Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – De dahlia wordt steeds mooier

Na een gedwongen duikpauze ligt Duikreporter John weer in het water bij Bergse Diepsluis. Hij gaat op zoek naar de dahlia.


Datum
30-09-2013

LocatieBergse diepsluis

Zo het is meer dan 2 weken geleden dat ik in het water heb gelegen een bezoekje aan de KNO arts liep gelukkig goed af maar het bezoekje aan de Fysio was wat minder maar het houd me niet tegen om te gaan duiken en duiken verergert niet de kwaal dus niks houd me tegen.

Natuurlijk afgesproken met Lia om deze keer maar weer eens te gaan duiken aan de Bergse diepsluis en ik was benieuwd naar het zicht in de Oosterschelde want ik hoorde wisselende berichten over het zicht van heel slecht tot heel goed ik zou het wel gaan zien als ik onderwater ben.

Ik kom aan op de parkeerplaats en Lia is al aanwezig we maken eerst een praatje en we doen op ons gemak, ik heb alle tijd.

P9305425-001

Ik heb alles opgetuigd en het is weer de eerste droogpak duik na het zomer seizoen, ik heb mijn pak gerepareerd en ik ben reuze benieuwd of het gelukt is nadat ik alles heb opgetuigd en mijn camera heb klaar gezet pak ik mijn macro voorzetlens om hem in een van de pockets aan mijn wing te duwen, ik die pocket zit een neopreen zakje waar ik dan die voorzetlens in leg als hij in het neopreen beschermhoesje zit en in de pocket duw valt hij uit mijn handen zo op het asfalt ik hoor pock en ik vrees het ergste als ik de macro lens uit het neopreen zakje maar gelukkig is alleen het huis van de voorzetlens een heel klein beetje beschadigd en gelukkig niet het glas.

We gaan richting het water en als we bij het water komen ziet het er prima uit en als we onderwater gaan ziet het er nog steeds prima uit er hangen een soort draden in het water het lijkt wel bloei maar het is niet hinderlijk.

P9305401

We zwemmen eerst naar het platform en eigenlijk heb je geen lamp nodig en missen kun je deze keer het platform ook niet want we zien hem gewoon staan, als je er net boven hangt overzie je het hele platform en als je naar de achterkant zwemt kun je ook de hele bodem overzien.

Ik maak een vierkantje rond het platform en achter het platform zoek ik de dahlia even op maar ik moet toch goed zoeken waar hij nu zit, ik zwem een paar keer op en neer en ik zie hem echt niet ik zwem dan nog maar een keer over het platform op zoek naar iets anders na een tijdje ga ik toch nog een keer op zoek naar de dahlia en ik vind hem in een keer.

P9305489

Na wat foto’s besluiten we naar rechts te gaan ik zou toch nog graag wat kleine sepia’s zien en fotograferen ze zijn nu waarschijnlijk weer wat groter en het zou toch leuk zijn om er nog een op de foto te zetten maar hoe goed ik ook zoek ik zie geen 1 sepia en dat is erg jammer.

Ik kom best wel wat eisnoeren van de bruine plooislak tegen maar ik vind er geen een ik zoek verschillende stenen af waar ik de eisnoeren zie maar ik zie geen 1 plooislak.

Na een tijdje kom ik een grondel in een lege oester tegen, al heb ik er honderden foto’s van gemaakt ik ga het toch weer proberen om er iets moois van te maken helaas duikt de grondel elke keer achter in de lege oester als ik dichter bij kom met de camera, ga ik dan weer weg van de lege oester komt hij met zijn kopje weer buiten kijken en zo gaat het zeker 6 keer achter elkaar, dan maak ik maar een foto als helemaal in de lege oester zit.

We zijn al weer een tijdje onderweg en draaien om en gaan terug richting de trap als we in het ondiepe gedeelte zijn zie ik tientallen hele kleine heremietkreeftjes in allemaal huisjes van de alikruik, aangezien de huisjes van de alikruik niet groot zijn zijn de heremietkreeftjes ook niet groot, je ziet aan de Bergse diepsluis nagenoeg geen grote exemplaren van de heremietkreeft,mijn theorie is dat hier gewoon geen huisjes zijn om grotere heremietkreeften te huisvesten en zullen ze waarschijnlijk hun heil ergens anders zoeken

P9305422

We zijn bijna bij de trap en als Lia aangeeft dat we bij de trap zijn om eruit te gaan geef ik aan dat ik nog heel even bij de dahlia in de buurt bij de trap wil kijken, op dit stukje is het zicht heel goed Lia is aan het fotograferen en ze ligt zeker 6 meter van mij vandaan en ik kan ze nog steeds goed zien, ik zoek in het rond en ik weet dat ik in de buurt van de dahlia ben ik ga even naar boven om het herkenningspunt te zoeken en als ik weer onder ga gebaart Lia dat ze hem al gevonden heeft.

Het mooie van deze dahlia is dat hij heel erg ondiep ligt en dat hij zich verplaatst op de steen soms zit hij helemaal onder de steen en zie je een paar tentakels en soms zit hij midden op de steen en soms kan je hem alleen vanuit het oosten fotograferen en dan weer vanuit het noorden het is een beweeglijk diertje, als het kouder word en er staat minder wier kun je volgens mij nog mooiere foto’s maken.

We zijn weer meer dan 90 minuten onderwater geweest en het is weer genoeg geweest en we gaan eruit.

Als we weer bij de auto staan is het alweer wat drukker geworden, we kleden ons om en ruimen de spullen op en we komen Marcel en Inge tegen en na een gezellig praatje gaan ook hun te water, we drinken nog een lekker bakje koffie en achter de auto uit de wind in de zon is heel goed uit te houden, er komt weer een bekende uit het water en die komt er nog even gezellig bij zitten en er word weer heerlijk gekletst over duiken en fotograferen, het was weer een gezellige ochtend.

Net als we weg willen rijden komen Marcel en Inge uit het water ik heb nog een vraagje over de 60 mm lens na weer een leuk gesprek ga ik echt naar huis.

Lia bedankt voor de duik en iedereen die er verder bij was bedankt voor een gezellige ochtend.

Ik ben 94 minuten onderwater geweest, ik ben rond 09:20 uur te water gegaan, de watertemperatuur was 14 graden, het zicht was goed, ik ben maximaal 11,1 meter diep geweest.

 

 

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief