Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Salto Mortale

Duikreporter Dirk is een dag bootduiken op de Tertius. De tweede duik van de dag maakt hij bij de foto- en filmgenieke hangcultuur.

Vervolg van ons dagje bootduiken met de Tertius. Iedereen is terug veilig aan boord, de ene al wat vroeger als de andere. Schipper Ellen zit het netjes te noteren. Dit doet ze niet alleen om te zien of iedereen terug aan boord is, maar ook voor haar keuken! We moeten allemaal op het appel komen. “Hoe wil je het?” “Heel of kapot?” “Eén of vier?” “Ham, kaas of spek, of alles?”. Ze noteert hoe we onze uitsmijter willen. Ik neem alles, maar annuleer toch maar een boterhammetje als ik de schotels zie binnenkomen … Ik zie al de schotels voorbij komen … Waar blijft de mijne? Nou, dan had je maar eerder uit het water moeten komen! In die volgorde wordt opgedient. Weet ik weeral voor de volgende keer!

Mijn buddy zit aan tafel met 5 truien. Ze heeft het koud. Een beetje teveel inspanning geleverd daarstraks bij het terugzwemmen? De uitsmijter met spek doet wonderen en we zijn er terug klaar voor.

Ik heb al gedoken bij de hangcultuur en een buddylijn is hier echt niet aangewezen. We gaan onder en genieten van het prachtige schouwspel. Ik kan me voorstellen dat duikers die willen zwemmen en diep gaan hier niets aan vinden, maar samen met mijn “spottende” buddy ontdekken we allerlei klein spul tussen de mosselen. Het zonlicht zorgt voor een feeërieke sfeer.

Dirk-Van-den-Bergh_20190901_mosselen-en-anemonen-85370

Uiteraard zien we veel mosselen en we kunnen ze mooi in detail bekijken. Het intrigeert me wat die groene sliert is die er bij elke mossel uit wappert. Ik zoek het op en kom volgend filmpje tegen: oplossing nog niet gevonden, maar heel interessant als je volgende keer weer aan tafel zit om mosselen te eten. Dan weet je vast wat te vertellen, al weet ik niet of je tafelgenoten het zullen appreciëren: https://www.youtube.com/watch?v=M4hbf59cZIU

Ik moet het antwoord schuldig blijven, want bij mijn verdere zoektocht kom ik bij allerlei recepten terecht, waaronder mosselen met groene spaghetti … Ik kom zelfs bij de theorie van Einstein uit! https://duikplaats.net/tag/mossels-bevestigen-theorie-albert-einstein .Weet je wat? Ik heb volgende week een biologie duikweekend. Hopelijk heeft Bas de oplossing! Ik geef het op. Deze mossel heeft wel de sliert niet, maar wel mooie witte tanden om jaloers op te zijn! Euh wat zijn die tanden nu weer, de sluitspier? Nee! Ik geef het op. Genoeg mosselen gezien!

Dirk-Van-den-Bergh_20190901_mossel-85370

Volgende foto is een zoekplaatje. Zie jij het harig porceleinkrabbetje? In de video zelf zie je het nogmaals en daar zie je het met een salto mortale van de ene naar de andere hangcultuur overwippen. De cameraman was op het juiste moment daar!

Dirk-Van-den-Bergh_20190901_hancultuur-harig-porceleinkrabbetje-85370

Je geraakt er gewoon niet op uitgekeken. De hangcultuur zit ook vol spookkreeftjes. Ruud, de schipper, heeft ons verwittigd: als je terug aan boord komt kan ik onmiddellijk zien of je te dicht bij de hangcultuur geweest bent, of nog erger: er tussendoor gedoken hebt, dat mag niet willen wij onze vergunning om hier te duiken behouden! Later blijkt dat hij inderdaad inspectie gedaan heeft, maar we waren een voorbeeldige groep! Geen spookkreeftjes op de duikpakken!

Nog ééntje met een zeester. Hoe geraken die daar? De hangcultuur hangt ruim boven de bodem! Is ze daar van poliep opgegroeid tot volwassen dier?

Dirk-Van-den-Bergh_20190901_zeester-85370

Tijd om terug naar de boot te gaan. Er waren ons veel snotolfjes beloofd, maar we hebben er geen enkele gezien … Na 57 minuten zijn we boven. Er staat een stevige bries en het springtij is volop aan het binnenkomen. Weer hard werken om terug aan boord te geraken! Iemand drijft af. Help! Help! Een ervaren lid van AKO Diving, JP, gaat haar ophalen. Moedig JP! Ik was bekaf!

Iedereen veilig terug aan boord en we gaan met zijn allen nog lekker eten bij BRU17. Heerlijk! Laat maar weten als er nog eens iemand afzegt hé mannen! Of … zal ik overwegen om lid te worden ???

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief