Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – Kleurenpracht bij de Bergse Diepsluis

Voordat hij aan het werk moet, heeft Duikreporter John tijd om samen met buddy Lia en zijn camera onder te duiken bij de Bergse Diepsluis.

Duik 883, woensdag 26-07-2017, de Bergse diepsluis. Ik moet om 12 uur op mijn werk beginnen dus kan ik s,morgens nog wel vlug een duik maken aan de Bergse diepsluis. Ik heb met Lia afgesproken om half 9 zodat we er redelijk vroeg in kunnen liggen. Om 9 uur liggen we in het water en het zicht lijkt in eerste instantie tegen te vallen maar als we een eindje van de trap verwijderd zijn blijkt het toch reuze mee te vallen. Na een paar minuten te hebben gezwommen komt er gelijk een groepje zeebaarzen rond ons heen zwemmen, een van die zeebaarzen zwemt nog geen halve meter van me vandaan gewoon super.

5-lumishootJ7260131-53316

We gaan deze keer alle stokken af om te kijken hoe het er bij staat, bij de eerste stokken is niet veel te zien alle sepia eitjes en de eistrengen van de pijlinktvis zijn allemaal verdwenen er is niet veel te zien. Lia seint met haar lamp en laat een dahlia zien ik weet dat hij er staat maar het is lastig zoeken als je op de vlakke bodem bent. Na een paar foto’s van de dahlia wat eigenlijk bijna niet gaat omdat de bodem bedekt is met een witte laag schimmel. 1 verkeerde beweging en het is gelijk een stofbende daarom kon ik er maar een paar foto’s van maken.

6-lumishootJ7260136-53316

We gaan verder en komen stokken van vorig jaar tegen en die waren helemaal begroeid met zakpijpen en alle kleuren die je maar kunt bedenken. Ondanks dat we op een meter of 6 diep zijn en de meeste kleuren verdwijnen spatten de felle kleuren van de zakpijpen die op de stokken groeien. Het is gewoon schitterend ik vind nog een leuk klein zeedonderpadje die niet echt mee wil werken. Ik zie ook kleine zeenaaldjes helaas is dit het lang gestrekte broertje van het zeepaartje die ik deze keer liever had gezien.

7-lumishootJ7260139-53316

Na genoten te hebben van al die kleuren pracht zwemmen we weer richting de onderkant van de dijk we komen nu over een stuk bodem waar niks staat maar helemaal wit is van de schimmel ik vind het een raar zicht gelukkig is onder aan de dijk weer wat meer leven. Onder aan de dijk staan nog wat stokken en op een van die stokken zit een krab, ik vind een zwarte achtergrond heel mooi maar ik begin steeds meer te proberen of ik een zelfde foto ook kan maken maar dan met een groene Oosterschelde achtergrond. Thuis vind ik beide foto’s best geslaagd.

1-lumishootJ7260125-53316

We zwemmen nog een stukje verder en komen de dahlia tegen die tegen een steen staat die prachtig is gekleurd maar hij zakt wel steeds meer naar onder tussen de steen en de bodem en daar word hij niet mooier van. We gaan ondiep richting de trap en de laatste tijd valt me steeds meer op dat de invasie van de Japanse stekelhoorn steeds verdere impact heeft op het onderwaterleven. Aan de Bergse diepsluis hadden bijna alle heremiet kreeftjes een huis van een kreukel oftewel alikruik en omdat de alikruik klein was zag je hier ook alleen maar hele kleine heremiet kreeftjes. Nu zie je dat er steeds meer heremiet kreeftjes met een huisje van de japanse stekelhoorn en die huisje zijn weer een stuk groter dus worden de heremiet kreeftjes ook een stuk groter.

8-lumishootJ7260147-53316

We zijn bijna bij de trap en het word jammer genoeg troebeler ik wilde nog tussen de stenen of ik nog een slijmvisje kon spotten maar helaas is hier het zicht te te slecht en het water te laag. We gaan er maar uit, we lopen terug naar de auto ik kleed me om ruim de spullen op we drinken nog een snel bakje koffie en dan ga ik rechtstreeks van de Bergse diepsluis naar mijn werk. Ik ben ongeveer 88 minuten totaal onderwater geweest, ik ben rond 09:00 te water gegaan, de water temperatuur was 21 graden , het zicht was goed, ik ben max. 8,3 meter diep geweest.

Dit bericht delen

John Landa

Mijn naam is John Landa ik duik sinds 2007 ik duik voornamelijk om te fotograferen en te filmen, duiken zonder een camera kan ik me nauwelijks voorstellen. Ik schrijf al jaren een blog over de duiken die ik maak.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Wanneer je de site blijft gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. Op DuikeninBeeld gebruiken we functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Daarnaast gebruiken we analytics cookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het gebruikersgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken, en kunnen wij op basis daarvan de website verbeteren.

Sluiten