Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – NK-weekend nummer 3!

Duikreporter René Weterings begint zijn duikweekend goed, hij is voor de derde keer op rij Nederlands Kampioen onderwaterfotografie. 

Wat een weekend, eentje om nooit meer te vergeten! Vrijdagavond werd ik voor de 3e keer op rij ‘gekroond’ tot Nederlands Kampioen onderwaterfotografie met de overall winst van het ONK2020. Iets waar ik heel erg trots op ben natuurlijk. Maar de zondag is weer ‘gewoon’ om een duikje te maken.

RENE_WETERINGS_20201129_1004_Dreischor_Reefballs_022_Pijlinktvis_eieren-104939

Ik had al weer veel contact gehad met Raymond Wennekes over het ONK, maar ook over het maken van een duikje. Ik wil toch het ritme er in proberen te houden komende winter, ondanks dat ik meestal lijdt aan een flinke winterdip. Misschien blijft die dip weg als ik gewoon regelmatig blijf duiken. Raymond heeft al een duikafspraak staan met Paul, vroeg in de ochtend, ik besluit nog even te kijken of ik wel zo vroeg mijn nest uit wil. Zondagochtend word ik niet heel laat wakker, maar te laat om nog met Raymond en Paul te duiken. Ik kondig mijn aanwezigheid wel aan, zodat we na hun duik in ieder geval even kunnen bijkletsen, daar hebben we wel even behoefte aan na de uitslag van het ONK.

RENE_WETERINGS_20201129_1004_Dreischor_Reefballs_040_Zakpijpen-104939

Over Scharendijke rij ik richting Dreischor, ik moest eerst even wat ‘vulmuntjes tanken’ bij DC de Grevelingen. Het zonnetje schijnt rond Scharendijke, maar ik zie al dat het richting Dreischor een stuk bewolkter wordt. Jammer, ik heb de fisheyelens meegenomen, dus een zonnetje zou mooi meegenomen zijn. Als ik op de parkeerplaats aankom, staan er nog zo’n zes auto’s. Ik ga meteen op de steiger kijken en zie Raymond en Paul net uit het water komen. Ze feliciteren me meteen, een leuk gebaar! Samen sjokken we terug naar de auto’s en ouwehoeren daar flink na onder het genot van koffie en een bak snert. Als Raymond en Paul weer naar huis gaan, is het voor mij tijd om te water te gaan.

RENE_WETERINGS_20201129_1004_Dreischor_Reefballs_060_Krab_oesters-104939

Het zicht schijnt erg goed te zijn en Raymond meldde al dat er op het prieeltje een trosje met eitjes van een pijlinktvis hangt. Dat geeft me een doel als ik het toch best frisse water in ga. Het zicht is inderdaad erg goed, ik kan vanaf het oppervlak de reefballs zien liggen. Het water voelt een stuk frisser aan dan de laatste keer, maar dat is dan ook al weer twee weken geleden. Vorig weekend lag ik in water van twintig graden tussen de zeemeerminnen! De reefballs liggen er verlaten bij, alleen wat oranje sponzen geven het tafereel wat kleur in dit jaargetijde. Op het zand kruipt een verdwaalde krab weg onder een reefball en ik zie een zeenaald wegzwemmen. Er zit nog wel wat leven, maar het is niet veel meer.

RENE_WETERINGS_20201129_1004_Dreischor_Reefballs_082_Reefball-104939

Eens kijken waar die eieren van de pijlinktvis te vinden zijn. Ik zet koers richting het prieeltje, het is bijna volledig kaal. Wat een verschil met afgelopen zomer zeg. Ik maakte de groothoekfoto voor het ONK ook hier, maar toen was het volledig begroeid met zakpijpen. Het witte trosje eitjes valt meteen op, er zit zelfs een mooie blonde grondel op. Even de juiste instellingen kiezen, de flitsers met brede snoots goed richten en daarna is de gewenste foto zo gemaakt. Toch een leuk tafereeltje zo in een verder vrij saaie omgeving. Ik duik nog even langs het reclamebord en het frame, dat laatste is ook redelijk begroeid, maar een stuk minder in vergelijking met afgelopen zomer.

RENE_WETERINGS_20201129_1004_Dreischor_Reefballs_091_Steigerpaal-104939

Op de terugweg fotografeer ik het korte paaltje bij de reefballs, er zit een krabje in de top. Leuk plaatje wel! Daarna zet ik mijn zinnen op het fotograferen van een groepje reefballs van bovenaf, leuk om in een foto zo veel te zien. Echt een boeiend plaatje gaat het niet worden, maar toch grappig om te doen. Ik schiet ook wat foto’s in staande positie van de reefballs, want op de achtergrond kun je de steiger zien. Niet heel duidelijk, maar de contouren zijn wel zichtbaar door het goede zicht.

Na ruim een uur is het mooi geweest en maak ik mijn laatste foto’s in het heldere water onder de steiger. De palen van de steiger zijn immers ook mooi begroeid, dus daar komen altijd wel mooie plaatjes uit. Eenmaal terug bij de auto is de parkeerplaats een stuk leger en het voelt guur aan. Snel het laatste bakkie koffie drinken en vlug in de warme auto terug naar huis om de Formule 1 race te kijken!

Max. diepte 9,5 m, temp. 8 gr. C., zicht ca. 4-6 m, duiktijd 65 min
Duik 1004 (Dreischor reefballs, zondag 29-11-2020, 12.00u)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief