Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Specialty deel 2

Duikreporter Dirk volgt een specialty Krabben, kreeften en garnalen in Zeeland. Dit is deel twee van zijn verslag.


Datum:  29 en 30 oktober 2016
Duiklocatie: Den Osse, Koepeltje , Zoetersbout

duikreport-call-to-action-350x85

Dirk_Van_den_Berghj_20161030_hooiwagenkrab-42811

Na de eerste themaduik (zie deel 1) rijden we terug naar ons huisje voor de lunch. Mirjam heeft thuis lekkere soep gemaakt en wie kan er beter eieren bakken dan Maurits?

Bas heeft als bioloog-leraar een machtiging om diertjes ter observatie mee te nemen uit het water en hij heeft een heleboel exemplaren verzameld tijdens zijn duiken. Die heeft hij in aquaria met zuurstofvoorziening gezet, erop lettend dat de voor mekaar vijandige soorten niet bij mekaar zitten. Ook heeft hij een hele bibliotheek boeken over de geleedpotigen bij. Wij krijgen een opdracht: observeer de diertjes, kies er één uit en ga in de boeken op zoek naar meer in formatie. Op het einde van de specialty zal iedereen dan een presentatie van 2 minuten over zijn diertje moeten geven. De loepen worden bovengehaald en iedereen gaat op zoek. Het is stil in het huisje … Bas en Mirjam genieten duidelijk van het enthousiasme van de deelnemers!

Dirk_Van_den_Bergh_20161030_blaasjeskrab-42811

Tijd voor de tweede themaduik: ga op zoek naar jouw diertje! We rijden naar Den Osse Nieuwe Kerkweg. Zijn we nu echt eind oktober? Wat een schitterend weer! Mijn buddy is Pieter van Oostveen. Hij heeft net zijn 1* behaald en volgt nu de opleiding 2*. Om 14.50 uur liggen we in het water. Het is nog maar zijn 11e duik, maar dat is er helemaal niet aan te zien: hij straalt één en al rust uit! Ik heb als diertje de gewimperde zwemkrab gekozen en Pieter de gladde sponspootkrab.

Dirk_Van_den_Bergh_20161029_zeedonderpad_met_krab_in_bek-42811

In ons duikplan hebben we besproken om eerst naar de zeedahlia te gaan kijken. Die heeft Pieter nog nooit gezien. We duiken er bijna recht naartoe. Dan ziet Pieter een zeedonderpad die een krab aan het oppeuzelen is. Thanks Pieter: unieke beelden! We vervolgen onze route langs de wand naar links op een diepte van 9,5 meter max. We zien heel veel geleedpotigen, maar die van ons vinden we niet … So what! We maken een prachtige duik en het zicht ondiep is bijna tropisch te noemen, tot we op het einde van de duik plots in een rode wolk terecht komen. Bloed? Chemische troep? Ik ben er niet gerust in en probeer ze te ontwijken. Bas weet ons achteraf te vertellen dat het afstervende zeevonk is en dat we ons goed moeten afspoelen omdat dit irritatie kan veroorzaken. We hebben 61 minuten gedoken en de watertemperatuur was 11°C.

Dirk_Van_den_Bergh_20161030_zeedonderpad2-42811

Na de duik gaan we vullen en daarna gaan we in Scharendijke Pizza eten. Yes! Ze hebben hier Duvel! Ontgoocheling: de voorraad is op … Het blijft bij eentje … Gelukkig hebben ze nog Leffe tripel … Als dessert neem ik een ijsje met wodka, of was het wodka met een ijsje?

Terug in het huisje kijken we naar video’s van Bas en Mirjam, snuffelen nog wat in de boeken en er wordt al ijverig gewerkt aan de presentie voor morgen. Wel te rusten!

We hebben een uur langer mogen slapen want we zijn overgeschakeld naar de wintertijd. Na het ontbijt rijden we naar Het Koepeltje voor de derde themaduik: observeer het eetgedrag van de geleedpotigen. Mijn buddy is Jessica. Onze diertjes gedragen zich op zijn ’s zondags: lui en geen zin om te eten … De vechtende botervisjes maken de duik toch weer bijzonder! Na 54 minuten en een max. diepte van 8,3 meter komen we terug boven.

Terug naar het huisje voor de lunch, een eindevaluatie en … de presentaties. Iedereen heeft echt zijn best gedaan: het gaat van heel leerrijk tot heel grappig. Pieter spant echt wel de kroon. Geweldige presentatie: die moét in het clubblad komen!
Nog een groepsfoto en na de klassiek geworden borrel uit de duikbril gaat iedereen naar huis behalve Bas, Mirjam, Pieter en ik: wij rijden nog naar Zoetersbout voor een extra duik.

Dirk_Van_den_Bergh_20161030_groepsfoto-42811
Bas zet de diertjes daar netjes terug in het water en ik maak een duik met Pieter. Het wordt zijn diepste duik tot nu toe (15,5 meter) én een echte stroming – bijna driftduik. Meegenomen voor mij is dat deze duik afgetekend kan worden als begeleider in het kader van mijn 3* opleiding. Ik heb het duikplan netjes uitgevoerd en we komen recht op de trap uit! Boven water krijgen we als afsluiter nog een prachtige zonsondergang te zien. Bedankt Bas, Mirjam en alle deelnemers voor het super gezellige en leerrijke duikweekend!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief