Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – Kraanwater in het Grevelingenmeer

Kraakhelder water tijdens een duik in het Grevelingenmeer, dat geluk had Duikreporter René Weterings. Genieten dus!

Het is herfst, het weer van de afgelopen dagen was niet altijd even top. Mijn zin om te duiken is iets minder, maar toch bouw ik de boel weer op voor maandagmiddagduik na het werk!

RENE_WETERINGS_20201012_996_Nieuwe_Kerkweg_037_Botervis-102919

Even heb ik de kentering in de Oosterschelde gecheckt, maar die staat helaas net niet goed om een poging te doen bij de Zeelandbrug. Dan maar gewoon lekker simpel en op de route naar Den Osse. Het aantal auto’s is vertienvoudigd ten opzichte van vorige week, niet gek ook, want toen stond ik er alleen. Nu tel ik dus tien auto’s. De meeste auto’s zijn van Duitsers, wellicht hebben die al herfstvakantie?

 

RENE_WETERINGS_20201012_996_Nieuwe_Kerkweg_018_Zeeappel-102919

Ik werk snel een blik bij het water, het is nog steeds kraakhelder van bovenaf bekeken. Mooi, mijn zin in het duiken wordt meteen beter. Het is droog en rustig weer, dat is fijn zeg, want ik moet toch echt even van kleding wisselen. Eventjes is het koud, maar mijn onderpak doet meteen goed dienst. Snel de rest aan en naar het water!

Als ik mijn hoofd onder water steek, verbaas ik me over het zicht. Wow, het zicht is hier rond de steiger zeker acht meter. Onder de steiger danst een klein schooltje met hele kleine visjes, op de bodem schieten de kleine krabben alle kanten op. De bodem doet wel een beetje kaal aan, maar door het heldere water is er ontzettend veel contrast door de vele kleuren van de oesterschelpen. Her en der zie ik de eitjes van de groene wierslak, blonde grondeltjes hangen tussen de oesters van de oude zeedijk. Plaatselijk wordt het zicht een stuk minder zo lijkt het, maar het is een dikke soep van duizenden Amerikaanse ribkwallen! Ongelofelijk, zo veel ribkwallen heb ik nog nooit bij elkaar gezien, bizar gewoon. Helaas heb ik geen groothoeklens bij me, dus ik ga geen poging doen voor een foto.

RENE_WETERINGS_20201012_996_Nieuwe_Kerkweg_080_Spons-102919

Ik laat mezelf langs de dijk naar de diepte zakken, tot ongeveer negen meter. Het zicht wordt met de meter dieper slechter, tot het op negen meter nog maar een meter is ongeveer. Bah, hier heb ik geen trek in, snel weer terug het heldere water boven de zes meter. Van zulk gaaf zicht in het ondiepe kan ik echt genieten, je kunt dan het hele landschap overzien. Ik tel nog eens wat armlengtes en kom toch echt uit op een schatting van acht meter zicht op de beste plaatsen. Noordzeekrabben schuilen in holletjes, af en toe komt er een fluwelen zwemkrab voorbij. Een exemplaar wil wel poseren en ik maak een portretje van die mooie rode ogen. Een andere Noordzeekrab heeft zichzelf al bijna in het zand ingegraven, ook deze krab moet aan mijn flitslicht geloven. Ik speur de zandbodem af naar sepiola’s, maar die zie ik nu niet.

RENE_WETERINGS_20201012_996_Nieuwe_Kerkweg_056_Noordzeekrab-102919

Mijn koers is al een tijdje westelijk, het landschap wisselt af van stevige oesterbegroeiing met zanderige bodem. Weduweroosjes staan parmantig overeind op de zandbodem, zakpijpen sieren de oesters. Overal waar ik kijk zie ik krabben kruipen. Strandkrabben, Noordzeekrabben, fluwelen zwemkrabben en de kleinere penseelkrabbetjes. Leuke diertjes die het prima doen op de foto. Maar verder is het toch wat matig wat betreft het onderwaterleven. De kleuren van de oesters zijn mooi, maar verder….oh wacht, er zwemt al een tijdje een schooltje vissen naast me. Gaaf, ik had ze niet eens gezien omdat ze aan de diepere kant zwemmen. Mooie hoor, die spiegelende lijfjes!

RENE_WETERINGS_20201012_996_Nieuwe_Kerkweg_076_Kreeft-102919

Tussen de oesters zie ik ineens een ander schelpdier, het valt op door kleine sprietjes langs de schelprand en ik denk ook oogjes te zien. Is dit een wijde mantel? Of misschien toch een ander soort? Ik ben geen kenner en helaas lukt het me niet om er een foto van te maken, het mooie dier sluit zijn schelp en zit bovendien ook te ver weg tussen de oesters. Jammer, maar wel een leuke waarneming.

Ik moet nog een eindje terug naar de steiger, mijn blaas begint zich te laten voelen. Tijd om terug te peddelen in het kraakheldere water. Een paar zeenaaldjes liggen op het zand, maar ik laat ze voor wat ze zijn vandaag. Onder de steiger geniet is voor een laatste keer van het schooltje vissen en stap voldaan het water weer uit.

Max. diepte 9,5 m, temp. 13 gr. C., zicht ca. 1-8 m, duiktijd 70 min
Duik 996 (Nieuwe Kerkweg, maandag 12-10-2020, 17.25u)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief