Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

De Zeeuwse duiken van 2023 | Video

Tweede Kerstdag! Jeroen Thoolen vat dan jaarlijks zijn Zeeuwse jaar onder water samen in woord en beeld. Geniet van Zeeland op zijn mooist, editie 2023!

Op recreatief gebied heb ik dit jaar minder gedoken dan gebruikelijk. Zelfs het ONK heb ik aan me voorbij laten gaan. Maar behalve een hoop Caribische duiken zijn er nog voldoende Zeeuwse duiken gemaakt voor een compilatie. In 2024 maak ik het goed met jullie!

De uitrusting!

Vorig jaar deelde ik al de worsteling met mijn overstap van 1080p naar 4k. In de loop van 2022 kreeg ik de camera beter onder controle en ik ben er dan ook nog steeds erg blij mee. Waar ik de GoPro uit gemak en enigszins zekerheid over prima beelden meenam, merk ik dat mijn SONY toch iets (veel) betere beelden maakt. En… voor de Zeeuwse duiken kan er een macrolens mee.

Met plezier neem ik je, met mijn oude VW kever, mee door Zeeland 2023!

Snotolven

Voor zover er een begin of eind aan een duikseizoen is, het kalenderjaar begint vaak met zeedonderpadden en snotolven. Deze dieren zijn mooi van lelijkheid en lelijk van mooiheid en je vindt ze op verschillende duikstekken aan de Oosterschelde. De mosselhangcultuur bij de Bergse Diepsluis is een zekerheidje. Met verschillende buddy’s bezocht ik de nesten aldaar. 

In het voorjaar kun je de babysnotolfjes gaan zoeken. En als je dat eenmaal onder de knie hebt, dan je leuke macro-opnamen maken! De visjes zijn dan enkele millimeters groot, maar gezien hun voorkeur voor wieren is het zoekgebied te overzien.

Sepia’s, sepiola’s en… pijlinktvissen!

Pas laat in het seizoen zette ik de Zeeuwse duiken voort. Daardoor miste ik een deel van het sepiaseizoen. Maar niet voordat ik met Jur nog beelden kon maken van ei-afzettende sepia’s. Het nageslacht was ook al volop aanwezig.

Mijn favoriete diertjes in Zeeland zijn toch wel de sepiola’s. Door de jaren heen heb ik hun gedrag aardig leren kennen. Zo kun je hen min of meer lokken en sturen, bijvoorbeeld wanneer je tijdens een lenswissel een wolkje stof veroorzaakt. Dan neem je ze mee naar een stofvrije (oke, het blijft Zeeland) omgeving en waag je een nieuwe poging. 

Toch was het voor mij nieuw om zoveel pijlinktvissen te ontmoeten dit seizoen. Wie mijn Youtube-kanaal volgt, weet dat ik die jaarlijks wel weet te filmen. Op Bonaire werd ik er weer aan herinnerd om bij nachtduiken niet alleen te focussen op de vertrouwde eerste meters vanaf de bodem gezien, maar ook om de waterkolom in de gaten te houden (‘black water diving’). Dat leverde daar goede ontmoetingen op, onder andere met pijlinktvissen. Toen ik dat deed bij de Bergse Diepsluis (wie is er niet geweest?), werd dat weer eens bevestigd. Gelijk raak!

BNNVARA’s Vroege Vogels

Dit trucje herhaalde ik in het Grevelingenmeer. Een gezellige avond met Rene bij de Nieuwe Kerkweg, ook zo’n wereldwijd bekende stek. Tijdens die nachtduik probeerde ik hetzelfde trucje. Eén, twee, … drie, … vijf.. wow. Een wolkje van minstens tien jonge pijlinktvisjes! In het Grevelingenmeer!

Natúúúúúúrlijk heb ik dan mijn macrolens opgeschroefd. En heb je nét behoefte aan groothoek. Ik zet de camera op record en neem alles op, inclusief het losschroeven van de 67mm macrolens. Een groothoeklens heb ik niet bij me, maar met de standaardinstellingen kan ik het vluchtend wolkje volgen. Nadat ik bewijs heb verzameld, bedenk ik een plan om kwalitatief de beelden te verbeteren. De macrolens gaat er weer op en ik lok en stuur enkele pijlinktvisjes naar het zand. Intussen is er vertrouwen dat ik ze niet ga opeten, en doen ze hun eigen ding. Ze blazen in het zand op zoek naar prooi. Dat laat zich goed vastleggen met de macrolens.

De samenvatting van deze gebeurtenissen deel ik in een video van enkele minuten met BNNVARA Vroege Vogels, waar het die week wordt uitgezonden.

Zeepaardjes

De opkomst van de afgelopen jaren zette zich in 2023 ook voort. Hoewel deze vissen doorgaans honkvast zijn, moet je er daarvoor wel even naar op zoek. Zo’n vijf-zes jaar geleden was de ontmoeting echt bijzonder, intussen zie je een zeepaardje in een ooghoek ‘bij toeval’, wanneer je een sepiaatje aan het filmen bent.

Ik kijk uit naar de duiken van het komende seizoen en hoop dan weer wat meer Zeeuwse duiken te maken.

Tot ziens in 2024!

De beelden zijn afkomstig uit video’s die Jeroen eerder op YouTube publiceerde! Wil je dus langer genieten, check zijn playlist Duiken in Nederland. En abonneer je op zijn kanaal!

Drie minuten herinneringen aan 2023

Geniet van:

 • snotolven bij de hangcultuur bij Tholen (0:13)
 • brede ringsprietslak bij Dreischor (0:26)
 • zeedonderpad bij Dreischor (0:32)
 • baby snotolfjes bij Zoetersbout (0:40)
 • baby snotolfjes bij de Bergse Diepsluis (0:45)
 • harlekijnslak bij de Bergse Diepsluis (0:55)
 • sepia verzorgt de eieren bij de Bergse Diepsluis (1:01)
 • sepia bij de Bergse Diepsluis (1:09)
 • krabbetje bij de Bergse Diepsluis (1:15)
 • garnaal bij Dreischor (1:20)
 • zeenaald bij Dreischor (1:28)
 • enkele eieren zijn transparant; de inkt was op! (1:42)
 • twee jonge sepia’s op jacht bij de Bergse Diepsluis (1:50)
 • zeepaardje Bergse Diepsluis (1:54)
 • een wolkje babypijlinktvisjes bij Den Osse Nieuwe Kerkweg (!) (2:05)
 • zeenaald vangt prooi bij Den Osse Nieuwe Kerkweg (2:13)
 • zeepaardje onder de Zeelandbrug (2:19)
 • sepiola’s en pijlinktvisje bij de Bergse Diepsluis (2:26)
 • pijlinktvisjes bij de Bergse Diepsluis (2:29)

4 reacties

 1. Leuk gedaan maat! Hopen dat 2024 meer en nog mooiere duiken gaan geven.

  REAGEREN
 2. Super om weer even alles zo te zien passeren. Jaloers op de pijlinktvisjes .. hopelijk komend jaar.
  Top. Op naar 2024

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief