Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Duiken

Dolfijnen en zon!

Het is weer hoog tijd voor één van de minder bekende duikplaatsen in Zeeland en dus heb ik met mijn buddy afgesproken bij Vlietepolder Peilhuisje.

Aan de zuidzijde van de Oosterschelde ligt deze duikplaats die vernoemd is naar het kerkdorp Vliete, dat bij een dijkval in de (toen nog) zee verdween. Het peilhuisje staat boven op de dijk en kijkt uit over een lange golfbreker. Duiken kan hier alleen met laag water en dus is een groot deel van de golfbreker al zichtbaar.

Ik ben vroeg omdat ik nog even wil kijken waar we het beste het water in kunnen. En ondanks dat het nog maar vroeg in het voorjaar is, is het heerlijk warm. Al snel heb ik de goede plek om te water gaan gevonden en dus ga ik lekker in het zonnetje op de dijk zitten, wachtend op mijn buddy. Die is nog maar net aangekomen, als we vlak voor de golfbreker iets zien bewegen.  Als we rustig naar het einde van de golfbreker lopen, zien we drie bruinvissen rondzwemmen. Af en toe komen ze met hun rug boven water en ze blijven rond de kop van de golfbreker zwemmen, duidelijk op jacht naar de vissen die in de stroming mee zwemmen. De kleine dolfijnachtige is in deze omgeving regelmatig te vinden, net als bij bijvoorbeeld Burghsluis. De combinatie van een lekker zonnetje, een spiegelgladde ‘zee’ voor ons en 3 ‘dolfijnen’ , doen het bijna lijken of we op een tropisch eiland zitten. Maar het wordt nu toch tijd om om te kleden en te water te gaan, waar de temperatuur ondanks het zonnetje toch nog wat lager ligt, het is slechts vroeg in het voorjaar…

Het zicht op deze duikplaats is niet altijd even goed en de stroming is sterk. Deze duikplaats is alleen geschikt voor ervaren duikers, die geen probleem hebben met beperkt zicht. Vandaag is het zicht echter helemaal niet zo slecht en we dalen af langs enorme stenen blokken, die hier tot grote diepte door lopen. Dankzij de stroming groeien de anjelieren hier uitbundig en zijn hier ook andere soorten onderwaterleven te vinden die van de stroming afhankelijk zijn om voedsel aan te voeren. Pauwkokerwormen en dodemansduim vind je op verschillende plaatsen en in het voorjaar zijn delen van de aflopende helling roze van de penneschaft. Natuurlijk trekken deze soorten weer ander onder water leven aan en daarom is het helemaal niet erg hier met wat minder zicht te duiken. Met goed zoeken, zijn hier altijd bijzondere dingen te vinden!

 

duikgids_zeeland_omslag_web_72dpimarloesOttenMarloes Otten is auteur van Duikgids Zeeland, een onmisbaar boek voor elke Zeeland-duiker. Op DuikeninBeeld doet ze regelmatig verhaal van haar duiken in het Zeeuwse water. Meer informatie over deze en andere duiklocaties vind je in Duikgids Zeeland.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief