Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – Een gordijn opent zich….

Datum 4-2-2015
Locatie Nieuwe Kerkweg

«Een gordijn trekt open… Een gevoel van opluchting zorgt er voor dat ik meteen tot rust kom.» René maakte zijn vaste doordeweekseduik.

Duik 582
Eén week van het nieuwe jaar heb ik niet gedoken en meteen heb ik het gevoel dat het een eeuwigheid geleden is. Zo sterk is mijn ritme dus wel en ik heb daardoor weer erg zin in een winterduik, want we lezen al de hele week al over zeer goed zicht in het Grevelingenmeer. Goof en ik hebben daar ook wel zin in!

Mijn vrouw Cindy was bijna twee weken zoet met een flinke griep, hierdoor viel voor mij de vaste duikavond in het water. Gelukkig kan ik deze week weer op pad. Goof heeft zijn droogpak ook zeer snel terug gekregen, voorzien van een nieuwe neopreen nekseal. De Oosterschelde is wederom geen optie in verband met zeer slecht zicht en de kentering komt niet goed uit. Onze keuze valt op Scharendijke, daar lezen we de hele week al goede berichten over en het is al weer een hele poos geleden dat we daar gedoken hebben.

Het is koud buiten en er staat een guur windje. Onderweg bedenken we wat duikroutes en hopen dat het zicht ook voor ons zo subliem gaat zijn. Als ik op de parkeerplaats parkeer, kijk ik snel nog even op mijn telefoon en zie een berichtje van Janny. Het zicht was na hun duik deze dag erg verslechterd en dus wilde ze dat ons nog even meegeven als tip. Dat is natuurlijk weer erg lief van haar en ik vertrouw het daarom niet om zonder even te gaan kijken onze spullen aan te gaan trekken. Ik overtuig Goof er van dat we beter even kunnen gaan kijken en gewapend met een duiklamp lopen we richting de steiger.

Vrijwel meteen horen we boven aan de dijk toch het geluid van de golfslag en we zien in het water een melkachtige waas. Maar echt goed zien we het niet, dus we lopen maar even door richting het einde van de steiger. Daar aangekomen zien we een prachtige volle maan, maar het water ziet er minder prachtig uit. Sterker nog…we zien maar een paar treden van de aluminium trap. Dit betekent niet veel goeds en ik ben meteen overtuigd dat we hier niet te water moeten gaan vanavond. We kunnen beter even bij de Nieuwe Kerkweg gaan kijken stel ik voor, wetende dat Janny ook daar verminderd zicht had waargenomen.

Bij de Nieuwe Kerkweg is de parkeerplaats ook leeg en wandelen we snel even naar het water om de situatie in te schatten. Ook hier is het water erg melkachtig en zien we de traptreden nauwelijks. Goof is echter van mening dat we het toch maar moeten doen, anders blijven we rijden. Ik word echter met de minuut chagrijniger en baal als een stekker dat dit de zoveelste keer is dat wij niet de perfecte condities krijgen. Goof gaat vrolijk aan de slag om zijn spullen te pakken, maar ik heb de grootste twijfel of ik überhaupt nog wel ga. Uiteindelijk leg ik me er maar bij neer en lopen we na een paar minuten gezamenlijk richting het water.

We stappen naast de steiger het water in en meteen voel ik wat water in mijn linker handschoen druppelen. Ook dat nog, @#$%&…dat kan er ook nog wel bij! Snel trek ik mijn hand uit het water en doe de handschoen nog een keer aan, hierna is het gelukkig wel droog maar ik begin de duik wel meteen met een vochtige pols. We duiken onder en laten ons meteen naar de bodem zakken en gaan richting het diepere deel in de hoop dat het zicht daar wel wat beter is. Het golft ook redelijk, dus daar zullen we dan ook wat minder last van hebben gokken we.

Als we over de rand duiken gaat ineens het gordijn open en word ik verrast door zeer goed zicht. Goof seint me dat ook hij blij is met deze verrassing. Een gevoel van opluchting zorgt er voor dat ik meteen tot rust kom. Goof heeft al snel een onderwerp gevonden om te fotograferen en ik besluit door te duiken richting de reefballs. Het water is koud, mijn duikcomputer geeft nog maar vier graden Celsius aan. Ik schijn met mijn lamp de diepte in en kan echt immens ver kijken. Mijn lamplicht is niet eens sterk genoeg. Al snel vind ik de zeedahlia op de betonplaat en zie dat deze er maar een beetje beteuterd bij staat. Het lijkt wel of deze is gekrompen, wellicht ook last van de kou? Ik maak wat detailopnames en duik weer verder om te zoeken naar leuke onderwerpen.

Af en toe vind ik een koornaarvis en zie ik de garnalen tussen het wier zitten. Een enkele zeeanjelier staat op een oesterbankje en af en toe zie ik een zeeappeltje verstopt zitten. Het wemelt niet van het leven hier, dus het duurt even voor ik weer wat foto’s maak. Als ik bij de reefballs aangekomen ben, maak ik even een kort rondje en geniet van het uitzicht als ik mijn lamp nog eens goed over het landschap laat schijnen. Ook kijk ik nog even rond om te zien of ik niet toevallig een nestje van een zeedonderpad kan ontdekken, maar dat is helaas niet het geval. Ik vervolg mijn weg en besluit langzaam aan de duik te gaan beëindigen. Mijn handen beginnen weer aardig af te koelen.

Goof vind ik weer terug op een diepte van vijf meter en hij seint me om te komen kijken. Als ik zelf mijn lamp op de bewuste plek schijn word ik blij verrast door een zeedonderpad met nestje. Mooie roze gekleurde eitjes zijn in een hoekje tussen wat oesters gedrapeerd. Vader zeedonderpad houdt moedig de wacht. Ik besef me dat Goof hier waarschijnlijk een hele tijd heeft gelegen om er foto’s van te maken. Het nestje zit wat lastig weg gestopt, dus ik maak maar een paar foto’s. Er is met mijn set-up weinig eer uit te behalen. En na een paar shots verliest vader zeedonderpad zijn geduld en schiet als een pijl weg. Ik besluit dan ook maar meteen een einde aan de duik te maken, zodat hij in alle rust verder kan gaan waken.

Na een dik uur te hebben gedoken, tref ik Goof bij de steiger weer aan en samen lopen we tevreden terug naar de auto. Ik had achteraf gezien niet zo’n drukte om het slechte zicht moeten maken, want het ging immers alleen om de bovenste laag van ongeveer vier meter. Maar ja…als je alles van tevoren zou weten is het gemakkelijk praten. De volgende keer zal ik me proberen in te houden, hoewel een beetje vloeken en tieren op zijn tijd ook wel oplucht! De vondst van de zeedonderpad met nestje heeft de duik in ieder geval tot een mooi resultaat gebracht.

Max. diepte 7,5m, temp. 4gr.C., zicht 1-10m, duikduur 63min.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief