Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – Herfstduik in het Grevelingenmeer

Duikreporter René maakt na het werk een herfstachtige duik in het Grevelingenmeer. Echt een moment om helemaal tot rust te komen.

De duik van vorige week was goed bevallen. Ondanks het onstuimige herfstweer van vandaag, heb ik toch mijn duikspullen weer meegenomen naar mijn werk. De werkdag afsluiten met een duik in het Grevelingenmeer, dat is het plan!

RENE_WETERINGS_20201006_995_Nieuwe_Kerkweg_001_Paarse_Kokerworm-102651

Een rondje thuis-werk-Zeeland-thuis kost me zo’n 35 kilometer extra, maar het is een handige combinatie. Op deze manier kan ik nu nog mooi een duik bij daglicht maken, al is dat over een paar weken ook weer over. Op het moment dat ik mijn kantoordeur afsluit begint de zon zelfs door te komen, wat een geluk heb ik! Onderweg zet ik mijn zonnebril op en zet koers richting Den Osse Nieuwe Kerkweg. Voor mij een handige plek, zeker als de kentering in de Oosterschelde niet gunstig uit komt. Bovendien, met windkracht 6 zie ik het niet zitten om bij de Zeelandbrug te water te gaan.

RENE_WETERINGS_20201006_995_Nieuwe_Kerkweg_030_Blonde_grondel-102651

De parkeerplaats compleet leeg, ik heb het rijk weer alleen. Op de steiger geniet ik van het uitzicht en maak wat foto’s. Het water golft onder de steiger door, maar het ziet er wel helder uit. Heel ver weg beginnen de regenwolken zichtbaar te worden, maar dat is een zorg voor later. Nu kan ik gewoon droog omkleden in het zonnetje. Het water voelt al weer een stuk frisser aan als ik via de trap te water ga. Ik blijf wat ondieper staan, zodat ik niet omver getrokken wordt door de golven. Eenmaal onder water is de deining nog maar nauwelijks voelbaar en duik ik op mijn gemak over het ondiepe deel.

RENE_WETERINGS_20201006_995_Nieuwe_Kerkweg_023_Noordzeekrab-102651

In eerste instantie lijkt het al weer wat van zijn kleur verloren te hebben in vergelijking met vorige week, maar toen had ik nog meer zon. Misschien dat dat het verschil maakt? Op mijn gemak blijf ik op nog geen 3 meter diepte aan de zuidzijde van de oude zeedijk hangen. Het zicht is hier plaatselijk extra goed. Ik vind een mooie paarse kokerworm en ga er eens goed voor liggen om dit schichtige diertje te fotograferen. In mijn ooghoeken zie ik allerlei krabbetje voorbij kruipen, af en toe schiet er een koornaarvisje voorbij. Met veel geduld komt het kokerwormpje weer uit zijn schulp, want het kost niet veel moeite om het diertje zijn mooie tentakels in te laten trekken. Ik positioneer mijn flitser heel nauwkeurig en kies uiteindelijk een gepaste doorsnede van de snoot, op die manier laat ik het flitslicht heel gericht op het diertje vallen en kan ik tevreden zijn met het resultaat.

Aan de andere kant van de oude zeedijk tref ik al snel een kleine zeedahlia, vorige week heb ik een andere gefotografeerd en eerlijk gezegd kan het mij nu niet echt bekoren. Mooi diertje hoor, maar verder laat ik het voor wat het is vandaag. Op de oesters vind ik nog anders gekleurde kokerwormpjes en maak weer wat foto’s op dezelfde manier als daarnet. Een knalrode Noordzeekrab heeft een mooi plekje tussen de oesters gevonden en ik zet mijn vizier op het maken van een foto van zijn groene oog. Dat kost niet veel moeite, dus ik peddel weer verder.

RENE_WETERINGS_20201006_995_Nieuwe_Kerkweg_052_Paarse_Kokerworm-102651

Boven mij zie ik een grote school met kleine visjes, als spiegeltjes schieten ze aan mij voorbij. Het licht van mijn duiklamp weerkaatst ontzettend fel terug op deze muur van kleine visjes. Een erg leuk schouwspel wat een beetje sfeer aan de duik geeft. Omdat de zon inmiddels onder is, begint het onder water te schemeren en valt alle kleur weg. Mijn duiklamp gebruik als een soort zoeklicht in de hoop iets leuks te ontdekken. Echt bijzonders vind ik niet, maar wel een blonde grondel zie beschutting heeft gezocht in een lege oester. Heel voorzichtig benader ik het visje, maar ik merk dat het zich niks van mijn aantrekt. Ik kan voldoende foto’s maken voor een leuk portretje.

RENE_WETERINGS_20201006_995_Nieuwe_Kerkweg_056_Kreeft-102651

Na een uur begin ik het zowaar weer wat fris te krijgen, tijd om via het ondiepe deel weer naar de steiger te gaan. Ik vind een kreeft in een hol onder een oesterbank, het water is er kraakhelder. De kreeft werkt graag mee als model! Op het zand rondom het oesterbankje vind ik wat heremietkreeftjes in een samenscholing. Ik kijk nog even rond of ik, net als vorige week, zeenaaldjes kan vinden. Maar die laten zich vanavond niet zien. Nou ja, het was een relaxte avondduik, tijd om er weer uit te gaan.

Max. diepte 8,0 m, temp. 15 gr. C., zicht ca. 3-6 m, duiktijd 75 min
Duik 995 (Nieuwe Kerkweg, dinsdag 6-10-2020, 18.05u)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief