Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – Adiós La Palma

De tijd vliegt en Duikreporter René en zijn gezin gaan nog één keer op pad om te duiken en snorkelen op La Palma.

Oh nee! De laatste duikdag van onze vakantie op La Palma is aangebroken. We maken het rijtje duiken af op het zuidelijkste puntje van het eiland en gaan duiken bij Malpique.

RENE_WETERINGS_20190810_920_Malpique_Isis_013_Isis_freedive-91346

Pfff, wat vliegt de tijd als je vakantie hebt. Nog één keer pakken we de auto in met spullen om de dag door te komen. Want Malpique is een duikstek waar geen enkele faciliteit te vinden is. Het ligt aan de voet van een van de vulcanen die als laatste is uitgebarsten, dus het is vooral veel lavazand en rotsen. We rijden de bochtige weg naar het zuiden af, de LP-2. Het is een mooie rit, maar duurt erg lang in verhouding tot de afstand. Je komt nooit echt aan de toegestane maximumsnelheid. Maar goed, dat hoort bij zo’n steil eiland.

RENE_WETERINGS_20190810_920_Malpique_Isis_014_Rowan_freedive-91346

We parkeren de auto boven aan de weg, het laatste stuk is namelijk een onverhard steil pad naar het strand. Op een vlak stuk wordt door de crew van Casa de Buceo – Duikhuis La Palma het zeil gelegd, zodat we zonder al te veel zand onze duiksets kunnen opbouwen. Onze kinderen gaan met de zwemspullen op het strand zitten, de parasol hebben we ook mee genomen. Helaas is de wind vandaag te sterk en blijft die parasol niet staan, dus trekken ze hun ponchos aan. De zon is aanwezig en is sterk, dus je loopt zo een verbrande huid op.

Ik wil niet in de warme zon op de rest wachten, we hebben net onze briefing gehad. Ik ga dus alvast het water in en houd met onze dochter Isis even een leuke fotosessie. Ze is graag in het water en wil gelukkig ook graag model zijn mij, dus dat komt mij goed uit! Ook onze zoon Rowan is met zijn schepnet in het water en probeert dieren te vangen om ze te kunnen bestuderen. Ik kan wat leuke en gekke poses van hen vastleggen voor de rest in het water is en we aan de duik gaan beginnen. We dalen gezamenlijk af en over de zandbodem zoeken we een route tussen de basaltformaties naar het diepere deel waar de bekende kruizen liggen.

RENE_WETERINGS_20190810_920_Malpique_Isis_042_Malpique_kruizen-91346

Onderweg naar een diepte van ongeveer achttien meter vindt onze gids Lisa een kleine murene in een spleet in de rotsen. Ik probeer er met de fisheye wat van te maken, maar dat wil niet echt lukken. Een schooltje vrouwelijke papegaaivissen zwemt langs ons. Hun fel oranje kleur steekt sterk af tegen de donkere rotsen. Een enkel schorpioenvisje zwemt er precies tussen in en twee pauwlipvissen zwemmen vrolijk met de papegaaivissen mee.

Wij zijn ondertussen al weer bij de kruizen aangekomen. Ik maak wat overzichtsfoto’s en foto’s van een enkel kruis. Veel meer is er nu niet te zien, maar het is leuk dit punt als punt te gebruiken om van daaruit weer een route terug te kiezen. We gaan weer langs een steile wand met een overhang. Ik besluit om eens onder die overhang te gaan kijken. Tot mijn verrassing en vreugde zie ik een mooie grote pijlstaartrog in het zand liggen. De kleur van de rog valt me ook op, want die is veel bruiner dan normaal. Ik zet mijn camera op de juiste stand en zorg dat mijn flitser goed staat, ik ben klaar voor het maken van de foto en druk af. Poef…de pijlstaartrog is op exact hetzelfde moment van gedachten veranderd en wilde niet meer blijven liggen. Ik zie op de display een foto van een wegschietende rog in beeld! Grrrr, dat is balen zeg, want dit had een hele gave foto van een rog kunnen worden. Nu heb ik ook wel een aardig actieplaatje, maar niet wat ik wilde maken. Nou ja, ook dat is de natuur. Tijd om verder te duiken, mijn lucht is weer ver op aan het raken.

RENE_WETERINGS_20190810_920_Malpique_Isis_050_Pijlstaartrog-91346

Tijdens de veiligheidsstop speel ik nog wat met een plukje wier op de rotsen en dan is het mooi geweest en kom ik boven water. We pauzeren even en niet veel later staat Isis klaar om te gaan duiken, want zij mag vandaag voor de tweede en laatste keer deze vakantie een duik met Joost maken. Ze heeft er zin in. Ik wissel nog even van tank, zodat ik nog even een stukje mee kan duiken. Cindy gaat ook het water in, maar dan met de andere groep. Zo kunnen we gezamenlijk nog even van Isis genieten en onder water wat met elkaar spelen.

RENE_WETERINGS_20190810_920_Malpique_Isis_066_Isis_Joost-91346

Ik duik een stukje met Isis en Joost mee en geniet van het feit dat het Isis zo gemakkelijk af lijkt te gaan. Ze duikt heel relaxt en heeft alle tijd om het onderwaterleven te kunnen bekijken. Joost vindt een sidderrog en wijst deze aan ons aan. Ik moet echt twee keer kijken voor ik het door heb. Ze zijn erg goed gecamoufleerd. Leuk om te zien, ook voor Isis. Het wordt nu tijd dat ik het water uit ga. Joost duikt nog even verder met Isis om een mooie ronde te kunnen doen.

Als we allemaal weer uit het water zijn, zeggen we “adiós” tegen de Atlantische oceaan. We hebben weer genoten deze vakantie. La Palma blijft een heerlijk eiland, het is vast niet de laatste keer dat we hier waren.

Max. diepte 17,7 m, temp. 23 gr.C., zicht ca. 20 m, duiktijd 60 min.
Duik 920 (La Bajita, La Palma, zaterdag 10-8-2019, 12.15u)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief