Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Opnieuw mee met duikschip Theo

Voor de tweede keer dit seizoen gaat Dirk van den Bergh met zijn buddy Pierre mee met duikschip Theo en maken ze twee duiken in het Grevelingenmeer op plaatsen die niet van de kant te bereiken zijn. En opnieuw hebben ze geluk: het is prachtig weer!

Dirk-Van-den-Bergh_20170903_MS-Theo-54950

De eerste duik is ten Oosten van duikstek Dreischor Gemaal. Wanneer we beginnen af te dalen doet Pierre teken: een zeepaddenstoel! Die moet ik natuurlijk eerst even vastleggen!

Dirk-Van-den-Bergh_20170903_zeepaddestoel-54950

Vorige keer doken we op ongeveer dezelfde plaats en toen gingen we naar 18,5 meter. Daar zagen we alleen maar zand en stof, dus deze keer gaan we niet dieper dan 10 meter, de rand van de oesterbanken volgend. We zien heel veel kreeften en de vertrouwde steurgarnalen, grondels, koornaarvisjes, krabbetjes en weduwrozen, maar verder niets speciaals. Na 64 minuten komen we vlak bij de boot terug boven.

Dirk-Van-den-Bergh_20170903_weduwroos-54950

De tweede duik is midden in de Grevelingen, naar het puin van de toren van Bommenede. Hier heb ik al eens een geslaagde, maar ook een mislukte nachtduik gemaakt: ik geraakte toen verstrikt in het touw van de boei en bovendien verloor ik een videolamp waardoor we na 7 minuten de duik hebben afgebroken. Deze keer ziet het er weer spannend uit: er is heel veel pleziervaart op de Grevelingen en de boot ligt middenin de vaarroute … We krijgen een strakke briefing, maar wie garandeert dat we terug naast de boot boven kunnen komen?

We dalen af langs de ankerketting. Het anker ligt op 13 meter diepte. Goed onthouden! Het is een zwaar anker en het is rustig weer, dus het zal wel op zijn plaats blijven liggen zeker? De steenhoop ligt in een kegelvorm en we maken een rondje, daarbij oplettend dat we op de diepte van het anker blijven. Aan één kant staat er stroming en driften we mee. Buiten heel veel witte zeeanjelieren, wat krabben en een paar zeesterren komen we niet veel leven tegen.

Dirk-Van-den-Bergh_20170903_zeester-54950

Na 34 minuten zijn we rond en zien we het anker liggen. We hebben beiden nog lucht genoeg, maar ik doe teken dat ik naar boven wil. Ik wil het straks, met minder lucht, niet meemaken dat we het anker niet meer terug vinden en een opstijging in het blauw moeten maken met al die pleziervaart boven onze hoofden! We volgen de ankerketting naar boven en op 5 meter blijven we hangen voor de veiligheidsstop. Na 41 minuten zijn we terug aan de oppervlakte. Kort duikje, maar toch spannend genoeg!

De duiken hebben ons niet echt kunnen bekoren, maar het was mooi weer en gezellig, dus …

Onderstaande video is in HD1080p, dus eventueel de settings aanpassen voor de beste kwaliteit.

Dit bericht delen

Dirk Van den Bergh

Ik duik sinds 2014 en ben ondertussen 4* - Master Scuba Duiker en behaalde het brevet van Self Sufficient Diver. Master voel ik me echter helemaal niet: elke duik is een nieuwe belevenis én leerschool! Laat ons het maar houden op duiker met voldoende ervaring ... Van in het begin nam ik de videocamera mee onder water en van elke duik maak ik een kort filmpje (en reportage), om dan op het einde van het seizoen een compilatiefilm te maken met de mooiste beelden. Ik kan elke dag duiken, dus als er iemand eens een buddy nodig heeft, laat maar weten!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *