Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Marcel van der Velden – Kasje van Dreischor

In het najaar van 2015 vonden ze bij Dreischor een plantenkas onder water, die er pas recent neergezet leek te zijn. Na wat zoeken vinden ze de kas terug, zou die nu meer begroeid zijn? Marcel van der Velden filmde zijn vondst. Heb jij de kas al gezien?

In het najaar van 2015 zijn we op duikplaats Dreischor Frans Kok rif (duikplaats 5) op zoek zijn naar het autowrakje op 20 meter diepte. We vinden het niet en na even gekeken te hebben bij de kleirichel op 15 meter, zwemmen we weer terug over de zandvlakte op 10 á 11 meter. Wat we zochten vonden we niet, maar we vinden wel iets wat we niet zochten! Het is een plantenkasje, zonder de ruiten erin, rechtop op de bodem.

Na de duik bespreken we de vondst. Wie heeft dat ding er neer gezet? En waarom? En hoe is dat gedaan? Je pakt hem ook niet zomaar onder je arm op, dus misschien is het wel door een boot met kraan overboord gezet. De volgende keer dat we op de duikplaats zijn, willen we er graag video-opnamen van maken. Maar bij terugkomst van de vorige duik hebben we niet genoeg opgelet, dus een zoektocht volgt. Moeten we nu iets meer naar het oosten of naar het westen om het kasje terug te vinden? We vinden het niet.

Bij de derde duik hebben we het weer teruggevonden. We bestuderen en filmen het kasje. Er is nog zeer weinig begroeiing op. De aluminium buizen van de staanders, de schuifdeur en zelfs het dakluik zijn goed te onderscheiden.

Screenshot kasje 2-52513

Het lijkt dus alsof het er pas (misschien zelfs pas in 2015) neergezet is. Aan het einde van de duik zwemmen we rechtstreeks naar de kant, zodat we in het vervolg weten hoe er te komen. En maar snel een kaartje gemaakt om de vondst in het vervolg terug te kunnen vinden.

In het voorjaar van 2016 gaan we weer kijken. Met de ‘schatkaart’ in ons hoofd, is het kasje weer terug te vinden. Het is nu helemaal begroeid met zakpijpen en veel dieren hebben het al als thuisbasis gekozen. Het is een kunstmatig rif geworden. Behalve de zakpijpen wonen er krabben, garnalen en een enkele kreeft. Ook zweven er veel kwallen rond die het gehele gebeuren een mysterieus karakter geven.

Vlakbij het kasje zien we nog andere objecten liggen. Zo ontdekken we een fiets die geheel met oesters bedekt is. Als je goed kijkt ontdek je het achterwiel met het spatbord er nog aan vast. Iets dieper in het zand ligt nog een badkuip.

Onderstaand kan je de film over het kasje bekijken.

De plattegrond kan je op mijn website vinden (deze staat in mijn profiel).

Veel plezier met het zoeken en bekijken van het kasje. Ik hoor graag of je het gevonden hebt en of je een leuke duik had!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief