Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Leendert Smit – Te laat?!

Is drie keer scheepsrecht voor Duikreporter Leendert? Hij hoopt getuige te zijn van zeedonderpadjes die uit het legsel komen.

Op maandag 1 februari waren we bij de Zeelandbrug gaan duiken vanwege slecht zicht berichten bij Dreischor. Daar hadden we niets bijzonders gezien dus ik wilde een poging wagen om wat uitkomende zeedonderpad eitjes te fotograferen bij Dreischor.

Daar kwam nog bij dat voor de komende week, en waarschijnlijk langer, matige tot strenge vorst is voorspeld voorafgegaan door sneeuw. Ik moet het er nog maar even van nemen want vandaag is het relatief mild en er staat weinig wind. Als ik aankom staat 1 duiker zich om te kleden. Hij is hetzelfde van plan als ik dus we spreken af wie welke kant opgaat. Deze keer mag ik als eerste naar de papa bij het basaltblok. Ik heb gek genoeg moeite om de plek te vinden terwijl dit al de derde keer wordt. Dan zie ik dat het basaltblok verplaatst is (waarom doet men zoiets?), maar ik weet wel dat ik nu de juiste reefbal gevonden heb.

20210204_011P2045206-106650

20210204_034P2045229-106650

Helaas is het karakteristieke plukje eitjes verdwenen en omgezet in baby zeedonderpadjes maar pa zit er nog wel. Hij is behoorlijk agressief en valt mijn snoots aan zodra ik wat dichter bij kom. Toch wil ik hem met met een paar mooie foto’s nog even voor het voetlicht brengen. Het heeft weinig zin door te zwemmen richting “het witte nest” dus ik doe een rondje prieel en het daarachter staande frame. Op het prieel groeit nauwelijks iets (de pijlinktvis eitjes lijken mij op sterven na dood) maar het frame zit vol anemoontjes en mosselen. Altijd leuk om hier wat mee te doen, zeker nu het water zo helder is.

20210204_046P2045241-106650

20210204_054P2045249-106650

Mijn handen worden gevoelloos en ik zit inderdaad weer op 65 minuten. Tijd om terug te gaan. Het nestje op 3.5 meter is ook verlaten zie ik in het voorbijgaan. Mijn mededuiker is nog bezig (met zijn dubbel 10 en droogpak handschoenen). Benieuwd of hij nog wat gevonden heeft. Helaas is dat niet het geval en we realiseren ons dat we gewoon net iets te laat zijn.

3 reacties

 1. Avatar

  Misschien nog een kans op 8-3?

  REAGEREN
 2. Avatar

  Ineens ging het heel hard met het uitkomen van de nesten. Maar er zijn her en der nog wel wat nesten, dus wie weet dat je in de tweede ronde nog wat treft!

  REAGEREN
 3. Leendert

  Bedankt Marloes, dat gaat dit jaar niet meer lukken. Maar je moet wat te wensen overhouden!

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief