Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – Een mooi snotolfje

Druk, druk, druk. Zelfs duikreporter John Landa gebeurt het wel eens dat hij op zijn duikdag iets anders moet doen. En in die tussentijd, koelt het water flink af!

Duik 915, maandag 0611-2017 de Grevelingen. Ik heb een paar weken niet gedoken. Net op mijn duikdag moest ik gaan kijken voor een andere auto en de 2e maandag moest ik de auto ophalen die ik de maandag daarvoor had gekocht. Vandaag was het weer een duikje op maandag samen met Lia als vanouds.

1-JB060058-57614

We waren eerst van plan naar Scharendijke te gaan maar toen we daar aankwamen stond er best een aardig windje en aangezien ik nat duik zijn we uitgeweken naar de Kerkweg omdat daar een omkleed lokaal is. We zijn de enigste op de duikstek dus omkleden in de kleedruimte en daarna het water in. En man wat was het koud het water stroomde langzaam mijn kruis in en de rillingen liepen over mijn rug van de kou.

2-JB060060-57614

Gelukkig duurde dat maar even na een paar minuutjes was ik aan het koude water gewend. Ik ga eerst onder de steiger kijken of er iets moois te zien is, deze keer heb ik een flitser met snoot op statief bij en mijn camera. Hiermee kan ik iets heel mooi mee uitlichten bv een zee anjelier of weduwe roos ik zet de flitser ergens op de bodem en richt hem op mijn onderwerp en dan kan ik daarna vrij met mijn camera bewegen terwijl de snoot precies op het onderwerp gericht blijft. Ik ben lekker bezig met een anjelier tot Lia mij iets aanwijst het is een juveniele snotolf ik schat dat hij 4 centimeter groot is dat is eigenlijk de mooiste grote om te fotograferen als je tenminste je macrolens er op heb staan.

3-JB060088-57614

Toch ga ik het met mijn groothoeklens proberen. De kleine snotolf zwemt rond de paal en ik zwem er achteraan met in de ene hand mijn statief met flitser en de andere hand de camera en ik kan je zeggen dat dat geen makkelijke opgaaf was. Na wat rondjes rond de paal gaat hij boven op een mossel liggen die aan de paal vast zit. Als hij blijft liggen is dit mijn kans dacht ik, ik plaats mijn statiefje op de bodem en richt de flitser met snoot op de snotolf en ik begin te fotograferen. Ik heb een bepaalde foto in mijn gedachte en ik moet in de raarste houdingen liggen om dat voor elkaar te krijgen. Na tig foto’s heb ik het in beeld zoals ik het zo willen nu nog proberen om de juiste compositie te krijgen.

6-JB060110-57614

Ik wil een deel van het wateroppervlak er op krijgen daarom moet ik van onder naar boven fotograferen maar ik heb niet veel plaats onder mij dus lig ik met mijn hoofd op de bodem om een glimp van mijn camera schermpje te krijgen maar die is vrij donker dus worden het foto’s op de gok. Na wat foto’s zwemt de kleine snotolf naar een ander plekje op de paal namelijk onder een Japanse zakpijp liggen niet zo mooi voor de foto dus bedank ik de kleine snotolf voor dit mooie moment. We gaan nog even verder kijken we zwemmen wat dieper maar met een natpak voel je gelijk de kou ik blijf dus gewoon wat ondieper zwemmen.

8-JB060125-57614

Het zicht is heel goed je kunt de reefballs goed over zien maar die laten we aan ons voorbij gaan en gaan ondieper op zoek naar dahlia’s helaas krijg ik het koud en ik moet heel erg nodig naar het toilet. Ik ga in een streep terug naar de steiger en ga eruit vlug terug naar de auto alles afgegooid en eerst mijn blaas geleegd en dat lucht op. Daarna omkleden en de spullen opruimen en nog een bakje koffie nemen om na te praten over een hele leuke duik. Oh ja en de nieuwe auto is een echte duikauto geworden namelijk een kleine bestelauto reuze handig voor het duiken. Ik ben ongeveer 56 minuten totaal onderwater geweest, ik ben rond 10:20 uur te water gegaan, de water temperatuur was 11 graden, het zicht was heel goed, ik ben max. 5,8 meter diep geweest.

Dit bericht delen

John Landa

Mijn naam is John Landa ik duik sinds 2007 ik duik voornamelijk om te fotograferen en te filmen, duiken zonder een camera kan ik me nauwelijks voorstellen. Ik schrijf al jaren een blog over de duiken die ik maak.

4 reacties

 1. Leuk hé zo’n snotolfje! Ik zag hem laatst ook bij de kerkweg, maar dan in de wierzone en euh … ondertussen is de temperatuur gedaald naar 9° …

  REAGEREN
  • Dirk het snotolfje was erg mooi, ik vind deze grote van een snotolf het mooist om te fotograferen.

   REAGEREN
 2. Misschien:……. deze grootte………?
  Who cares………….
  De foto is werkelijk heel mooi!

  REAGEREN
  • Thanks Berthold.

   REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Wanneer je de site blijft gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. Op DuikeninBeeld gebruiken we functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Daarnaast gebruiken we analytics cookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het gebruikersgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken, en kunnen wij op basis daarvan de website verbeteren.

Sluiten