Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – Kou lijden voor de foto

Door de koorts van het fibersnootvirus kan duikreporter John Landa de kou beter aan. Om te kunnen spelen met de nieuwe fibersnoots, stelt hij zijn winterstop nog even uit.

Duik 917, vrijdag 17-11-2017 Bergse diepsluis, Oosterschelde.
Sinds afgelopen woensdag ben ik helemaal om en heb ik het fibersnoot virus helemaal te pakken dus ga ik er nog maar een keer mee onderwater. Ik was om 11 uur klaar van mijn werk en ik ben rechtstreeks naar de Bergse diepsluis gereden om samen met Lia een duikje maken.

2-JB170009-57943

Ik spreek met Lia af dat ik niet diep ga en zeer zeker niet lang ga duiken en dat ik in de buurt van de instap blijf want als ik het koud krijg wil ik gelijk uit het water. We gaan te water en als het eerste koude water mijn pak binnenstroomt heb ik weer die gedachten ”John waar begin je aan” gelukkig weet ik dat het na een paar minuten wel went die kou. Ik ga gelijk op zoek naar een onderwerp, afgelopen woensdag had ik een hele mooie foto gemaakt van een paarde anemoon dus ga ik daar eerst naar op zoek.

1-lumishootJB170002-57943

Het mag niet een te groot exemplaar zijn anders krijg ik hem niet belicht maar dat makkelijke onderwerp blijkt moeilijk te vinden zijn ze zijn, of te groot of ze zitten dicht. Dan maar proberen of ik een wierslak op de foto krijg en daar zijn er honderden van overal waar je kijkt zie je wel wierslakken kruipen. Maar het blijkt weer moeilijker te zijn dat ik dacht dan zit je weer te ver naar voren dan weer te ver naar links en moet ik de fibersnoot elke keer weer een paar millimeter verdraaien tot ik hem precies goed heb.

1-lumishootJB170059-57943

Ik ben er wel achtergekomen dat de onderwerpen niet te groot mogen zijn anders krijg je hem niet helemaal belicht. Het mooiste is dat ik een foto gemaakt heb van een heremietkreeftje en dat aan de bovenkant de van foto de lichtuitgang van de fibersnoot ziet. Die opening is 10 millimeter dan heb je ook een idee hoe groot (of klein) zo’n heremiet kreeftje is. Ik ben een kleine 40 minuten onderwater en ik begin het toch een beetje koud te krijgen als ik nu niks meer vind voor een foto ga ik er uit.

1-JB170063-57943

Ik heb het nog niet heel erg koud dus besluit ik er uit te gaan voordat het echt te gek word. Gelukkig is het het goed weer en af en toe schijnt het zonnetje en dat is een genot als je net uit dat koude water bent gekomen en je uit je natpak moet. Omkleden de spullen opruimen en nog even genieten van een kop warme soep daarna nog een praatje met bekende en dan zit het er weer op.

3-JB170017-57943

Ik probeer dit jaar zolang mogelijk door te duiken in mijn natpak maar als het te gek word stop ik en ga ik weer verder in het voorjaar. ik ben ongeveer 46 minuten totaal onderwater geweest, ik ben rond 12:30 uurte water gegaan, de water temperatuur was 9 graden, het zicht was redelijk, ik ben max. 3,7 meter diep geweest.

Dit bericht delen

John Landa

Mijn naam is John Landa ik duik sinds 2007 ik duik voornamelijk om te fotograferen en te filmen, duiken zonder een camera kan ik me nauwelijks voorstellen. Ik schrijf al jaren een blog over de duiken die ik maak.

7 reacties

 1. Ha die John, mooie foto’s weer. Ik heb mijn natte pak twee weken geleden aan de winterkapstok gehangen. Twerd me te dol, bovendien werd ik verkouden. Dussssssssss…………….. de keuze was gemakkelijk anders is het tsoppen met duiken (voor de winter).

  REAGEREN
  • Berthold bedankt, ik twijfel nog het is nog te doen maar de duiken zijn wel een stuk korter maar 30 tot 40 minuten is nog redelijk te doen mist het weer mee zit want in de regen en wind ga ik me niet meer omkleden.

   REAGEREN
 2. He John, gave foto van die heremietkreeft, vooral met de uitleg erbij zie je pas hoe klein het ding is.

  REAGEREN
  • Goof bedankt, deze heremiet kreeft was 1 van de grotere exemplaren deze had een Japanse stekelhoorn als huis degene die een alikruik als huisje hadden waren veel en veel kleiner.

   REAGEREN
 3. Zeker mooie foto’s en snoot fotografie blijft gewoon leuk om mee te werken.

  REAGEREN
 4. Mooie foto’s slapie. Top.

  REAGEREN
  • Bedankt Cees.

   REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Wanneer je de site blijft gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. Op DuikeninBeeld gebruiken we functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Daarnaast gebruiken we analytics cookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het gebruikersgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken, en kunnen wij op basis daarvan de website verbeteren.

Sluiten