Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Leendert Smit – Het heeft even geduurd

Duikreporter Leendert was al een paar weken niet onder water geweest in Zeeland. Tijd voor een duik… met bijzondere ontmoetingen!

Ik moest het even nakijken maar mijn laatste duik voor die van vandaag was op 17 april. Slecht weer, vakanties, andere afspraken en verplichtingen, kortom het kwam er niet van maar vandaag ben ik weer eens op weg naar Zeeland. En dan ook voorlopig de laatste keer via de Haringvlietbrug want die gaat ruim 2 maanden dicht. Dat wordt omrijden of andere duikplaatsen kiezen. Misschien weer eens maar Plompe toren of Burgsluis? Vooralsnog is de Zeelandbrug het doel, waar ik heb afgesproken met buddy Marco. Dat is trouwens ook al weer een tijd geleden. Tot mij verrassing zie ik een aantal kennissen van vorige biologieweekenden met Mirjam en Bas rondlopen.Oh ja, die hadden een eigen weekend georganiseerd. Het is dus echt gezellig maar wel behoorlijk druk. Ik ga vandaag eens wild doen en heb de 8mm fish eye in stelling gebracht. Ik hoop op een paar sepia’s. Gelukkig is het zicht redelijk en we gaan eerst eens kijken of mijn stokjes in het diepe deel er nog staan. Niet dus. Dat was ook wel te verwachten want ik kreeg ze niet goed de grond in. maar wat hoger op de steenhelling staan meer stokjes. Daar zwerft een eenzame sepia rond maar die is te schichtig om te fotograferen.

20230605_036P6054125-122494

20230605_045P6054134-122494

Dan maar de waaierkokerwormen (Sabella pavonina) en de zeeanjelieren (Metridium senile) belagen, die komen tenminste niet van hun plek. Tja, op de foto’s zie je toch nog aardig wat stof. Rond de stokjes en ook rond het frame zwemmen wolken jonge steenbolken (Trisopterus luscus). Dat is wel opvallend want dat heb ik hier nog niet eerder gezien. Een mooie noordzeekreeft (Homarus gammarus) wil ook wel even poseren.

20230605_028P6054117-122494

20230605_039P6054128-122494

Een andere is niet van mij gediend en doet een schijnaanval. Na 75 minuten ben ik weer bij de trap. Marco is er al uit. We besluiten hier een tweede duik te maken maar dan driftend van de westelijke trap terug naar de pijlers. Ik heb speciaal mijn filmcameraatje meegenomen. We zijn nog geen 5 minuten onder of ik stuit op 3 sepia’s. de ontmoeting is kort maar ze staan er op. Even verderop zit nog een kleiner exemplaar en terug bij de stokjes weet ik het exemplaar van vanochtend (denk ik) weer op te sporen.

Marco ben ik inmiddels kwijt. Ik hoop dat hij de sepia’s ook gezien heeft. Na 55 minuten ben ik weer bij de trap. We genieten nog even van het mooie weer en houden het dan voor gezien. Totale duiktijd 130 minuten. Watertemp: 16 graden. Het was weer heerlijk duiken in mijn natpak!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief