Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Het zijn harde tijden

Zware tijden voor Duikreporter Dirk. Hij mag alleen duiken als de omstandigheden ideaal zijn, en moet dus geduld hebben. Maar dan mag het eindelijk!

Niet mogen duiken, hoogseizoen … ik moet de ideale omstandigheden afwachten om een ondiepe duik te maken en die worden voorspeld! Windstil, laatste kwartier – dus dood tij en geen stroming – en prachtig weer. Nu nog een buddy vinden (desnoods ga ik wel alleen, ik heb mijn brevet, maar nu toch niet aan te bevelen …)

Ik plaats een berichtje op facebook en krijg al onmiddellijk antwoord van Erwin Naessens. Hij is een lotgenoot van mij, maar hij heeft blijkbaar artsen die niet zo bangelijk aangelegd zijn om hun verantwoordelijkheden te nemen als die van mij: hij heeft na 4 maanden zijn duikbrevet al terug in handen! Ik moet nog 8 maanden wachten!

Afspraak bij de Bergse Diepsluis om 09.00 uur. Het is maandag en nog rustig. Het water is spiegelglad. Om 10.00 uur gan we onder, op de kentering om dan op de terugweg door het zakken van het water een ander parcours te kunnen volgen.

We stellen twee duikdoelen: ik wil de netelcellen van de paardenanemoon eens in close-up op beeld vastleggen en voor de rest gaan we speuren naar zeebaarzen.

Doel één lukt, doel twee niet.

Dirk-Van-den-Bergh_20200713_paardenanemoon-close-100695

We zien heel veel krabben die zich in de getijdenzone aan alles en nog wat tegoed doen. De steurgarnalen willen ook wel in beeld.

Erwin geeft me een verwittiging wanneer ik toch weer tot op 2,5 meter afdaal. Terug naar de zone 1,5 – 2 meter!

Net als buddy Petra is Erwin een goede spotter. Hij doet teken: een steenslijmvis! Ik moet er een hele tijd blijven hangen tot hij terug tevoorschijn komt.

Dirk-Van-den-Bergh_20200713_steenslijmvis2-100695

Na 53 minuten gaan we even boven kijken waar we ons bevinden. OK! We zitten nog in de toegelaten duikzone (vóór het “streepje”). Vermits we ondiep duiken hebben we nog meer dan lucht genoeg voor de terugweg.

Hoogtepunt van de duik is wanneer Erwin een bot aanwijst. Hij heeft hem zien bewegen, maar hij is zo goed gecamoufleerd dat ik hem, stilliggend, na enige tijd pas zie!

Dirk-Van-den-Bergh_20200713_schar3-100695

De bot blijft mooi liggen en ik kan hem volledig in detail in beeld nemen, tot zelfs de ogen toe (zie video).

Dirk-Van-den-Bergh_20200713_schar2-100695

Na 103 minuten zijn we terug aan de trap. Die is vernieuwd. Een hele verbetering! Maar toch hadden we er beter aan gedaan om onze vinnen uit te doen vóór we op het platform gingen staan. We moeten mekaar helpen om steun te vinden. Misschien nog een verlengde trapleuning in de toekomst?

Het was een geslaagde duik en dat moet natuurlijk gevierd worden! We gaan er nog ene pakken in Waterrijk Oesterdam. De coronamaatregelen worden daar strikt toegepast – we moeten een tijdje wachten – maar dat kan ik alleen maar toejuichen! Voor herhaling vatbaar Erwin!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief