Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Jenny Smit – Live-aboard Komodo dag 1/4

De eerste keer is soms wat spannend. Ze heeft al honderden duiken gemaakt, maar dit wordt haar eerste live-aboard. Wordt ze niet zeeziek? Vaak geniet ze van boten, maar soms gaat het mis…


Datum: 30 juli 2016
Duiklocatie: Komodo NP

duikreport-call-to-action-350x85

jenny-smit-komodo-1-draak-39294
Ik heb gekozen voor een 4-daagse trip met Komodo Dive Centre. De eerste duiken maak ik met de dagboot, in de middag stap ik over op de live-aboard boot.

Duik 636 – Siabap Besar

De eerste duik is bij Siaba Kecil. Ik word meteen getrakteerd op een aantal white tip sharks. Helaas blijven de haaien op een afstand.

Komodo staat bekend om zijn stroming, maar de stroming valt heel erg mee tijdens de eerste duik. Even lekker inkomen.

Duik 637 – Mawan

Op jacht naar manta’s bij Mawan. Het is weliswaar niet het seizoen, maar we gaan een poging wagen. Wanneer er geen manta’s zijn, is er vast een hoop ander moois te zien.

jenny-smit-komodo-1-bladvis-39294
Manta’s houden niet van uitgestrekte koraalriffen. De duikstek heeft niet veel koraal, maar vooral rotsen en dood koraal. De manta’s laten zich niet zien, maar ik zie wel een mantis shrimp.

Ik besluit de volgende duik van de dag over te slaan. In plaats van mijn duikuitrusting om te hangen doe ik mijn wandelschoenen aan en bezoek ik de Komodo varanen op Rinca. Het is paar-seizoen, de vrouwtjes laten zich niet makkelijk zien. Vele zijn verstopt in de bossen om daar hun eieren te leggen. Toch zien we enige exemplaren (en niet alleen bij de keuken van de rangers).

En dan het grote moment: ik stap over van de dagboot naar de live-aboard. Een catamaran. Mijn hut ligt op het benedendek, een prima stekkie met airco en een privé badkamer. En met een uitstekende kok!

Duik 638 – nachtduik bij Wainilu

De eerste duik vanaf de catamaran is een nachtduik bij Wainilu. Een duik op een rif.

jenny-smit-komodo-1-krab-39294
Bij Wainilu komen we een groot aantal krabben en garnaaltjes tegen. We zijn met twee fotografen en een gids, dus er is best wat tijd om foto’s te maken. Af en toe probeert de gids door voorzichtig langs een veerster te gaan met zijn reef haak wat extra diertjes te voorschijn te toveren, maar deze duiken bij het zien van mijn focuslamp snel terug de donkerte in.

Een aantal kleurrijke nudi’s laat zich echter goed zien.

Na de nachtduik is het snel douchen, batterijen aan de lader hangen en dan eten. Ik ben verrast door het lekkere diner (en al het andere eten!) wat de chef op tafel tovert.

Niet lang na het eten is het bedtijd en gaat de generator uit. Lang geniet ik niet van de stilte op zee: ik ben zo moe dat ik snel in slaap val.

jenny-smit-komodo-1-nudi-39294

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief