Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – Geen enkel slakje gezien

Geïnspireerd door het artikel van Ron Offermans over het fotograferen van naaktslakken gaat duikreporter John Landa het water in. Maar om een naaktslak goed op de foto te zetten moet je er wel eerst één vinden. 

Duik 879, maandag 10-07-2017, Zeelandbrug, Nederland. Vandaag een maandag ochtendduik samen met Lia aan de Zeelandbrug dat voor mij best weer een tijdje geleden was dat ik hier had gedoken. Ik was geïnspireerd door een artikel in Duikeninbeeld door Ron Offermans over het fotograferen van naaktslakjes dus ik had mijn zinnen gezet op naaktslakjes. We lopen naar het water en het zicht onderwater ziet er niet zo fantastisch uit maar onderwater valt het best wel mee het is goed genoeg voor macro fotografie.

2-J7100156-52897

Ik ga gelijk op zoek naar slakjes maar hoe ik ook zoek ik vind geen slakjes maar dan ook niet een alleen maar eitjes van de millennium slak maar die slakken zijn zo groot daar moet ik bijna een groothoek voor opzette. Wat ik deze keer wel opvallend vond waren de honderden misschien wel duizenden viltkokeranemonen. Elk stukje slijkbodem tussen de rotsblokken stonden vol met deze anemonen, toch een mooie anemoon om te fotograferen je kunt ze helaas alleen vanaf de bovenkant fotograferen omdat ze altijd in de bodem staan.

3-J7100180-52897

De fluwelen zwemkrab is ook opvallend aanwezig met zijn opvallen rode ogen, aangezien ik alleen maar hele kleine dingen kan fotograferen blijft het bij een close up van zijn oog je kunt de tekening van zijn oog zien en de borstels die boven op zijn oog zitten. We zoeken verder en ik vind echt niet een slakje ik kijk op de tubilaria waar alle koppen zijn vanaf gesnoept maar ik vind niet een slakje, helaas.

4-J7100212-52897

We komen diverse fuiken tegen en sommige zitten vol kreeft en daar tussen zwemmen wat steenbolken rond jammer maar het is niet anders. Na iets meer dan een uur keren we om en gaan weer richting de pijlers daar aangekomen zie ik een pauwkokerworm staan ik wil een paar erg closeup foto’s maken en als ik er goed voor ga liggen blijkt niet dat er een pauwkokerworm staat maar meer dan tien, ik heb dus keuze genoeg. Ik heb een zelfbouw fibersnoot en ga wat experimenteren en het blijkt dat sommige dingen heel goed lukken maar andere dingen absoluut niet daar moet ik dan rekening mee houden.

6-J7100262-52897

Terwijl ik foto’s maak van de pauwkokerwormen kijk ik af en toe met een schuinoog rond me heen en dan zie iknog een paar zeebaarsjes rond de pijlers zwemmen terwijl ik wel eens duiken hier heb gemaakt dat er tig rond de pijlers zwommen. Na een tijdje is het weer tijd om er uit te gaan ik moet Lia even zoeken die ligt een stukje verder op foto’s te maken ik kijk nog wat rond maar helaas wat een echte slakken duik zou moeten worden word het een geen 1 slakken duik.

8-J7100145-52897

We gaan er uit en als we op de parkeerplaats aankomen zijn de meeste duikers al weer verdwenen, als we in gesprek komen met andere duikers en die vertellen je dat ze frambozenslakjes, harlekijntjes enz enz in de buurt van de pijler hebben gevonden zakt mijn natpak bijna naar beneden, jammer dat ik dat allemaal heb gemist volgende keer maar beter kijken. Na de duik lucht vullen aan de automaat dan een bakkie koffie nuttigen en nog even napraten over de duik en het zit er weer op. Ik ben ongeveer 80 minuten totaal onderwater geweest, ik ben rond 12:30 te water gegaan, de water temperatuur was 20 graden , het zicht was matig, ik ben max. 9,8 meter diep geweest.

Ben je ook benieuwd naar de tips van Ron Offermans die John inspireerden? Dat artikel vind je hier.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief