Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Harry Brummelhuis – Palingen en nog veel meer palingen

Duikreporter Harry duikt in Duitsland tussen de palingen. Het is even zoeken, maar dan ontdekken ze er ‘een paar’.


Datum: 18 en 23 augustus 2016
Duiklocatie: Speicherbecken Geeste, Duitsland

duikreport-call-to-action-350x85

In mijn laatste vakantieweek ga ik met de buddy’s Gea en Jan naar Lingen om palingen te zien. Donderdagavond 18 augustus om 19.00 uur staan zij bij mij voor de deur om samen binnendoor naar Lingen te rijden. Een VW- Touran kan ook wel 3 duikers met uitrustingen meenemen.
Via Ootmarsum rijden we naar Lage, dan Neuenhaus, Velthausen, Wietmarschen, Dalum om dan in Geeste te eindigen bij het Speicherbecken. Een rit van ruim een uur en een afstand van 60 km.
De plaatsnamen staan er ook in het plaatselijk dialect op de borden. Het dialect is overigens aan onze kant van de grens identiek. Ik spreek het zelf ook. Hoewel dit bij de jongere generatie sterk beïnvloed wordt door het Nederlands of het Duits. Hoelang blijft dit dialect (Nedersaksische taal) nog bestaan????
Het is niet druk op de duikstek. Er komen nog wat duikers uit het water, maar we zijn de enigen, die om 21.00 u het water in stappen.
Eerst op zoek naar het platform en de buizen. Het is nog licht en daar zitten vaak grote baarzen heeft Jan gehoord. Maar we vinden het platform en de buizen niet.
Dan naar het stenenveld voor de palingen. Op 7 m. diepte gaan we die richting uit. Dan moet we eerst het “Kerstbomenbos” passeren. Allemaal potten met kerstbomen. Daar zitten vaak palingen in. Ook nu weer. Snel mijn filmlampje aan. Maar wat is dat nou? Het lampje brandt nog maar heel miniem. Blijkbaar leeggelopen. Met de duiklamp schijn ik dan bij, maar het geeft heel veel schaduwen. Ook zie ik een stroboscopisch effect op mijn scherm. In het echt zie ik dat niet. We zien nog heel veel palingen. Ze zijn ook niet schuw. Balen dat er geen goede opnames gemaakt kunnen worden.
Als we weer bovenkomen na 63 minuten, besluiten we meteen om dinsdag 23 augustus voor de herkansing te gaan.

Dus zijn we 23 augustus weer in Lingen. Nu zijn we helemaal alleen. Mijn filmlampje onder de Go-pro werkt nu wel.
Al gauw zijn we in het Kerstbomenbos heel veel palingen. Net slingers in de kerstbomen.
Het lukt nu beter om ze goed in beeld te krijgen. Het is donker, dus het blijft lastig, maar de resultaten zijn goed genoeg om te delen, vind ik zelf.
Er staat tussen de kerstbomen ook een levensgroot paard . Ook daar zwemt een paling.
Even later op het stenenveld zitten weer palingen in hun holletjes. Ze doen denken aan murenes als je ze zo half verscholen ziet.
Ook zien we nog een zoetwaterkreeft. Op de terugweg zien we er in de begroeiing nog een aantal. Na 67 minuten stappen we weer uit. In de herkansing is alles wel gelukt.
Om 23.15 uur wordt ik weer thuis afgezet. Donderdag heb ik de eerste opstartvergadering. De vakantie is voorbij. Het is weer herinnering. Gelukkig hebben we de filmbeelden nog.

Voor de statistieken:
2 duiken; duikduur 63 resp. 67 minuten
Maximale duikdiepte : 10.3 resp. 9.4 meter
Watertemperatuur 18 graden , bovenin 21 graden

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief