Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Vincent Dorresteijn – IANTD Deep Diver, Self Sufficient Diver en Teklite

Na de nodige duikervaring opgedaan te hebben is Vincent Dorresteijn op zoek gegaan naar een nieuwe uitdaging. Hij volgde verschillende technische duikopleidingen.

image-58829

Ik heb geen ambities om instructeur te worden, dat is gewoon niet zo mijn ding. Het duiken op de wrakken van de Noordzee vind ik prachtig en ik heb wel ambities om te duiken op diepe wrakken in het kanaal tussen Engeland en Frankrijk, Noorwegen, Malta en elders op de wereld. Om deze wrakken bereikbaar te maken heb je andere gasmengsels nodig dan het reguliere perslucht en zodoende ben ik op zoek gegaan naar een opleiding om te kunnen duiken met trimix.
Ik kwam al snel bij Paul Remkes van Polar Bear Technical Diving terecht en sprak met hem af om een combinatie opleiding van IANTD Deep Diver en Teklite oftewel Advanced Recreational Trimix te gaan volgen.

Na de theorielessen volgen meerdere praktijkdagen. De eerste praktijkdag is op 1 juli 2017. Voor de opleiding Deep Diver oefenen we diverse skills. Aangezien de opleiding gecombineerd word met Teklite oefenen we ook skills die nodig zijn voor deze opleiding. Ik vind het ontzettend leuk om weer nieuwe skills te leren en tevens neemt Paul de tijd om samen eens kritisch naar de configuratie van mijn duikset te kijken. Ik krijg diverse tips zoals betere locaties voor de D-ringen op het harnas van mijn wing en we praten over de ideale routing van mijn slangen.
We oefenen bijna elke duik met het oplaten van een decoboei en doen fictieve decompressiestops waarbij we een kompaskoers richting de kant zwemmen. Daarnaast doen we onder andere een wisselen van het masker met het reserve masker dat in de zak van mijn droogpak zit, we wisselen de primaire lamp met de backup lamp en oefenen met de door vele duikers gevreesde valve drill waarbij de duiker zelf zijn kranen bedient voor het geval je ooit een blazende tweede trap hebt en deze dus kan afsluiten. Na elke duik bespreekt Paul op een relaxte manier de duik en geeft tips voor verbetering. De wijze waarop Paul les geeft heb ik als erg kundig ervaren. Ik vind het erg knap dat je als instructeur goede opbouwende kritiek kan geven zonder autoritair over te komen. Dat werkt bij mij niet zo goed namelijk.

Voor het behalen van Deep Diver doen we nog enkele diepe duiken naar 39 meter. Aangezien de duiken goed verlopen waren kreeg ik mijn eerste IANTD brevet, namelijk het Deep Diver brevet. In verband met mijn geplande vakantie naar Curacao wilde ik graag nog snel mijn Self Sufficient Diver brevet halen. Ik houd erg van solo duiken en met dit brevet kon ik bij een duikschool op het eiland gratis een ponybottle lenen. Hierover heb ik reeds een duikreport geschreven. Ik sprak met Paul af om tussendoor deze opleiding mee te nemen. Hij is erg flexibel wat dat betreft en hij maakt de opleidingen zo mooi op maat. De opleiding was tevens een goede voorbereiding/aanvulling op de Teklite want diverse skills komen overeen.
Bij Self Sufficient Diver ligt de nadruk op zelfredzaamheid. Je leert diverse skills zelfstandig uit te voeren en tevens leer je om je uitrusting redundant te maken. De opleiding is erg geschikt voor mensen die regelmatig alleen duiken zoals fotografen, instructeurs die feitelijk ook zonder volwaardige buddy duiken en solisten zoals ik. Het heeft mij handvaten gegeven om iets wat ik toch al regelmatig deed een stuk veiliger te kunnen doen. Het solo duiken komt steeds meer uit het verdom hoekje en ik kan een ieder die open staat en zich prettig voelt bij deze manier van duiken deze opleiding aanraden!
Na de vakantie gaan we verder met de Teklite opleiding. We krijgen de gelegenheid om de reeds geoefende skills verder te perfectioneren. We oefenen ook met het duiken met een stage, het afleggen en weer aanhaken van de stage en we doen regelmatig een gaswissel. Een gaswissel is het doormiddel van een vaste procedure wisselen van het gas uit je dubbelset, je back gas, naar het gas uit je stage. We duiken in eerste instantie met reguliere perslucht in de dubbelset en met EAN50 in de stage. Door het hoge percentage zuurstof in de stage kan je de decompressiestops die gepland zijn versneld uitvoeren. Uiteindelijk doen we een aantal diepe duiken naar 42 meter waarbij we decompressiestops moeten maken. Na het goed afleggen van deze duiken was het tijd voor het echte werk en plannen we de diepe trimix duiken.

De laatste duik is mijn examen duik en we plannen 26 november een diepe duik naar 50 meter. We duiken vanaf een boot van Scuba Diving Vinkeveen waarmee we worden afgezet op het diepste punt van de Vinkeveense Plassen. We duiken met tx21/35, wat een mengsel van 21 procent zuurstof en 35 procent helium is. De rest bestaat grofweg uit stikstof. Alhoewel het niet eens veel dieper is dan ik ooit met perslucht heb gedoken vond ik het toch best spannend. Gezond spannend, meer niet, maar wel spannend. Samen met Paul laten we ons achterover vallen in het koude water. Langs de shotline die slechts ter referentie dient zakken we in één keer af naar 50 meter. Vanwege de kou hadden we maar een korte bodemtijd afgesproken dus na iets minder dan 8 minuten duiktijd geef ik aan de opstijging te willen beginnen. Uiteraard is op deze diepte weinig te zien maar het zicht was erg goed en we doen dit natuurlijk puur voor de oefening. Op 21 meter aangekomen laat ik mijn decoboei met gemak op en doen we een gaswissel. Inmiddels is dit gesneden koek. We doen 6 korte stops op verschillende dieptes en een iets langere stop van 8 minuten op 4,5 meter. We volgen de door mij gemaakte runtime perfect en komen precies op de geplande tijd weer boven.
Na het nabespreken onder het genot van een lekkere warme chocomel en een hapje kreeg ik van Paul als verrassing mijn brevet uitgereikt. Hij wist wel dat ik zou slagen en had alvast mijn brevet aangevraagd. In totaal heb ik met veel plezier een goede 15 duiken voor de opleiding gemaakt. Het leuke was dat ik ook extra mee mocht duiken met anderen die ongeveer dezelfde skills moesten oefenen. Zo heb ik gedoken met mensen die ik al kon zoals Maarten Singer en ook vel nieuwe mensen leren kennen zoals Michael Knol, Jurjen Vonk, Rik Sala, Kees van Loon en Ruud Wanders.
Ik heb de smaak van het technische duiken goed te pakken en omdat ik niet wil stoppen met oefenen probeer ik op het moment een duikteam op te richten. Ik noem het “Black Fin Duikteam” en heb ook een Facebookpagina geopend. Het is de bedoeling om een groepje met (beginnende) technische duikers bij elkaar te verenigen zodat we samen skills kunnen oefenen na of naast de opleiding. Misschien kunnen we in de toekomst samen verdere opleidingen volgen of met een groepje een reisje organiseren om te duiken op diepere wrakken. Iedereen is welkom! Het moet nog even groeien maar wie weet waar het eindigd.
De opleiding is me zo goed bevallen dat ik lid ben geworden van de Polar Bear Crew. Paul was nog op zoek naar een aanvulling van het team en het lijkt me erg leuk te helpen bij de opleidingen. Zodoende heb ik ook de gelegenheid om te oefenen. Ik ga me vooral richten op de technische opleidingen en eventueel het wrakduiken. Zodra ik de gelegenheid krijg wil ik bij Paul ook grot duikopleidingen gaan volgen en ik wil ook nog de normoxic cursus volgen. Voorlopig nog voldoende uitdaging en ik ben razend enthousiast!

 

2 reacties

  1. Super verhaal geworden Vincent. Je hebt lang gewerkt en veel trainngsduiken gemaakt voor deze opleiding. Leuk om jou als cursist te hebben. Je hebt het zeker verdiend.

    REAGEREN
  2. He Vincent,
    proficiat met het behalen van je brevet, en ik zie je wel weer op de Mac.O het komende seizoen.
    Glenn Van Kerchove

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief