Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – Het is over

Datum 19-06-2013
Locatie Bergse diepsluis

Duikreporter John duikt dit keer met Peter en wil hem de sepia´s laten zien. Gaat dat lukken?

Na het werk afgesproken met Peter om een duik te maken aan de Bergse diepsluis. Hij had van het jaar nog niet veel gedoken en wilde toch nog een keer sepia’s zien dit jaar.

_6197483-001Als ik bij de Bergse diepsluis aankom, staan er wel wat auto’s maar de meeste duikers komen eruit. Dus als we aangekleed zijn hebben we de hele Bergse diepsluis voor ons zelf.

Het is ook weer de eerste keer van het jaar dat ik in mijn natpak ga. Als ik zo dadelijk in het water lig, zal ik wel weer spijt krijgen maar nat duiken vind ik veel relaxter als de temperatuur het toelaat.

We gaan te water en de temperatuur valt reuze mee. Het is even schrikken als het water in mijn pak stroomt maar na een paar tellen ben ik er al aan gewoon. We gaan maar voor een ding – sepia’s voor Peter. Dus we gaan gelijk richting de stokken als we iets dieper gaan druk ik op mijn borst en zoek mijn inflator van mijn droogpak. Oh ja ik duik weer nat en ik moet gewoon op het knopje van mijn inflatorslang drukken, ik kon er wel om lachen.

_6197480-001We hebben eventjes gezwommen en het zicht is niet denderend maar als we een tijdje onderweg zijn zie ik een sepia maar als ik dichterbij kom blijkt hij dood te zijn en de krabben zijn volgens mij net bezig aan zijn tentakels. Dit is de natuur, sepia’s sterven nadat de eitjes aan de stokken zijn afgezet, het was wel de eerste keer dat ik een exemplaar zag dat nog in zo’n goede staat was, dus het zal pas gebeurd zijn.

We zwemmen verder en ik kom een gigantische millennium slak tegen hij stak mooi af op de donkere ondergrond – ze zijn helaas niet zo fotogeniek.

We gaan weer verder naar de stokken waar we afgelopen maandag 12 sepia’s bij elkaar zagen. Maar in het verleden behaalde resultaten geven geen garantie in de toekomst zeg ik maar. Bij de eerste stokken is niks te zien, ze zitten helemaal vol met eieren maar geen een sepia. We vervolgen onze weg langs de oude stokken en komen op een geven moment bij de stokken uit waar het afgelopen maandag zo druk was en ook hier geen sepia’s.
_6197477-001Voor mezelf vond ik dit niet zo erg ik heb nu al zeven duiken gemaakt waar ik volop sepia’s heb gezien en waar ik ook een paar mooie foto’s van heb gemaakt maar voor Peter zou het jammer zijn als we niet een sepia zouden zien deze duik.

Ik weet nog een rekje te staan, misschien hadden we hier meer geluk en ja hoor drie sepia’s bij elkaar: een koppeltje en een opdringerig mannetje, weer schitterend om te zien, zo ook Peter want die geniet met volle teugen.

Peter heeft nog niet zoveel duiken dus het trimmen is nog niet optimaal dus er wordt wat stof gemaakt en het zicht wordt wat minder maar dat maakt niet uit. Er zijn toch geen andere duikers in het water we zijn niemand tot last.

_6197460-002We gaan nog even verder naar andere stokken en als we daar naartoe zwemmen zien we nog een sepia voorbij zwemmen vlak boven mij. Peter wees hem aan maar ik was net te laat om een foto te maken. We komen aan bij de stokken van Bas en Mirjam maar hier waren ook geen sepia’s te zien, dus gaan we maar weer terug naar de eerste stokken. Als we daar aankomen is de stof opgetrokken en zien we het paartje sepia’s hun ding doen.

We hebben genoeg gezien en we gaan weer terug richting de trap als we onder aan de dijk zwemmen zie ik nog een klein galathea kreeftje op een oester daarna nog zwarte grondels in een lege oesters, kleine platvisjes, botervisjes en veel krabben natuurlijk. Na een tijdje komen we weer bij de trap uit. Als we boven komen roept Peter dat hij een topduik heeft gehad, wat wil je nog meer.

_6197454We gaan eruit en lopen richting de auto er staan weer allemaal bekenden na ons komen. Er ook nog duikers uit het water en die hebben helaas geen sepia’s gezien en die moesten van ver komen, volgende keer beter.
Na nog een praatje te hebben gemaakt met iedereen was het weer tijd om naar huis te gaan.

Voorlopig geen sepia’s meer voor mij, ik heb iemand heel blij gemaakt met sepia’s en dat gaf me een goed gevoel. Volgende keer gaan we voor iets anders.

Ik ben 68 minuten onderwater geweest, ik ben rond 17:15 uur te water gegaan, de watertemperatuur was 18 graden, het zicht was matig, ik ben maximaal 7,8 meter diep geweest.

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief