Rick Lindeman – Helmduiken is een unieke ervaring
“De ervaring van het duiken was overweldigend. Je liep langzaam het water in met je ijzeren schoenen. Achter me waren twee mensen aan het pompen. Eigenlijk was je volkomen afhankelijk van hen.” Duikreporter Rick dook in de geschiedenis… met de koperen helm.
Datum: 13-04-2024
Duiklocatie: Galderen
Droom jij ook wel eens over hoe het was in de vroege jaren van het duiken? Hoe Cornelis Drebbel onder de Thames voer? Hoe de parelvissers zich voelden? Of hoe in het begin van deze eeuw mensen met een zwaar pak en slangen door het water liepen?
Wel dat laatste kan nog steeds. De Historical Dive Society (HDS) onderhoudt oude duikpakken en zorgt ervoor dat die nog steeds kunnen worden gebruikt. Het zijn vrijwilligers waar de passie afstraalt. En één keer per jaar laten ze nieuwe helmduikers de slangen en de kilo’s ervaren.
Op 13 april trok ik naar Galderen, onder Breda, om mijn eerste helmduik te maken. Ik was altijd al geïnteresseerd in geschiedenis, dus vond dat deze ervaring niet in mijn pallet aan duiken kon ontbreken. Immers, het is mooi om op een wrak uit de Tweede Wereldoorlog te duiken, maar nu kon ik voelen hoe het was om in die tijd te duiken.
De mensen van de HDS stonden al op te wachten. Het was een mix van Nederlandse en Belgische helmliefhebbers. De HDS Nederlands is aangesloten bij de van oorsprong Engelse overkoepelende Historical Dive Society. Jaarlijks hebben ze ook internationale helmmeetings.
Voorzitter Kees begon met een mooi stuk geschiedenis over de duikers van vroeger. Vervolgens kregen we een srtuk theorie over hoe de helm, de slang, het pak en schoenen werkten.
En vervolgens kregen we in twee groepen de pakken aan. De helm en de pomp werden gedeeld. Ik ging zelf als tweede van mijn groep. Het pak aantrekken was zwaar. Om het water dicht te krijgen ging laag over laag. Je had een zware band om, daar ging vervolgens het pak over heen en de Helm. Er werden ook nog gewichtend aangehangen en een corset aangetrokken. Samen was het rond de 80 kg. Dat voel je,
De ervaring van het duiken was overweldigend. Je liep langzaam het water in met je ijzeren schoenen. Achter me waren twee mensen aan het pompen. Eigenlijk was je volkomen afhankelijk van hen.
Toch voelde ik me ook wel vrij. Geen flesdruk om over na te denken. Ik kon mijn hoofd draaien. Het gewicht voelde je niet meer. En ook communiceren onder water kon ineens.
In de plassen bij Galderen (Ph 8+) zie je weinig, maar dat maakte niet veel uit. Een veiligheidsduiker zwom om me heen in droogpak en maakte foto’s. Ik genoot ondertussen en poseerde.
Na een tijdje was er weinig meer te doen. Ik gaf aan om te draaien. Dat moest met beleid gaan, want de grond was aardig steil. Langzaam liep ik naar boven en voelde het gewicht weer toenemen. Ondersteund bereikte ik de kant.
Vervolgens mocht ik aan de slag. Immers, zo’n duikpak aantrekken doe je niet alleen, en dus hielp iedereen elkaar, Ook de taken van het pompen en het begeleiden van de luchtslang werden keurig verdeeld. Zo voelde elke duik een teamprestatie, en werd de sfeer steeds beter. Het lentezonnetje hielp daar uiteraard ook bij.
Aan het einde van de dag kregen we – immers duikers houden van pasjes – een certificaat. Zo waren wij allen Helmduikers geworden.
De HDS had het geweldig georganiseerd. Er stond een mooie tent, de catering was perfect en genoeg expertise aan boord. We werden ook uitgenodigd als ‘ervaren’ hekmduikers mee te doen aan komende evenementen. Zo kon de stichting groeien.
Want uiteindelijk zijn het allemaal vrijwilligers. De stichting verdiende iets aan deze dag, maar heeft ook bijvoorbeeld merchandise. Dus kijk eens op hun site.
Al met al hadden we allen een fantastische dag, en zou ik het iedere duiker met ook een beetje gevoel voor geschiedenis aanraden om ook een keer een helmduikdag mee te maken.