Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – Macrofoto’s met snoot

Duikreporter René Weterings duikt na zijn werk het Grevelingenmeer in met zijn snoot voor het maken van macrofoto’s.

Einde werkdag, de warmste 31 maart ooit gemeten in Nederland. Perfect voor een duik in het midden van de week. Zonovergoten rijd ik vanuit mijn werk naar het Grevelingenmeer.

RENE_WETERINGS_20210331_1025_Nieuwe_Kerkweg_013_Brede_ringsprietslak-107140

De duik van afgelopen vrijdagmiddag beviel me erg goed, dus ik kies gewoon nog eens voor dezelfde duikstek. Den Osse Nieuwe Kerkweg is een heerlijke duikstek om op je gemak te kunnen scharrelen en te fotograferen. Alle voorzieningen zijn aanwezig, na de duik vul ik graag meteen mijn duikfles en spoel ik mijn duikspullen. Op die manier kom ik dan helemaal voorzien weer thuis en hoef ik het alleen nog maar op te bergen. Leendert van de Witte Boulevard is aanwezig en is druk bezig bij het vulstation, op social media zag ik al wat berichten voorbijkomen over een innovatie op het gebied van het vullen van je duikfles. Vullen met een app! Ik ben wat sceptisch rond de datum van 1 april, maar ik krijg van Leendert een duidelijke uitleg en hij laat mij een app zien die het vullen start. Oh wat hoop ik dat dit geen 1 april grap is! Want dat gedoe met muntjes vind ik maar niks (ook al zijn de vulautomaten van de Witte Boulevard gelukkig al geschikt voor meerdere muntjes, ipv alleen maar 50 cent munten). Door de coronacrisis is er bijna niet meer aan te komen. Ik houd deze ontwikkeling in de gaten, zeker na 1 april…laat maar komen die app, hoe eerder hoe beter!

RENE_WETERINGS_20210331_1025_Nieuwe_Kerkweg_001_Zeeappel-107140

Leendert vertrekt en ik sta plotseling helemaal alleen op de parkeerplaats op een woensdagmiddag met zomerse temperaturen. Een vreemde gewaarwording, waar zijn al die andere duikers? Het is natuurlijk een vreemd tijdstip, want ik duik op de tijd van het avondeten. Dus ik snap het ook wel. Het is echt warm in de zon, ik trek maar een laagje minder aan onder mijn droogpak en sjok naar de steiger. Van tevoren heb ik mijn cap en hoofd al nat gemaakt, anders kook ik al voor ik in het water lig! Het water ligt er fantastisch mooi bij, als een spiegeltje. Er staat geen wind en de zon schijnt nog flink door de hoge sluierbewolking heen. Ik laat mezelf het water in zakken en wordt getrakteerd op goed zicht. In het ondiepe deel zie ik de eerste zeedruifjes door het water dansen, ook de jonge oorkwallen zijn aanwezig.

RENE_WETERINGS_20210331_1025_Nieuwe_Kerkweg_040_Paarse_kokerworm-107140

Mijn doel vandaag is echter het fotograferen van de brede ringsprietslakken. Ze zijn leuk en verder is er nog niet veel anders te zien merkte ik de vorige duik. Ik zet koers richting de plek waar ik denk dat ik moet zijn. Eenmaal over de oude zeedijk en wat dieper wordt het zicht aanzienlijk minder goed. Het is wat melkachtig en door de aanwezige zon zorgt dit voor een soort gordijn waardoor je toch een stuk minder ziet. Ik houd hier niet van, maar ik zoek toch naar de slakje rond een diepte van tien meter en dan heb je ook niet veel zicht nodig natuurlijk. Het duurt niet lang voordat ik de slakjes weer in en probeer weer wat leuke plaatjes te maken. Het gaat niet zo goed als vrijdag, maar dat deert niet. Ook een driekantige kokerworm trekt mijn aandacht, dus ik wissel wat af tussen de onderwerpen. De kokerworm wil ik op een minimalistische manier vastleggen, dus ik ga voor het kleinste gaatje in de snoot op mijn flitser. Leuk om te doen en na een hoop geprul lukt het me de foto te maken die ik voor ogen had.

RENE_WETERINGS_20210331_1025_Nieuwe_Kerkweg_066_Brede_ringsprietslak-107140

Ik merk na zo’n drie kwartier dat ik de laagjes mis, het water is nog steeds maar acht graden Celsius en het verschil met boven water is natuurlijk extra groot. Maar ik geniet, met vlagen is het zicht ineens weer vijf meter en dan weer maar een of twee. Heel vreemd. Het zonlicht komt door het oppervlakte heen, ik kijk even naar boven en zie een vreemd fenomeen. De zon is te zien als een bolletje met regenboogkleuren, heel apart. Al met al tikt de tijd weg en maak ik onderweg foto’s van wat zakpijpjes, kokerwormpjes en een verdwaalde zeeappel. Niet veel onderwerpen dus, maar wat maakt het uit? Ik geniet van een heerlijke duik op een prachtig tijdstip in de aanloop naar een lang weekend.

RENE_WETERINGS_20210331_1025_Nieuwe_Kerkweg_008_Oester-107140

Na dik zeventig minuten kom ik boven water en word ik bij de steiger opgewacht door een groepje kinderen die in het koude water hebben gezwommen. Ze vragen mij het hemd van het lijf over het duiken en wat ik allemaal gezien heb. Leuk dat ze daadwerkelijk interesse tonen, wie weet beginnen ze over een tijdje ook aan deze mooie hobby.

Max. diepte 10,5 m, temp. 8 gr. C., zicht ca. 1-5 m, duiktijd 70 min
Duik 1025 (Den Osse Nieuwe Kerkweg, woensdag 31-3-2021, 17.00u)

 

2 reacties

  1. Heel mooi!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief