Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Brenda de Vries – Grotduiken in Mexico: Chan Hol

Op de tweede duikdag mag Duikreporter Brenda opnieuw vroeg uit de veren om de grotten in Mexico te verkennen. Vandaag staat Chan Hol op de planning.

Na wederom een korte nacht, mijn lichaam vindt gewoon om 3 uur ’s nachts dat het tijd is om op te staan, gaan we vandaag naar Chan Hol. Deze grot ligt bij mensen in de tuin en heeft een niet zo aantrekkelijke ingang. Alleen een klein vrij troebel putje gevuld met water geeft enige blijk dat er hieronder een enorm prachtige grot ligt. We betalen 250 pesos per persoon en maken ons klaar voor de duik. We duiken met ean32 en 3 alu80 (11.1 liter) flessen per persoon. Wederom sidemount.

 

chanhol1-89671

Direct na het onder water gaan vinden we direct de eerste T. Deze markeren we en we gaan linksaf. Rechtsaf komt op dezelfde lijn uit, maar we besluiten gewoon linksaf te gaan.  Deze grot is wederom niet diep, ongeveer 12m max. Dit zal betekenen dat we op ongeveer 3 uur duiktijd uit gaan komen mits er geen bijzonderheden gebeuren.

chanhol2-89671

Een duikplan met waar we exact naartoe willen in deze grot hebben we niet, we besluiten gewoon te gaan duiken, de lijnen te volgen en als we wat interessants zien te gaan jumpen naar een andere lijn. Zo hadden we vorig jaar een fantastische duik.

Ik plaats af en toe wat cookies op de lijn voor mooie fotopunten op de terugweg. Tevens noteer ik dan de tijd die we gedoken hebben en het verbruikte gas. Dit doe ik ook bij jumps naar een andere lijn. Dit is voor een herberekening van reservegas indien nodig.  Foto’s maken kost wat tijd en dat betekent dat je dus ook je gasvoorraad in de gaten moet houden.

chanhol3-89671

Tijdens de duik maken we een paar jumps, en we komen ook bij een ‘change of direction’. De andere uitgang halen we echter niet. Is niet erg, we maken gewoon een mooie duik.

Iets voor de afgesproken omkeerdruk keren we om, zo houden we extra tijd over voor foto’s.  Bij het opruimen van de spools blijkt dat we steeds meer gas over hebben dan onze minimale voorraad, dus alles verloopt volgens plan.

chanhol4-89671

Maar na 3 uur zijn we dan toch weer terug bij de uitgang. We kijken terug op een mooie geslaagde duik. Er zijn nog steeds geen andere duikers.  We ruimen onze spullen weer netjes op en rijden terug naar Tulum. Tijd voor een verlate lunch en uitrusten in de jacuzzi op ons dakterras. Morgen naar een andere grot. Maar in deze verveel je je echt niet.

chanhol5-89671

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief