Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter / Indonesië - algemeen

Marleen Baas – Fotoworkshop met Filip Staes

Een groep enthousiaste fotografen, een bijzondere locatie en inspirerende workshops. Dat zijn de ingrediënten van de fotoreis die Marleen Baas heeft gemaakt.

Op pad met de master himself. Foto tips en trucs uit de eerste hand. En dan ook nog eens in Lembeh Street. Toen ik afgelopen winter de reis tegen kwam bij Wild Water op de DuikVaker was ik direct enthousiast. En eind oktober was het zover, het fotoavontuur kon beginnen. Twee weken naar Indonesie. Weg uit het koude en natte Nederland.

Marleen-Baas-Lembeh2-nov 2019-88897

Met 11 fotografen, twee niet duikers en een aspirant duikertje, zijn we afgereisd naar het Bastianos Resort in Lembeh Street.

Bij eerdere fotoreizen was ik altijd in de minderheid met mijn Nikon spiegelreflex. Ditmaal waren er echter maar weinig Olympus fotografen, maar was het één en al spiegelreflex wat werd meegesjouwd door de duikers. Leuk vond ik dat! Kon ik eindelijk eens goed de kunst afkijken wat betreft gebruikte lenzen, huizen, poorten en configuratie.

IMG_8824-88897

Lembeh Street is wat betreft duiken een hele aparte bestemming. Als je hier de eerste keer onderwater gaat schrik je. Levend koraal is er namelijk vrijwel niet meer aanwezig. De duikplaats bestaat of uit wit zand met brokken dood koraal of uit zwart vulkaan zand. En overal ligt er afval: plastic, glazen flessen enz. Maar als je vervolgens nogmaals kijkt ga je alle critters zien. Overal in en op het zand, maar ook verscholen tussen het afval, leven er beestjes. En de één nog exotischer dan de ander. Het speuren naar deze bijzondere dieren maakt het duiken hier heel spannend. En daarna was het natuurlijk de kunst om ze goed op de foto te zetten.

Marleen-Baas-Lembeh4-nov2019-88897

Gemiddeld hebben we drie duiken per dag gemaakt. Het fijne was dat we doken in kleine groepjes en dat er geen maximale duiktijd werd aangehouden. Duiken van 90 minuten waren hierdoor geen uitzondering! Je had alle tijd om rustig foto’s te maken. De duikplaatsen in Lembeh zijn niet heel diep. Zelden doken we onder de 25 meter. En doordat Nitrox (gratis) beschikbaar werd gesteld, was ons duikschema prima te doen. Wel is Lembeh een paar graden kouder dan de meeste nadere tropische bestemmingen, namelijk 27-28 graden Celsius. Een iets dikker pak heb je dus wel nodig.

Marleen-Baas-Lembeh5-nov2019-88897

In de avonduren heeft Filip een aantal wordkshops gegeven. Geen basis stof, maar vooral uitleg over allerlei creatieve technieken. Hoe laat je een foto opvallen in de massa en hoe zorg je ervoor dat je foto anders wordt dan de gemiddelde foto? Natuurlijk kwamen de stokpaardjes van Filip, zoals beeld-op-beeld en snoot belichting, uitgebreid aan de orde. Maar ook technieken zoals het gebruik van artificiële achtergronden, vintage lenzen, magic light tube en creatieve manieren van belichten kwamen langs. Gedurende de week zag je in de groep steeds meer snoots verschijnen en werd de magic light tube veelvuldig uitgewisseld. Zelf moet ik eerst even met de snoot gaan oefenen in het zwembad. Onderwater lukte het mij nog niet zo goed om de flitsers juist te postioneren. Maar ik heb zeker inspiratie opgedaan om hier mee verder te gaan. En ook beeld-op-beeld ga ik zeker een keer proberen.

Marleen-Baas-Lembeh3-nov2019-88897

Al met al heb ik een super reis gehad met een hele gezellige groep en onder zeer inspirerende leiding van Filip.

4 reacties

 1. Schitterende foto’s!

  REAGEREN
 2. Heel mooie foto’s, Marleen, maar dat had ik al eens gezegd, dacht ik ;-).
  Ik ben fan!

  Groeten,
  Tim

  REAGEREN
 3. Heel mooi!

  REAGEREN
 4. Fijn je weer te lezen en tekst bij de foto’s te hebben, leuk! Goed verslag en hoewel ik geen fan vm en van beeld op beeld, ben ik benieuwd naar wat jij ervan bakt 😋

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief