Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Duikplekken in Thailand die je niet wilt missen

Thailand heeft ontzettend veel duiklocaties. Aan de oostkust vind je de Golf van Thailand met Koh Chang en de buureilandjes Koh Mak en Koh Kood. De bekende duikgebieden van Koh Tao en Koh Phangan vind je iets verder zuidelijk. Aan de westkust ligt de Andaman Zee met de wereldberoemde Surin- en Similan-eilanden en toeristentrekpleister Phuket. Maar welke duikplaatsen mag je echt niet missen?

Duiken in Thailand biedt een hoeveelheid en verscheidenheid aan onderwaterleven die uniek is in de wereld. Je kunt alles vinden – van uitzonderlijk macroleven tot incidenteel een walvishaai en manta. Bovendien kan op veel plekken nog grote hoeveelheden hard en zacht koraal gevonden worden en enorme scholen vissen! Vrijwel alle duiklocaties in Thailand zijn gemakkelijk toegankelijk voor beginnende en ervaren duikers.

Koh Phi Phi – Bida Nok

Koh Bida Nok is een klein kalksteen-eiland ten zuiden van Phi Phi Ley. Aan de oostkant van het eiland vind je verspreid over de zandbodem grote rotsblokken die bedekt zijn met zacht koraal. De noordoostelijke kant is een steile wand die tot 30 meter diepte gaat. Aan de westkant van het eiland vormen kleine rotsen een vingervormig rif dat bedekt is met harde koralen, sponzen en waaierkoralen. Dit kleurrijke rif heeft een gemiddelde diepte van 16 meter en trekt ook vaak enorme scholen gele snappers.

Bida Nok is een goede plek voor het vinden van zwartpunt-rifhaaien. Ook zebrahaaien worden regelmatig gespot.

Koh Bida Nok in het kort:

 • Locatie: Twee grote pilaren direct ten zuiden van Phi Phi
 • Diepte: 0 – 30 meter
 • Zicht: 10 – 25 meter
 • Stromingen: Mild
 • Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijke duik

Phuket – King Cruiser wrak

De King Cruiser was oorspronkelijk een 85 meter lange passagiersveerboot van Phuket naar Phi Phi. Op 4 mei 1997 liep de King Cruiser om onduidelijke redenen van koers en botste het schip tegen een pilaarvormig rif. Het zonk in minder dan een uur, maar alle passagiers konden veilig van boord.

Tegenwoordig biedt het King Cruiser wrak de duikgemeenschap van Phuket een gemakkelijk toegankelijk wrak met een enorme hoeveelheid aan onderwaterleven. Bijna gegarandeerd zijn de enorme scholen barracuda’s en snappers die het wrak af en toe aan het zicht kunnen onttrekken. Op het wrak zelf kunnen zeldzame naaktslakken, enorme koraalduivels en schorpioenvissen gevonden worden. Het wrak is aan de bovenkant voor een groot deel bedekt met roze en gele zachte koralen, maar stort helaas elk jaar verder in, waardoor het niet meer veilig is om naar binnen te gaan.

Het King Cruiser wrak kan een drukbezochte duikplaats zijn. Het zicht en de hoeveelheid stroming wisselen sterk maar op een goede dag is het een onvergetelijke duik.

Het King Cruiser wrak in het kort:

 • Locatie: 26 km ten oosten van Phuket
 • Diepte: 20-35 meter
 • Zicht: 10 – 20 meter
 • Stromingen: Mild tot matig
 • Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Richelieu Rock

Zonder enige twijfel is dit de beroemdste duikplaats van Thailand. Richelieu Rock is een geïsoleerde groep rotsen en pilaren waarvan de grootste bij laag water net boven het oppervlak komt.

Onder het oppervlak is Richelieu Rock een verzameling rotsen, pieken en kleine grotten in de vorm van een hoefijzer. De noord- en westzijde worden gevormd door steile wanden, terwijl de zuidzijde geleidelijk afloopt en de ‘binnenkant’ van het hoefijzer vormt. De maximale diepte is ongeveer 35 meter, maar het kan meestal op 20 – 28 meter gedoken worden.

Door de stroming die over dit rotsvormige uitsteeksel loopt, is er minder hard koraal te vinden maar des te meer zacht koraal. De stroming kan sterk zijn, maar het is gemakkelijk genoeg om beschutting te vinden. In de beschutting tussen de rotsen is veel macroleven te vinden zoals zeepaardjes, spookfluitvissen en hengelaarsvissen.

De stroming die Richelieu Rock omringt trekt ook veel oceanische vissen aan. In de buurt van Richelieu zijn vrijwel zeker grote scholen makrelen en barracuda’s en ook tonijnen te zien. Ook de reuzen van de oceaan – walvishaaien en mantaroggen worden hier regelmatig gezien. Geen beloftes, maar er is een goede kans!

Richelieu Rock in het kort:

 • Locatie: 200 km ten noorden van Phuket
 • Diepte: 20-35 meter
 • Zicht: 15 – 25 meter
 • Stromingen: matig tot sterk
 • Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Sail Rock

Waarschijnlijk de bekendste duikplek in de Golf van Thailand en door zijn ligging – precies tussen Koh Tao en Koh Phangan, kan het er soms erg druk zijn. Toch is het een duikplek die je zeker niet mag missen als je op een van de twee nabijgelegen eilanden verblijft.

Sail Rock – ‘Hin Bai’ in het Thais, is een verzameling pilaren waarvan de grootste zo’n acht meter boven het wateroppervlak uitsteekt. De wand van de grootste pilaar gaat steil naar beneden tot zo’n 20 meter diepte en gaat dan over in een geleidelijk aflopende zandbodem die tot 40 meter diepte doorloopt. Aan de zuidoost kant van de hoofdpilaar is een tweede rotsformatie die niet tot aan de oppervlakte reikt.

Sail Rock is geschikt voor beginnende duikers die via de rotsformaties kunnen afdalen. Ervaren duikers kunnen langs de wand afdalen of zelfs via de bekende ‘schoorsteen’ die op 5 meter begint en tot zo’n 18 meter diepte loopt.

Door de afgelegen ligging heeft Sail Rock een grote aantrekkingskracht op grotere jagers zoals barracuda’s en makrelen. Het is een plek waar ook vaak walvishaaien gezien worden. Tussen de rotsen, die rijkelijk met anemonen en zachte koralen zijn bedekt, zijn veel van Thailands gebruikelijke rifbewoners te vinden zoals murenen, zeebaarsen en ook vleermuisvissen.

Sail Rock in het kort:

 • Locatie: 20 km ten zuiden van Koh Tao
 • Diepte: 10-40 meter
 • Zicht: 15 – 25 meter
 • Stromingen: matig tot sterk
 • Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijke duik

Foto’s: Johan Torfason, Phuket Underwater Photo

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief