Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Het leukste visje van Zeeland

Ze zijn zo leuk – de steenslijmvisjes! Duikreporter Dirk gaat op zoek in het ondiepe water bij Strijenham. 

Deze keer krijg ik geen respons om een buddy te vinden … Dan maar alleen? Ik hoor sommigen al zeggen “Dat is onverantwoord in jouw geval!”, maar ik ga de steenslijmvisjes bezoeken bij Strijenham. Die zitten ondiep en vlak bij de trap. Als dat al niet meer mag, dan mag ik ook niet in de auto stappen of alleen in het bos gaan wandelen! Ik heb in mijn leven al grotere risico’s gelopen …

Wanneer ik op de duikstek aankom ben ik helemaal alleen (op weg reed ik langs de Bergse Diepsluis en daar stond het stampvol!). Het is een beetje aan het miezeren, maar er is beter weer beloofd. De wind komt uit ZO en dat is juist het tegengestelde van NW zoals voorspeld! Gelukkig is hij zwak, zodat er niet veel golfslag is.

Ik ga er in twee uur vóór de HW kentering. Ik loop zo wel risico op stroming, maar ik kan niet anders: bij HW lig ik anders constant op 2,7 meter diepte en dát mag ik nog niet! Maar kijk: er is helemaal geen stroming!

Binnen de minuut heb ik mijn eerste visje gevangen!

Dirk-Van-den-Bergh_20200717_steenslijmvis1-100811

Het worden er steeds meer en nog meer en nog meer! Ze zijn ook veel groter dan de vorige seizoenen. Waarschijnlijk hebben ze de winter goed overleefd: die was net als de voorgaande jaren zacht. De wetenschappers vermoeden inderdaad dat de toename in de Oosterschelde te wijten is aan de klimaatopwarming.

Ze zijn ook nog steeds even nieuwsgierig: als je de hand op een rots legt komen ze er zelfs bovenop zitten! De steurgarnalen ook trouwens. Ik zat helemaal vol!

Dirk-Van-den-Bergh_20200717_steenslijmvissen3-100811

Zou dit nu steeds hetzelfde mannetje zijn dat zijn nest bewaakt? Hij zit elk seizoen op dezelfde plaats! De mannetjes hebben in het paaiseizoen een donkerblauwe, paarse tot zwarte kleur. Het is nu bijna het einde van de paaitijd en die kleur is alweer aan het verdwijnen.

Dirk-Van-den-Bergh_20200717_steenslijmvis3-100811

De gewone kleur is zeer uiteenlopend: van grijsbruin, tot groenbruin en zelfs met een uitgesproken oranje-gele tint zoals deze:

Dirk-Van-den-Bergh_20200717_steenslijmvis6-100811

Ik hang 32 minuten op dezelfde plaats wanneer mijn camera plots dienst weigert. Battery empty. Hoe kan dat nu? Thuis zie ik inderdaad dat die niet leeg was … Maar eigenlijk geen probleem, want ondertussen hang ik i.p.v. op 1,7 meter diepte op 2,2 meter diepte. Dus toch tijd voor mij om deze plek te verlaten. Voor de rest ontdek ik ondiep niet veel bijzonders op de rotsen, dus ga ik er maar uit. Ik heb slechts 42 minuten “gedoken” op een max diepte van 2,5 meter, maar weer heerlijk genoten!

In onderstaande video nog wat wetenswaardigheden over dit toch wel bijzonder leuke visje!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief