Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Jolanda Vos-Kors – Bloemen, planten of toch dieren?

De term ‘coral garden’ is bij de meeste duikers wel bekend. Maar wat staat er nu eigenlijk in die onderwatertuin? Duikeporter Jolanda Vos-Kors bekijkt de tuin bij Bangka Island in Indonesië eens van dichtbij.

Nu de dagen korter worden, de luchten grijzer en regenachtige dagen elkaar opvolgen, denk ik vol verlangen terug naar de warmte tropische wateren van Indonesië. Noord Sulawesi in dit geval, waar wij deze zomer zowel bij Bunaken als Bangka Island mooie en heel diverse duiken hebben gemaakt.

Mooie koraalblokjes, volgroeid met een diversiteit van verschillende soorte harde en zachte koralen vormen in mijn ogen een prachtige, kleurrijke “onder watertuin” waar ik me doorheen beweeg.

jolanda-vos-20230628-koraaltuin-124692

Bij de associatie “tuin” realiseer ik me ook gelijk dat het eigenlijk geen tuin is. Want de koralen die deze tuin vormen zijn geen planten, maar dieren, zogeheten poliepen die net als kwallen en anemonen tot de familie van neteldieren behoren. Een koraalpoliep is afhankelijk van de soort, een vrij klein organisme van een aantal milimeter tot hooguit een paar centimeter groot. Koraal zoals wij dat zien, bestaat uit duizenden, of zelfs miljoenen poliepen bij elkaar. Er zijn 2 soorten te onderscheiden, zachte koralen (soft corals) of steenkoralen (hard corals). Diverse soorten steenkoralen kunnen samen een rif vormen. Zachte koralen kunnen hier weer op groeien. (info: www.artis.nl).

 

jolanda-vos-20230627-koraalboeket-124692

Featherstars, in het Nederlands vertaald naar Zeelelies, zijn ook geen planten maar dieren. Op deze foto heeft een zwarte featerstar zich gevestigd op een rode zachte koraal. In mijn fantasie zie ik het geheel als een prachtig “onderwater boeket”, die ook bij mij thuis op tafel niet had misstaan. Featherstars zijn er ook in 2 soorten. De gesteelde en de niet gesteelde zeelelies. De niet gesteelde dieren zitten in het begin wel vast, maar laten die steel los als ze volwassen worden. Ze zweven dan door het water en ze worden ook wel haarsterren genoemd.

Featherstars leven van organsiche deeltjes die in het water zweven. Met hun geveerde armen vangen ze deze kleine deeltjes uit het water en brengen die naar hun mond. Ze hebben verschillende mooie kleuren en kunnen soms met vele bij elkaar zitten zoals op onderstaande foto. Samen vormen ze een kleurrijk geheel, waar weer vele kleine visjes zich thuisvoelen en bescherming zoeken.

jolanda-vos-20230623-featherstars-124692

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief