Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Indonesië - algemeen / Reizen

Flores en Komodo

Duiken op Flores betekent duiken in het Komodo National Park tussen duizenden vissen en op kleurrijke, gezonde koraalriffen. 

Het eiland Flores is een van de kleine Soenda-eilanden. De oppervlakte van Flores is 14.300 vierkante kilometer, ongeveer een derde deel van Nederlandis. De naam Flores is afgeleid van Cabo de Flores (bloemenkaap). Het is een erg mooi en groen eiland met vissersdorpjes, mooie stranden, rijstterrassen en jungle.

Het massatoerisme heeft Flores absoluut nog niet bereikt. Het enige stukje eiland waar je andere toeristen tegenkomt, is Labuan Bajo. Deze plaats is het uitgangspunt voor alle reizen op Flores en je vindt hier dan ook diverse accommodaties, restaurants, touroperators en duikscholen. Alle duikboten vertrekken vanuit de haven van Labuan Bajo. Daar is ook de vismarkt, waar de lokale vissers hun vers gevangen vis verkopen. Een mooie combinatie van het moderne leven en het leven zoals het al honderden jaren gaat.

Hoe kom je op Flores?

Je kunt op Flores komen met het vliegtuig vanaf één van de andere Indonesische eilanden, zoals Bali. De vliegreis is een belevenis op zich, met geweldige uitzichten over zee en de vele kleine eilanden. Ook kun je met de boot vanaf Bali en Lombok naar Flores toe.

Foto: Rob Aarsen.

Eén ding is zeker, één dag duiken is zeker niet genoeg. Hier wil je heel veel meer duiken maken.

Duiken op Flores

De meeste duiken vinden plaats in het Komodo National Park. Je vertrekt vanuit de haven van Labuan Bajo en vaart naar één van de vele eilanden en riffen in het park. De riffen zelf zijn ontzettend kleurrijk en gezond en de kans bestaat dat je haaien, schildpadden en manta’s ziet. Maar ook veel macroleven, zoals naaktslakken, garnalen, krabben en nog veel meer.
Er kan soms veel stroming staan, maar daardoor is de visstand zo enorm rijk. Sommige duiklocaties zijn erg geschikt voor zowel de beginnende als gevorderde duikers, maar locaties met veel stroming zijn meer geschikt voor duikers met meer ervaring.

Aan groot onderwaterleven geen gebrek in het Komodo National Park. De manta’s zijn favoriet bij veel duikers. De grootste kans om ze te zien heb je van maart tot en met juni of van september tot januari. Van juni tot augustus worden ze ook wel gesignaleerd, maar minder vaak en ook in kleinere groepen.

Vanuit Labuan Bajo worden er ook live-aboards georganiseerd. Soms twee of drie dagen maar ook trips van 14 dagen. Van eenvoudige houten boten waarbij je op een matrasje op het dek slaapt, tot luxe jachten.

Foto: Rob Aarsen.

Komodovaranen

Niet alleen onder water vind je grote dieren bij Komodo. De naam komt de meeste mensen bekend voor vanwege de gelijknamige varaan: de Komodovaraan. Deze grote prehistorische dieren, die wel drie meter lang kunnen worden, leven op een eiland. Vaak kun je een bezoek aan de dieren combineren met duiken in de buurt. Houd er wel rekening mee dat deze varanen, in tegenstelling tot wat hun uiterlijk doet vermoeden, snel en behendig kunnen bewegen. Er gaat dan ook altijd een gids/bewaker mee die de dieren indien nodig op afstand kan houden.

Flores boven water

Maar Flores heeft nog meer te bieden. Zodra je buiten Labuan Bajo komt, kom je terecht in het authentieke Indonesië. Je kunt een georganiseerde rondreis maken – langs de verschillende bezienswaardigheden op het eiland, van watervallen tot vulkanen met gekleurde kratermeren. Maar één van de mooiste manieren om het eiland te ontdekken is een scooter huren. Voor nog geen 10 euro per dag huur je een scooter en kun je omgeving ontdekken. Je ziet amper toeristen, de kindjes die aan de kant van de weg aan het spelen zijn, zwaaien naar je en willen het liefst een high five. Wil je liever een begeleide tour? Vanuit Labuan Bajo zijn verschillende tochten te boeken.

Meer inspiratie en informatie over Indonesië

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief