Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – De laatste duik

Locatie Bergse diepsluis

 

John kan nog één duik maken tijdens het ONK. Tijd voor groothoek met model.

Zo macro en visportret zijn binnen ze zijn niet helemaal naar mijn zin maar ik doe het er maar mee.

We hebben nog tijd genoeg om een derde duik te doen we gaan dus voor groothoek met model.

Lia schenkt de koffie in en ondertussen overvul ik de flessen en zet mijn dome op mijn onderwaterhuis en zet de groothoek lens op de camera eigenlijk doe ik dit nooit aan de waterkant maar voor het ONK maak ik een uitzondering.

Na de koffie en een heerlijke koek gaan we weer het water in maar we moesten wel de tijd in de gaten houden we hadden afgesproken dat we weer om 4 uur bij de auto moesten zijn om alles op te ruimen vlug 100 foto’s bekijken en daarna terug naar Scharendijke om de foto’s voor 6 uur in te leveren.

1-_5252541

We gaan te water naar een stukje in het ondiepe waar het zicht heel goed is we zijn onder en ik ga gelijk foto’s maken om te kijken hoe ze er een beetje uitzien in deze setting.

Ik dirigeer Lia in de goede positie en maak wat foto’s en het ziet er redelijk uit maar nog niet echt bijzonder dus gaan we verder.

De enige spelbreker is eigenlijk de temperatuur, in de bovenste laag aan de oppervlakte is het een stuk warmer waar je een soort vertroebeling in het water krijgt zodat de zonnestralen er niet mooi door komen maar wat klaag ik ik vind groothoek met model een geweldige opdracht.

Het mooie van deze opdracht is om een duiker op de foto te krijgen maar dan niet alleen een duiker er moet ook nog iets bij staan maar ik wil niet de foto maken van de duiker die op een vis schijnt en daar naar staat te kijken het is dan te gemaakt en vind ik absoluut niet mooi maar eigenlijk kan het bijna niet anders.

2-_5252594

Na een tijdje hebben rond hebben gezwommen hebben we eindelijk een onderwerp waar Lia haar lamp op kan laten schijnen na een flink aantal foto’s en af en toe bovenwater om wat aanwijzingen te geven vind ik het genoeg we moeten op tijd uit het water om zeker op tijd in Scharendijke te zijn.

We gaan eruit en als we bij de auto aankomen is het precies 4 uur we liggen mooi op schema, we ruimen alle spullen op en Lia maakt nog een bakje koffie en ondertussen bekijk ik de foto’s die ik gemaakt heb.

Ik mag maar 100 foto’s inleveren en ik heb er tijdens deze 3 duiken een kleine 200 gemaakt en dat is eigenlijk niet veel omdat ik meestal veel meer foto’s maak tijdens een duik.

De selectie is snel gemaakt alles wat onscherp is gaat er gelijk uit hoe mooi de foto ook is als hij op een bepaald stukje van de foto onscherp is gaat er gelijk uit.

3-_5252589

Als je bijvoorbeeld een visportret heb dan moeten de ogen scherp zijn, zijn ze niet helemaal scherp dan gaat hij gelijk uit de selectie of als je een naakt slakje fotografeert moeten de rinophoren messcherp zijn zo niet dan gaat hij rechtstreeks uit de selectie.

En dan blijven er nog 120 foto’s over dus ga ik naar de compositie kijken van de foto en dat is eigenlijk heel moeilijk maar het gaat er om dat een foto moet kloppen in zijn geheel na deze selectie blijven er 98 foto’s over dit is een mooi aantal om in te leveren.

We rijden naar Scharendijke om de foto’s in te leveren als we aan komen bij de molen is het er gezellig druk met natuurlijk vele bekende, de foto’s worden ingeleverd maar we moeten nog even wachten tot alles is gekopieerd.

De wedstrijd zit er op en rijden naar huis ik heb de 2 ONK wedstrijddagen heel veel fout gedaan van verkeerde camera instellingen, duikstekken, luchtbelletjes op de dome enz enz maar ik heb van deze fouten zo ontzettend veel geleerd meer dan je ooit zou leren op een cursus.

4-_5252590

We sluiten de avond af met de gehele ligfietsendeduiker crew en aanhang bij de Griek en dat was een mooie afsluiting van de wedstrijd NK/ONK 2014.

Nu is het enige wat ik moet doen uit 200 foto’s 5 categorieën kiezen om in te leveren, ik heb alle foto’s bekeken en het zijn aardige foto’s maar zeker geen super foto’s volgend jaar beter zou ik zeggen.

Lia, buddy, model, cateraar, zoeker het waren 2 mooie dagen en 5 mooie duiken bedankt daarvoor, dit was een leer moment om het volgend jaar veel beter te doen.

Ik ben ongeveer 60 minuten onderwater geweest, ik ben rond 14:30 te water gegaan, de watertemperatuur was 17 graden, het zicht was goed tot heel goed, ik ben max 2 meter diep geweest.

 

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief