Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dennis Rabeling – 18+ engelhaaien?

Duikreporter Dennis Rabeling had het geluk om een intiem onderonsje tussen engelhaaien te zien. Hij legde het vast op foto en video!

Op de 9 december ging ik samen met Joffrey voor de 2e duik van de dag naar één van onze favoriete duikplekken bij ons op Lanzarote. Vanuit het duikcentrum lopen we richting Playa Grande en een stukje naar links het water in. Vanaf daar kunnen we naar de boei zwemmen om gelijk met de boeilijn op de duikplaats uit te komen. We dalen af en komen eerst langs een vreemde steen formatie ook wel genoemd “El Hongo” of vertaald in Nederlands de paddenstoel. Vanuit daar duiken we linker schouder langs de duikplaats “La Pared” de muur! Een hoge onderwater muur die vanaf 16 meter naar 30 meter afdaalt. Onder de muur groeien koraalsoorten inclusief oranje koraal en zoals het hier wordt genoemd ‘gerardias’.

PC090062-105269

Al gelijk bij het begin van de duikplaats gebeurde het al! In de verte kon ik al iets groots zien maar ik kon het nog niet plaatsen omdat het in de schaduw van de muur lag. Twee engelhaaien, een mannetje en een vrouwtje die op elkaar liggen. Ze zwommen over elkaar heen en maakten allerlei soorten bewegingen, zie ook het filmpje en de foto’s. Deze tijd van het jaar is paarseizoen voor de Engelhaaien (Squatina squatina). Ze komen elk jaar weer terug naar dezelfde plek om te paren en de jonge haaitjes op de wereld te brengen in de ondiepe gedeeltes van het rif.

De week ervoor hebben we in één duik tien haaien kunnen waarnemen bij Playa Grande. De engelhaai (Squatina squatina) is een unieke soort die veel waar te nemen is op Lanzarote. Vooral in de periode van oktober tot april zijn er veel te vinden. Jammer genoeg wordt de engelhaai ernstig bedreigd en is in Spanje beschermd in een speciale wet. Gelukkig nemen we regelmatig jonge engelhaaien waar in de ondiepe wateren van Lanzarote.

Ik hoop dat wanneer je komt duiken op Lanzarote wij nog steeds in de gelegenheid zijn deze mooie haaiensoort aan je te kunnen laten zien!

De engelhaai wordt ook vaak onderschat. Ze worden vaak aangezien als een rog, omdat ze plat zijn en ook vaak onder het zand liggen. Maar het is wel degelijk een haai met tanden. Vooral in het paarseizoen kunnen de mannetjes fel zijn met het beschermen van hun geclaimde vrouwtje. Hou ook vooral afstand en stoor de haaien niet. Een andere duik eerder deze week waren er ook twee engelhaaien, één mannetje en een één vrouwtje. Het vrouwtje zwemt ervandoor en mannetje in eerste instantie ook. Op een gegeven moment draait het mannetje zich om en zwemt recht op mij af. Ik probeer omhoog te gaan zodat het mannetje onder mij door kan zwemmen maar dat was niet de intentie van het mannetje. En de rest zie het filmpje: Dancing with Angelsharks!

PC090064-105269

PC090066-105269

PC090051-105269

1 reactie

  1. Geweldige filmpjes!! Ik heb er nu zelf een kunnen aanschouwen! Wat een mooie dieren!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief