Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Super zicht bij Dreischor Gemaal en de Put van Ekeren

Zomaar een internationale duikdag. Duikreporter Dirk van den Bergh duikt in Nederland en België, op één dag.


Datum:  5 juli 2016
Duiklocatie: Dreischor Gemaal, Put van Ekeren

duikreport-call-to-action-350x85

’t Is weer vroeg opstaan, dit om de drukte van de spits en eventueel op de duikplaats te vermijden. Om 05.45 uur krijg ik een bericht van mijn buddy, Pierre Spirlet, dat hij vertrokken is. Ik vertrek een kwartiertje later, want ik woon iets dichter. Mijn GPS stuurt me langs de Zeelandbrug, terwijl Pierre langs Bruinisse rijdt. We komen zo goed als gelijk aan om bij te vullen aan het vulstation bij het Frans Kok rif!

Het is bewolkt en er staat een strakke Zuidwestenwind. De duikstek Dreischor Gemaal ligt echter in de luwte achter de dijk en het water ziet er helder uit en … we zijn helemaal alleen.

Om 08.00 uur zijn we er klaar voor. Pfff … waarom zijn die dijken allemaal zo stijl! En aan de andere kant geen trap! Het is hier nog “ouderwetse” duikplaats en het is uitkijken om niet uit te schuiven of je voeten om te slaan bij het te water gaan. De ijzeren paal waaraan een touw gespannen is staat bovendien los …

Aan het gemaal ligt een vissersboot die kreeftenfuiken aan het leeghalen is. Als die straks maar weg is!

We maken eerst een (ongewild) rondje in het ondiepe. We denken allebei dat we problemen hebben met het aandampen van onze bril, maar niets daarvan: in het ondiepe is het zicht melkachtig … We zakken af en vanaf 3 meter diepte is het zicht super, zelfs op 14 meter. Zoals afgesproken stijgen we vanaf die diepte langzaam terug naar de kant tot op 5 meter diepte en gaan dan links op die hoogte. We passeren een lange kreeftenfuik en even daarna komen we mooi aan het gemaal uit. We blijven daar een tijdje hangen en gaan dan terug op 3-4 meter diepte. Even aan de oppervlakte piepen … ja hoor, we zijn zo goed als recht tegenover de instap. Terug naar de kant door het ondiepe melkachtige sop. Zonder spectaculaire dingen te zien was dit toch een mooie duik!

De wind is inmiddels zoals voorspeld aangetrokken naar 5 beaufort en we krijgen een fikse regenbui terwijl we aan het overleggen zijn waar we onze tweede duik gaan doen met dit weer: toch maar even gaan kijken bij Zoetersbout zoals gepland. Het is juist laag water kentering geweest en de wind staat strak op het water. We zien al vanop de kant dat er weinig zichtbaarheid is. Laat ons dan maar naar de Bergse Diepsluis rijden, dat ligt op weg naar huis. Daar is het echter nog erger met de wind!

Een laatste optie is de Put van Ekeren, op enkele kilometers van bij mij thuis. Goede beslissing! Het zicht is er prima en er zijn heel wat visjes te zien. Het is precies een groot aquarium! De drie snoekjes die we zien maken het geheel compleet.
Voldaan rijden we naar huis en … nu hoeven we bovendien niet te spoelen! Bedankt wind …

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief