Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Culinair Zeeuws duikweekend, deel 2

Het is misschien wel de droom van veel duikers: een heel weekend met als belangrijkste activiteiten duiken en eten. Duikreporter Dirk Van den Bergh leert haring fileren, proeft zeewier en maakt mooie duiken tijdens het culinaire duikweekend.

Na de duik bij de Zeelandbrug rijden we terug naar De Witte Boulevard, waar we logeren. Daar geeft Bas van der Sanden een workshop “Wieren als voedselbron”. Blijkt dat zowat alle wieren te eten zijn. We proeven ze ook één voor één: Japans bessenwier, priemwier (lekker!), zeesla (taai) en peperwier (pikant!.

Dirk-Van-den-Bergh_20181006_zeewieren-71924

Daarna rijden we opnieuw naar de seafarm, waar we genieten van een zee diner, “Fruit de Mer”, waar de Fransen een puntje kunnen aan zuigen! Overheerlijk en speciaal voor onze groep enkel met Zeeuwse dieren samengesteld.

Dirk-Van-den-Bergh_20181006_zee-diner-71924

Na het diner rijden we terug naar De Witte Boulevard. Ron Offermans, die op het domein een cursus fotografie aan het geven is, komt met zijn groep op bezoek. Bas geeft een uiteenzetting over de mossel, gevolgd door een practicum en Ron geeft een presentatie “compositie onder water”, beide weer zéér interessant!

We maken het niet te laat, want morgenvroeg willen we als eerste op duikstek Den Osse Nieuwe Kerkweg zijn en dat lukt!

Mijn buddy is Joke Den Oude. Toepasselijke naam, want wij vormen nu een uniek buddypaar met 135 jaar levenservaring!
Ra, ra, hoe oud is Joke? Een stoere dame en het is er helemaal niet aan te zien!

We krijgen weer een opdracht mee: observeer het eetgedrag van de dieren. Ik neem Joke mee naar de paarse zeedahlia.

Dirk-Van-den-Bergh_20181006_zeedahlia-71924

Het zicht is ongelooflijk. Zo heb ik het hier op 10 meter nog niet geweten. We komen niet veel dieren tegen. Ik zie wel een krab die aan een doorschijnende zakpijp aan het knabbelen is en ééntje die met een mossel op de loop is en ze probeert open te maken. Ron Offermans weet ondertussen hoe moeilijk dat is na het practicum!

Dirk-Van-den-Bergh_20181006_krab-met-mossel-71924

Op de terugweg wordt het zicht heel wat minder: ondertussen zijn er veel andere duikers in het water … Tussen het wier zitten veel Groene wierslakjes.

Dirk-Van-den-Bergh_20181006_Groene-wierslak-71924

Na de duik krijgen we nóg een practicum: haring fileren. Niet zo eenvoudig als het er uit ziet! Onze lunch bestaat uit een waar haringfestijn en daarna wordt het weekend afgesloten met Zeeuwse bubbels (Champagne is een beschermde naam hé!).

Dit was alweer een unieke belevenis, leerrijk en vooral lekker! Met dank aan Bas voor de perfecte organisatie en de toffe groep voor de gezelligheid.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief