Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Brenda de Vries – Duiken met een sidemount rebreather

Duikreporter Brenda de Vries gaat naar het Duitse Hemmoor. Tijd om te oefenen met een sidemount rebreather.


Datum: augustus 2017
Duiklocatie: Hemmoor, Duitsland

duikreport-call-to-action-350x85

Op mijn wensenlijstje stond al langer een sidemount rebreather. Mijn doel is deze rebreather te gaan gebruiken voor bepaalde grotduiken en als bailout rebreather voor mijn gewone rebreather.

Omdat 2 Duitsers mij wilden helpen met het configureren van de rebreather hebben we Hemmoor afgesproken. Zij duiken hetzelfde type. Dus begonnen we eerst met het configureren. Ik moest zelf slangen en eerste trappen toevoegen. Dus thuis had ik al een Apeks eerste trap omgebouwd naar een constante middendruk.  Omdat dit een mCCR is, waarbij de m voor Manueel staat, betekent dit dat ik handmatig de zuurstof toe moet dienen. Maar deze rebreather heeft wel een orifice om een kleine zuurstofstroom automatisch toe te voegen. En dit gaat de eerste trap met constante middendruk doen.  De fijnafstelling moet later plaatsvinden. Het idee is namelijk dat je in rust gaat bepalen hoeveel zuurstof jouw lichaam nodig heeft voor je metabolisme. Alles wat je door inspanning meer verbruikt moet je handmatig toedienen. Bij een middendruk van 12 bar geeft deze orifice 0.8 liter zuurstof per minuut. Dit lijkt mij wel een goed uitgangspunt voor mij. Ik weet van mijn andere rebreather (electronisch) dat ik vrij weinig zuurstof verbruik, dus ik verwacht uiteraard ook hier vrij weinig te gebruiken.

Deze rebreather is kort, korter dan een alu80. En licht, het gewicht zonder scrubber is 9 kg. Ideaal voor vliegreizen dus.

Na flink wat bungees, boltsnaps, banden, nieuwe cellen, calibreren, enz is de unit eindelijk klaar voor gebruik. Omdat ik de carbon tube ga duiken en niet de ook bijgeleverde rvs tube wordt mij geadviseerd 2-3 kg extra lood mee te nemen. Mijn gevoel zegt dat als de unit neutraal is dat het niet nodig is, maar goed, ik pak 2 kg extra. Direct in het water merk ik dat ik inderdaad te zwaar  ben, maar ik zeg, eerst duiken, geen zin om die blokjes weer terug te brengen naar de auto. Dus we duiken. Het zicht in Hemmoor is slecht, 3-5m, er zijn zeer veel duikers. Erg jammer, een maand terug was het zicht zeker 15-20m.

Als ik rustig zwem merk ik dat ik helemaal geen zuurstof hoef toe te dienen. De PO2 blijft constant of loopt 1/10 op in 10 minuten tijd. Ga ik me inspannen, dan zie ik de PO2 dalen.
De rebreather ademt licht, beter dan verwacht. Dus daar ben ik blij om. Ik ga in allerlei houdingen zwemmen, op de rug, op de zij, hoofd naar beneden, voeten naar beneden, en overal kan ik fatsoenlijk blijven ademen. Dat is bij sommige andere rebreathers wel anders.
De afstelling moet wel anders, ik krijg de unit zelf niet goed vast aan mijn harnas, onder water kan ik wel overal bij. Dus dat zit in ieder geval wel goed. Op 32m ga ik even een keer van de loop om te kijken hoe een bailout zou gaan. Dat gaat ook prima.

Dus de eerste duik is geslaagd. Na een oppervlakte  interval van 1.5 uur met een Bratwurst mit Pommes is het tijd voor duik 2. Dit keer met 2 kg lood minder. Dat voelt zeker beter. We gaan  dit keer richting de Ruttler en willen dan even naar beneden. In de afdaling moet ik flink flushen om de PO2 goed te houden.  Maar ik kom overal goed bij. Op de bodem wissel ik ook weer even van de rebreather op mijn bailout en dat werkt perfect. Daarna direct maar weer opstijgen, want het plan is niet om veel deco op te lopen. Na weer een uurtje zit ook deze duik er op.

De eerste duiken met een sidemount rebreather zijn geslaagd. Maar echt inzetten voor wat ik er mee van plan ben vraagt nog meer afstelling, nog wat andere slanglengtes, een wel passende flowstop voor de zuurstof, kritisch kijken naar de orifice en middendruk enz. Maar het voelde goed en 2 goede testduiken waren meteen mogelijk.

2 reacties

 1. Daar had ik echt nog nooit van gehoord, een sidemount rebreather. Ook nooit over nagedacht dat dat ook nog kon.
  Is het gewicht dan beter verdeeld? Een rebreather schijnt toch heel zwaar te zijn? Wat is het voordeel van deze als sidemount gebruiken?

  REAGEREN
  • Bij sidemount heb je geen flessen op de rug, dus het ligt heel stabiel.
   Een rebreather is lichter dan een dubbelset, deze weegt gebruiksklaar maar 12 kg. Dus dat is zelfs minder dan een enkele fles. Het is wel veel meer werk in het water om alles goed aan je te hangen. Dus het heeft zeker nadelen. Maar tot nu toe ben ik enthousiast.

   REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief