Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Bart Hoogeveen – Wrakkentour Oostvoornse Meer

Hoeveel duiklampen zijn er nodig om de wrakken van het Oostvoornse Meer uit te lichten? Duikreporter Bart Hoogeveen laat het zien. Tijdens een wrakkentour met DPV’s weten de duikers de wrakken prachtig in beeld te brengen.

Ruim 10 jaar geleden kocht ik mijn eerste onderwaterscooter (dpv). Ik sprak toen met een buddy uit een naast gelegen provincie af dat hij ook een dpv zou kopen. Uiteindelijk doken we toen bijna iedere week met dpv’s.

Tegenwoordig zijn er een stuk meer duikers met dpv’s. Via Facebook (GUE Noord Brabant) was er een event was georganiseerd “Wrakkentour Oostvoornse Meer” (door Dennis). Er waren bijna 20 duikers die zicht daarvoor hadden opgegeven. Dubbelset, bodemstage, dpv (en GUE-training) waren vereist.

Ik twijfelde nog een beetje of ik zou gaan. Uiteindelijk besloot ik ondanks het slechte weer toch maar te gaan. Duikspullen werden opgeladen of klaar gemaakt. Mijn dubbelset was een D7 met een JJ rebreather ertussen in, omdat er 15/55 trimix in zat pakte ik ook maar een stage met ean50. Mijn dpv ging uiteraard ook mee. Omdat ik toch al veel materiaal mee nam en een mooie duik verwachte gingen mijn dslr (camera) met videolampen ook maar meer.

Ik besloot maar een half uur eerder te gaan zodat ik niet hoefde te haasten met mijn rebreather checks en voldoende tijd had om nog wat te filmen als de rest te water ging, mijn camera naar de waterkant te brengen en op mijn dpv te plaatsen.

We waren in totaal met 18 duikers. Dit werd opgesplitst in drie groepen van meerdere buddyparen. Ik zat in de groep waarbij Hens de navigatie deed. Hens vormde een team van drie met twee andere duikers. Ik dook samen met mijn buddy Peter en er was nog een buddypaar van twee duikers.

Toen we in het water lagen bleek het zicht zoals verwacht behoorlijk goed te zijn, circa 10 meter. Het lukte ons dan ook om de groep van 7 duikers bij elkaar te houden. Ondanks dat het tempo zeker niet langzaam was. Toen we bij het eerste wrak aankwamen bleek dat een andere groep ons gevolgd was. Ook die groep was bij elkaar gebleven. We waren dus op het eerste wrak (ovm 10) met in totaal circa 12 duikers. Hoewel het behoorlijk druk was bleef het zicht behoorlijk goed. Het zag er erg mooi uit met de hoeveelheid lampen die het houten scheepswrak uit de 17e eeuw verlichten.

Uiteindelijk wisten we met 2 groepen, dus in totaal circa 12 duikers in 1 duik de 5 wrakken (ovm 10, 13,14,15 en 8) te vinden en te bekijken. We kwamen nog ongeveer 10 grote palingen tegen tijdens de duik,nog wat grote platvissen en het nodige kleine leven. Na bijna 80 minuten kwamen we weer boven. Wat een geweldige duik was dit (weer) !

2 reacties

  1. Hele gave beelden en wat een goed zicht! Ik heb al heel lang niet meer in het OVM gedoken, maar zo ziet het er echt heel mooi uit. De belichting van al die lampen is echt speciaal.

    REAGEREN
  2. Bedankt Marloes, ik kom niet vaak in het Oostvoornse meer. Maar meestal zijn de omstandigheden in januari erg goed ! Als de omstandigheden goed zijn, het materiaal mee werkt en we de wrakken vinden is het echt geweldig. 🙂

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief