Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

André de Zwaan – Florianusduik

Een speciale duik! Voordat hij het water in gaat, legt Duikreporter André uit wie Florianus is. 

op 4 mei was het weer tijd voor de florianus duik. Het is de 2de keer dat ik aan deze evenement meedoe.

nou kom ik uit Harderwijk en dat ligt in de biblebelt en daar motte ze niks hebben van het katholieke gedoe, dus ik had vorig jaar net zoals vele andere zoiets van flor…. Wie.

Dus voor iedereen die net als ik geen (katholiek) heilig boontje is legt de organisator Willem (ver)Tell het even uit:

florianus-samenvoeging-107974

Wie was Florianus

Eerst maar even wat info voor iedereen die geen koorknaapje is geweest.

Florianus van Lorch geboren +/_ 250

Florianus was officier in het Romeinse leger en bestuurder van de provincie Noricum (het huidige Oostenrijks en Italiaans Tirol) en was in het geheim Christen. Tijdens zijn pensioen ( vanaf 50 jaar) leefde hij in de regio van het Duitse Beieren. Daar hoorde hij van de arrestatie van een 40 tal Christenen in de Oostenrijkse regio bij Linz. Zij zouden ter dood veroordeeld worden omdat zij niet wilden offeren aan de Romeinse goden. Waarop Florianus afreisde om dit te voorkomen.Toen duidelijk werd dat hij ook Christen was en weigerde te offeren ,werd ook hij gearresteerd en veroordeeld. Het vonnis werd uitgevoerd in Lorch en Florianus werd met een steen om zijn nek in de Enns geworpen zodat hij verdronk. Omdat hij stierf voor zijn geloof (op 4 mei) werd hij martelaar.

Hij werd later heilig verklaard. Natuurlijk werden er nadien verschillende verhalen over hem verteld en wonderen aan hem toegeschreven m.b.t. water. Zo werd hij beschermheilige / schutspatroon. Beschermer van water bronnen en tegen alle kwaad wat uit water voort komt.

Hij werd schutspatroon van : Opper Oostenrijk (provincie Linz) ,Krakow en Bologna. Maar ook van beroepen die veel met water te maken hadden zoals de Bierbrouwers en later de Brandweer en de Duikers. Ook wordt zijn voorspoed ingeroepen bij brandwonden, droogte en onvruchtbaarheid. Maar ook bij storm en alle gevaren ontstaan door water en vuur.
Heilige kan je aanroepen en om voorspoed vragen ( niet aanbidden). Voor iedere intentie of nood vond men vroeger wel een patroonheilige. Sommige erkend door de hele kerkgemeenschap andere plaatselijke of persoonlijke verering.

Dit gebeurde vroeger maar ook in de moderne tijd ,soms grappig en soms luguber.
Zo werd :
St. Bartholomeus patroon van de slagers omdat hij levend gevild zou zijn!
St. Clara van de TV omdat ze een visioen heeft gehad op haar sterfbed!
St. Isodorus van het internet omdat hij in de middeleeuwen de eerste encyclopedie had aangelegd!
Vaak koos men een patroon om zijn levensverhaal met connectie tot beroep of situatie

Nu we weten wie florianus is kunnen we aan de duikdag beginnen. Helaas zijn de weergoden ons wat minder gestemd, want er staat een flinke wind en er valt af en toe een bui. Maar de opkomst is goed.

Ik besluit te gaan duiken met robbert morsink.

181521694_1854994941341337_6497880174943526743_n-107974

Het zicht in de eerste duik viel in het begin tegen, tot hééél weinig zicht. Mar naar een keer aan de oppervlakte te zijn geweest om ergens anders af te dalen was het zicht beter. In de 2de duik zwemmen we de andere kant op, en daar was het zicht redelijk. Op de terugweg merken we een lichte stroming op die is ontstaan door de wind.

In de 2 duiken komen wat veen formaties tegen en wat er van het leven zou moeten zitten komen we alleen wat kreeftjes tegen.

_AZ06071-01-107974

Voor, Tussen en na de duiken door was het ondanks het weer ook heel erg gezellig.

Als aandenken gaf organisator Willem Tell iedereen een (om thuis op te drinken) flesje florianus bier, omdat hij ook de beschermheilige van bierbrouwers is. Omdat ik van die gerstenat hou kan ik dit wel waarderen.

bier-samenvoeging-107974

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief