Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Hebben we een record?

Duikreporter Dirk Van den Bergh en zijn buddy hebben beiden niet alleen veel duikervaring, maar ook veel levenservaring. Samen zijn ze maar liefst 135 jaar oud. Maar dat weerhoudt hen niet van een stevige wandeling naar de duikplaats.

In het Guinness Book of Records zullen we wel niet komen, maar we doen vandaag wel een gooi naar het oudste buddypaar van Zeeland: 135 jaar samen! Wie biedt meer?

Ik duik vandaag met Joke den Ouden (what’s in a name?). Het is onze tweede duik samen. We starten bij Sint Annaland op de laag water kentering. Oeps, wanneer Joke haar kompas wil zetten blijkt het vast te zitten (versleten door ouderdom?). We zijn twee sukkels in het water: die vinnen aandoen terwijl we wegzakken in het zand … nee dat is niets meer voor onze leeftijd. We helpen mekaar, daar zijn we toch buddy’s voor hé! Ik ga nu stoppen over die ouderdom: het is al wel duidelijk wie de oudste van ons twee is zeker? Maar Joke is een kranige dame: ik hoop dat ik binnen vijf jaar nog hetzelfde kan presteren! Zo … nu kunnen jullie beginnen rekenen …

Joke maakt geen probleem over dat kompas. Ze kent de duikstek door en door. Het is voor haar duik 1009 en voor mij nr 570, dus niet alleen veel levenservaring, maar ook duikervaring samen!

Toch ben ik er niet gerust in. Ik heb al verhalen gehoord van (ervaren) duikers die hier aan de overkant op de zandplaat terecht kwamen … Wanneer we onder gaan blijkt het zicht bovendien niet optimaal. Joke maakt foto’s, ik film en het is zaak mekaar goed in het oog te houden wanneer er één van ons beiden blijft hangen om beelden te maken. De stroming werkt in het begin ook niet mee …

Veel zee-egels, slechts twee zeenaalden, mooie sponzen en veel strandkrabben. De deze heeft een “Room with a View”

Dirk-Van-den-Bergh_20190604_strandkrab-82159

Ik zie eieren van de millennium wratslak. We beginnen te zoeken en we vinden er veel, zelfs een paartje dat aan het paren is!

Dirk-Van-den-Bergh_20190604_millennium-wratslakken-parend-82159

De kreeft die we tegenkomen herinnert me aan het avontuur bij Strijenham. Moeten we ze nu Europese zeekreeft of Oosterschelde kreeft noemen? Goed dat je terug in je holletje kruipt hoor, zo blijf je uit de handen van die visboeren (letterlijk en figuurlijk)!

Dirk-Van-den-Bergh_20190604_Oosterschelde-kreeft-82159

Het is tijd om terug te keren. We maken mooi gebruik van de kentering en geloof het of niet: we komen boven aan de voetsporen waar we bij het vertrek onze vinnen aantrokken! Van navigatie gesproken! (Zuiver geluk hé Joke – of is het dan toch de ervaring?)

Even koffie slurpen, een boterhammetje eten en dan naar de volgende duikstek. Joke heeft dit seizoen nog geen sepia’s ontmoet en ik weet ze zitten bij de Bergse Diepsluis, dus allen daarheen!

Hier komt het verhaal van die “oudjes” toch weer boven: Joke ziet er helemaal niet tegenop om naar het streepje te wandelen! We sleuren ons over de dijk, helpen mekaar over de “rotsen” en met de vinnen aan te doen en we zijn er weeral klaar voor!

Kleine verandering in het decor onder water: er ligt een fuik. Hopelijk komt die visser er zo dadelijk weer niet aan! Ik zwem recht op het doel af en de sepia’s zijn er. Deze keer slechts twee, maar we genieten weer volop van het schouwspel. Het lijkt me of het vrouwtje al uitgeput aan het geraken is: ze heeft een andere kleur, ze zet nog slechts één eitje met moeite af en ze houdt zich blijkbaar meer met het stofvrij maken van de eitjes bezig. Hierbij gaat ze zo heftig tekeer dat ze de eitjes er zelfs af blaast (zie video). Hier het vrouwtje

Dirk-Van-den-Bergh_20190604_sepia-female-82159

En hier het mannetje

Dirk-Van-den-Bergh_20190604_sepia-male-82159

Kan je zeggen dat iemand in de wolken is terwijl ze onder water is? Dat was Joke in elk geval! We zwemmen heel het eind terug en komen na 55 minuten en weeral een geslaagde navigatie iets voorbij de trap boven. Weeral spijt dat ik geen Duveltje bij heb om dit te vieren, maar karakter is karakter hé!

3 reacties

 1. Avatar

  Wat dacht je van 151 jaar en een g e z a m e n l I j k e duikervaring (samen duiken dus ) van ruim 100 jaar???!!!
  Vorige week tussen Hemelvaart en Pinksteren.

  REAGEREN
 2. Avatar

  Hallo Dirk, dank! Doe de groetjes aan Joke, ik heb een paar jaar geleden met haat Op Staveniisse steiger gedoken.

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief