John Landa – NOB redactievaardag
Een hele verzameling duikers, schrijvers en fotografen op een boot voor wat bootduiken: dat moet wel gezellig worden. Duikreporter John Landa gaat een dag duiken met de Tertius.
Datum: 17-09-2017
Duiklocatie: Plaat van Oude Tonge
Duik 896
Vandaag ga ik 2 duiken maken met de Tertius het is namelijk de NOB redactie vaardag die word georganiseerd door de redactie van de NOB voor mensen die wat bijgedragen hebben aan de Onderwatersport het blad van de NOB. Ik ga ’s morgens aan boord en ik zie gelijk bekende gezichten na een praatje breng ik al mijn spullen aan boord en als iedereen aan boord is vertrekken we om half negen om naar voor mij een nieuwe duikstek te gaan.
Ik geloof dat deze plek de plaat van Oude Tongen heet, hier heb je aan de ene kant de hangculturen en aan de ander kant heb je een mooi aflopende wand en ergens onderwater ligt in het verlengde van een strekdam stort stenen die mooi begroeid moeten zijn. Toen ik hoorde dat we tussen de hangculturen zouden gaan duiken was ik in eerste instantie wel een beetje teleurgesteld want ik wou deze 2 duiken helemaal los gaan op het hele kleine spul samen met mijn aangepaste fibersnoot en ik moet wat houvast hebben om het hele kleine spul te kunnen fotograferen.
Gelukkig verteld de schipper dat er aan de kant in het verlengde van de strekdam stenen zijn gestort die schitterend begroeid zijn we besluiten daar naar toe te gaan. Ik ga te water met mijn buddy maar ik voel een kleine stroming tegen we besluiten naar de bodem te gaan en via de bodem richting de strekdam te zwemmen. Op de zandbodem is niet veel te zien en we zwemmen al zeker 5 minuten en ik kom nog geen stenen tegen ik denk dat we fout zitten. En dan ineens gaat gaat de bodem steil naar boven en zien we de schitterende begroeide stenen. Het zicht is heel goed en er is heel veel leven zoals een zeedonderpad die goed gecamoufleerd op een oester ligt, je moest een paar keer goed kijken of het wel echt een zeedonderpad was.
Mijn buddy wijst me nog een flinke platvis aan en dat was al heel lang geleden dat ik zo’n grote platvis in de Oosterschelde heb gezien, omdat ik er hem niet helemaal op de foto kan zetten maak ik een detailfoto van de zijkant van de platvis. Ik zie zeesterren en ook die kan ik niet helemaal op de foto zetten dus maak ik een detailfoto van een zeester namelijk de zeefplaat (madreporiet) dit plaatje met een doorsnede van 3-4 mm zeeft het water wat hij gebruikt voor het bewegen van zijn armen, zeesterren hebben geen bloed maar hebben een soort hydraulisch systeem om hun armen te bewegen. Mooi om al die details van een zeester te kunnen zien.
Aan de ene kant jammer dan ik geen groothoek bij had want het was schitterend maar aan de andere kant heb ik ook van het hele kleine spul genoten en ik wil hier best nog wel een keer naar toe. Ik weet dat er vanaf de kant niet veel word gedoken maar het is maar 200 tot 250 meter lopen vanaf de weg dus waarschijnlijk goed te doen, misschien dat ik volgend jaar dit een keer ga proberen. We besluiten de duik te stoppen en gaan naar boven en hier is de bovenkant van strekdam slechts 2,5 meter diep bij laagwater dus we zijn zo boven.
We zijn het er allebei over eens dat dit een mooi stukje Oosterschelde is dat nog niet kapot gedoken is. We gaan met de lichte stroming mee richting de Tertius en gaan weer aan boord. Omkleden en daarna genieten van de lunch en het heerlijke zonnetje daarna gaan we weer varen naar de volgende duikstek Ik ben ongeveer 73 minuten totaal onderwater geweest, ik ben rond 10:00 uur te water gegaan, de water temperatuur was 17 graden, het zicht was goed, ik ben max. 9,5 meter diep geweest.