Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – ‘Je zult brokkelsterren zien’

Alle Belgen lijken onderweg te zijn naar Zeeland, maar gelukkig niet naar dezelfde duikplaats als Dirk Van den Bergh. Deze keer duikt en filmt hij bij Burghsluis en Scharendijke.

Bas van der Sanden heeft nog even vrijaf en dus kunnen we in de week gaan duiken, maar wat een ellende om op de duikstek te geraken zeg! Het is prachtig weer, de Belgen hebben vandaag een brugdag en iedereen is blijkbaar op weg naar Zeeland … In plaats van 65 minuten doe ik er 120 minuten over om naar Burghsluis te rijden. Gelukkig ben ik op tijd vertrokken, want we moeten daar op de LW kentering duiken! De duikstek ligt vlak bij de Oosterschelde kering en anders is de stroming daar te sterk …

Bas maakt dezelfde ellende mee, maar uiteindelijk komt alles goed en we liggen zelfs iets te vroeg in het water, want het stroomt nog stevig. Het waren blijkbaar allemaal zonnekloppers die we onderweg tegenkwamen, want op de duikstek zelf zijn we slechts met 2 buddyparen. Paul Engels en zijn vrouwtje zijn er ook.

Dirk-Van-den-Bergh_20170814_anemonen-54025

Ik heb hier nog maar één keer gedoken en voor Bas is het lang geleden. Reden: voor mij wegens de stroming en voor Bas omdat hij de laatste keer alleen maar brokkelsterren zag. En dat is nog niet veranderd! We zien wel wat mooie anemoontjes die tussen het brokkelsterrenfestival toch een plaatsje gevonden hebben en een steenbolk zorgt voor wat afwisseling. “Ja” die kan ik bij de Bergse Diepsluis ook zien” zegt Bas achteraf. Laat het ons dan maar een ervaringsduik noemen: veel stroming in het begin, een donker gat afdalen naar 21 meter, veel stof en op de terugweg ondieper helemaal geen zicht meer …

Dirk-Van-den-Bergh_20170814_steenbolk-54025

“Het was je eigen voorstel hé” zegt Bas … Ja, en de tweede duik is ook een voorstel van mij: naar Scharendijke op zoek gaan naar de wrakjes De Zeehond en De Rat … Zo gezegd, zo gedaan. Slechter kan het zicht daar toch alvast niet zijn! “Pas maar op” zegt Bas … en gelijk krijgt ie …

Dirk-Van-den-Bergh_20170814_Noordzeekrab-54025

Ik mag navigeren. We komen mooi op de reef balls uit. Het zicht is goed, maar even verder gaat het licht uit. Blijkbaar zijn er andere duikers bij het wrakje De Zeehond een heleboel stof aan het maken en we zien ineens niets meer. We zitten al op 11,5 meter en dat is te diep voor dat wrakje. Even verder wordt het gelukkig wat helderder en … we zwemmen met wat geluk recht op het wrakje De Rat! Veel is er niet te zien. En puitaal zorgt gelukkig voor wat animatie.

We doen nog een poging om het andere wrakje op de terugweg te vinden, maar komen weer terug bij de reef balls uit. Lang zou ik daar toch niet kunnen blijven hebben, want mijn luchtvoorraad is weeral serieus geslonken!

Dirk-Van-den-Bergh_20170814_viltwier-54025

Na de veiligheidsstop blijven we nog wat ondiep rondscharrelen. In het viltwier zitten veel Groene wierslakken en we zien een prachtige mauve zeester.

Dirk-Van-den-Bergh_20170814_Groene-wierslak-54025

Wanneer ik Bas mijn logboek laat aftekenen grapt hij: “kijk, ik heb langs de juiste kant afgetekend hé”. Inderdaad, nu kan hij tekenen als buddy, in plaats van als instructeur! Al bij al toch weer een leuke dag in Zeeland!

Onderstaande video is in HD1080p, dus eventueel de settings aanpassen voor de beste kwaliteit.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief