Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Ad Aleman – De schaduwkant van de doorlaat in de Brouwersdam

Als je op het juiste moment gaat snorkelen, dan kan je zelfs bij de doorlaat van de Brouwersdam genieten van het onderwaterleven.

Het is bijna laagwater in de Noordzee, zodat de Grevelingen zijn water in de Noordzee kwijt kan. Met deze omstandigheden altijd iets helderder dan tijdens het instromen van Noordzee water. De noordkant van de damwand  die ik vandaag ga bekijken ligt veel in de schaduw en ziet er totaal anders uit dan de zuidkant. Er is niet zoveel zicht, maar bij de damwand kan ik toch nog tot 2 meter diep kijken. Het eerste wat voorbij komt is een mini Zeepaddestoel, die zijn er ook weer. Op de wand zitten Noordzeekrabben, Fluwelen zwemkrabben, Blaasjeskrabben en strandkrabben. Verder veel anemonen, zoals Weduweroos, Zeeanjelier, Slibanemoon en Golfbrekeranemoontjes.

Ad Aleman Slibanemoon 08.08.2019_-84460

Ad Aleman Golfbrekeranemoon 08.08.2019 b-84460

Ad Aleman Golfbrekeranemoon 08.08.2019 c-84460

Ad Aleman Weduweroos Doorschijnende zakpijp 08.08.2019_-84460

De noordelijke damwand is dubbel uitgevoerd zodat er verticale kokers gemaakt zijn die gedeeltelijk open zijn. In de beschermde omgeving van deze kokers groeien veel soorten zakpijpen en zijn ook een mooie schuilplaats voor vissen. vandaag ben ik een Zwarte grondel, een Botervisje en een Gehoornde slijmvis tegen gekomen.

Ad Aleman Gehoornde slijmvis 08.08.2019_-84460

Het blijft op letten om door de vissers niet aan de haak geslagen te worden, maar ook dat is gelukkig niet gebeurd.

Dit bericht delen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *