Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Duikers zoeken kunstschat in Myanmar

Duikers in Myanmar zijn een zoektocht gestart naar een bronzen klok die al honderden jaren op de rivierbodem ligt. Het zou gaan om één van de grootste kunstschatten uit het land, aldus persbureau AP.

De bronzen klok weegt 270.000 kilo en werd volgens de overleveringen in 1476 gemaakt in opdracht van koning Dhammazedi.

In de zeventiende eeuw werd hij gestolen door de Portugese despoot Philip de Brito, die schipbreuk leed waarna de klok op de bodem van de Pazundaungbaai kwam te liggen, waar de Yangon- en Bagorivier samenkomen.

Private, buitenlandse archeologen proberen al jaren de kunstschat op te duiken, die naar verluidt diep begraven ligt onder rivierslik. De zoektocht wordt bemoeilijkt door troebel water en een sterke stroming.

Diep duiken

Een team van zeventig duikers onderneemt nu een nieuwe poging. Onder hen zijn tien duikers uit de Myeik-archipel, die erom bekend staan diep te kunnen duiken zonder apparatuur.

Wanneer de bel wordt gevonden, wordt hij mogelijk teruggehangen in de Shewedagonpagode in Yangon, ookwel Gouden Pagode, waar hij oorspronkelijk hoort.

Duikers zitten vast aan lijnen, terwijl monniken in begeleidende bootjes bidden voor hun veiligheid. Het totale project duurt 45 dagen en kost naar schatting 200.000 dollar (150.000 euro). Het geld is voornamelijk afkomstig van donaties.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief