Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Nieuws

Persoonlijkheden van haaien verschillen

Haaien hebben uiteenlopende sociale karaktertrekken, zo blijkt uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek.
Sommige kathaaien zijn graag in het gezelschap van soortgenoten, terwijl andere individuen zich liever afzonderen. Deze persoonlijkheidstrekken van de dieren veranderen niet als ze in een andere omgeving worden geplaatst.  Dat melden Britse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Behavioral Ecology and Sociobiology.

Aquariums

Bij hun onderzoek observeerden de wetenschappers tien groepen kathaaien die in aquariums leven in een onderzoekscentrum van de Marine Biological Association in Plymouth.  Sommige aquariums bevatten veel rotsen, in andere watertanks lag alleen een laagje zand. De dieren werden regelmatig overgeplaatst naar andere tanks. De wetenschappers letten vooral op het sociale gedrag dat de verschillende individuen vertoonden in verschillende situaties en omgevingen. Ze brachten nauwkeurig in kaart welke haaien elkaars gezelschap opzochten en welke dieren elkaar vermeden.

Groepsvorming

Uit het onderzoek blijkt dat de ene haai de andere niet is als het gaat om sociaal gedrag. “Sommige individuen hebben veel contacten en doen duidelijk aan groepsvorming”, verklaart onderzoeker David Jacoby op het BBC News. “Minder sociale haaien zoeken in hun eentje naar omgevingen waar ze zich kunnen camoufleren.”

Vogels

Het onderzoek past in een trend. Uit steeds meer studies blijkt dat dieren zoals insecten en vogels net als mensen individuele persoonlijkheidstrekken hebben. De wetenschappers vermoeden dan ook dat hun bevindingen gelden voor alle haaien. Binnenkort gaan ze het experiment herhalen met citroenhaaien.

Foto: Ron Offermans

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief