Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Gezondheid

Duiken na een coronavaccinatie

Een vraag die duikerarts Thijs Wingelaar de laatste weken vaak krijgt: heeft het coronavaccin invloed op het duiken?

Over de gevolgen van het coronavirus voor het duiken heb ik eerder een stukje geschreven. Toen was de conclusie: dat weten we nog niet zo goed. Inmiddels is de conclusie: we weten het nog steeds niet zo goed, maar het lijkt redelijk veilig te kunnen. Zie ook het standpunt van de NVD voor de meest actuele informatie. Maar dit gaat in de loop van de tijd zeker nog aangepast worden op basis van toekomstige informatie, want er zijn zowel ernstige langetermijnseffecten bij mensen die maar zeer mild ziek zijn geweest, als nagenoeg geen restverschijnselen bij mensen die ernstig ziek zijn geweest. Daarover komen we steeds meer te weten, maar tot die tijd is het verstandig om gewoon geen COVID-19 te krijgen.

Vaccineren

Behalve diverse hygiënemaatregelen en thuisblijven bij klachten zijn er sinds begin dit jaar vaccins beschikbaar in de strijd tegen het virus. Vaccins lijken, in ieder geval op de korte termijn, bescherming te bieden tegen het coronavirus. Op de langere termijn is dat, net zoals ik hierboven schrijf, nog even afwachten. Maar zeer waarschijnlijk zal het vaccin enige tijd bescherming bieden tegen het virus.

Persoonlijk vind ik vaccineren een verstandig idee, zowel voor jezelf als voor de maatschappij als geheel, maar ik heb begrip voor een ieder die daar om welke reden dan ook vanaf wil zien. Het is dan ook niet mijn intentie om die discussie alhier te starten. Wat ik graag wil delen, is informatie over de (kortdurende) gevolgen van een coronavaccin voor het duiken.

Negatief duikadvies

Bij alle vaccinaties, ook met ‘reguliere’ vaccins zoals de BMR of tetanus, geldt dat er ten minste een negatief duikadvies van 24 uur geldt na vaccinatie. Dit omdat het lichaam reageert op de stoffen uit het vaccin. En bij ontsteking, ook als dat door een vaccin veroorzaakt wordt, heb je een verhoogde kans op decompressieziekte. Natuurlijk wil je dat als duiker niet. Daar komt bij dat als je klachten krijgt na een vaccinatie, zoals pijn rond de plaats van vaccinatie (doorgaans de schouder) of het gevoel van grieperigheid, loopt dit negatieve duikadvies door tot 24 uur na het verdwijnen van de klachten.

Zowel het BioNTech/Pfizer-vaccin als het Moderna-vaccin is een RNA-vaccin (zie voor meer informatie de uitleg van het RIVM). Dit werkt anders dan ‘reguliere’ vaccins. Zonder een uitgebreide les over immunologie te geven komt het erop neer dat deze vaccins geen delen van de virussen bij zich hebben, zoals wel het geval is bij andere coronavaccins, zoals het AstraZeneca-vaccin (voor de liefhebber: dit zijn vector-vaccins). Bij ‘reguliere’ vaccins kan het lichaam gelijk aan de slag met een afweerreactie. Bij RNA-vaccins is dat net even anders.

Heel eenvoudig uitgelegd: RNA moet gezien worden als een ‘werkinstructie’, waardoor ons eigen lichaam zelf deeltjes van het coronavirus gaat maken (wees niet ongerust, alleen voor de ‘evenlop’ van het virus, niet de ziekmakende onderdelen). En het ‘zelf maken’ van deze deeltjes kost meer tijd dan bij een regulier vaccin. Daarom kan het tot 48 uur na vaccinatie duren voordat er klachten optreden, zoals een pijnlijke schouder of koortsig gevoel. (Meer info op de website van het RIVM)

Voor zowel BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca (update 30 maart) als Jansen geldt een negatief duikadvies van ten minste 48 uur. En bij klachten na de vaccinatie loopt dit door tot 24 uur na het verdwijnen van de klachten.

Update: 30 maart
Dit artikel wordt aangepast als daar aanleiding voor is. 

Heb je meer vragen over duikmedische zaken, neem dan contact op met je duikerarts. Je kunt ook een vraag sturen naar de Nederlandse Vereniging voor Duikgeneeskunde (NVD) of telefonisch contact opnemen met het Duikmedisch Centrum (088 950 1417).

8 reacties

  1. Bedankt voor deze duidelijke uitleg. Nu maar hopen dat we snel aan de beurt komen voor een vaccinatie.

    REAGEREN
  2. Interessant. Wil je een update geven bij de goedkeuring van nieuwe vaccins (zoals Jansen)?

    REAGEREN
    • Beste Marco,
      Dank voor je vraag. 🙂 Het Janssen vaccin is ook een vector vaccin, net zoals het AstraZenica vaccin. Het ligt in de lijn der verwachting dat er binnen 24 uur klachten optreden. Uiteraard houden we het daadwerkelijke klachtenpatroon in de gaten, maar ik durf voorzichtig te schetsen dat het hier op gaat uitkomen.
      Hartelijke groet!
      Thijs

      REAGEREN
      • Goedemiddag Marco,

        Op basis van voortschrijdend inzicht, voornamelijk op basis van de gemelde bijwerkingen over het AstraZenica vaccin, wordt het advies om niet te duiken bijgesteld naar 48 uur. Veiligheidshalve houden we dan voor het Jansen vaccin vooralsnog ook 48 uur aan.
        Het advies om tot 24 uur na verdwijnen van de klachten niet te duiken blijft ongewijzigd.

        Hartelijke groet!
        Thijs

        REAGEREN
  3. Is dit standpunt ook terug te vinden op de site van de ver. Duikgeneeskunde? Ik dit standpunt daar niet terugvinden

    REAGEREN
    • Goedemiddag Marc,
      Ik kan het inderdaad niet terugvinden op de site van de NVD. Dit standpunt is overgenomen van het Duikmedisch Centrum van de Koninklijke Marine en is op moment van schrijven (22 mei 2021) nog van kracht. Had je inhoudelijke vragen over het advies?
      Hartelijke groet,
      Thijs Wingelaar

      REAGEREN
  4. Hoi Thijs,
    Telkens na de duik krijg in ontzettende pijn in mijn buikstreek ook mijn bovenarmen en soms ook mijn benen de pijn begint ongeveer een half uur na de duik en houd dan ongeveer twee uur aan en dan zwakt het weer af al duizend duiken gemaakt en nooit last gehad
    Wat zou dit kunnen betekenen Alvast vriendelijk bedankt mvg Rene van Koppen

    REAGEREN
    • Beste René,
      Wat vervelend dat je klachten hebt na het duiken. Gezien het verhaal is het misschien verstandig om de klachten uitgebreid door te nemen met een duikerarts. Mogelijk iets voor de collega’s van het Duikmedisch Centrum? Die zijn op werkdagen bereikbaar op 088 950 1417.
      Hartelijke groet,
      Thijs Wingelaar

      REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief