Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Fototips van Ron: Snoeken fotograferen

Voor fotograaf Ron Offermans is de snoek de barracuda van het zoete water. Een vis die altijd respect afdwingt. Absoluut de meest fotogenieke vis van het zoete water.

Snoek in Haarlemmermeersebos Nikon D700 -20mm – ISO 320 – 1/250 – f/10 Natuurlijk licht

Biologie

De snoek is ook best een bijzondere vis. Biologisch gezien behoort hij tot een kleine familie die hoofdzakelijk voorkomt in Europa, Azië en Noord-Amerika. In Amerika wordt onze snoek de northern pike genoemd. Hij leeft daar samen met de Amerikaanse snoek, ook wel muskellunge genoemd, vanwege zijn vechtlust en formaat. Een musklellunge kan 45 kilo en dik 1.5 meter worden. Onze snoek heeft hier in Nederland geen directe familieleden, met de snoekbaars is de snoek in het geheel niet verwant.

Gedrag

Een snoek heeft iets arrogants over zich. Vaak lijkt hij je te negeren, alsof wij als duikers niet belangrijk zijn. Hij heeft wel wat beters te doen. Blijkbaar zonder enig inspanning blijft hij je altijd net iets voor zodat het meestal lastig is om hem schuin van voren te fotograferen. Als het je wel lukt om hem voorbij te zwemmen, wendt hij zich achteloos wat af zodat je er weer achter zit.

Snoek in de Toolenburgerplas Nikon D800 -20mm – ISO 320 – 1/160 – f/8 – 2 flitsers met Dome diffusers

Een snoek fotograferen

Je hebt dus wat geduld nodig om een snoek te fotograferen, maar soms kun je ook de mazzel hebben dat je er pardoes tegenaan zwemt. Hopelijk heb je de camera vooraf al ingesteld op een oefenobject zoals een steen. Maak nooit snelle abrupte bewegingen en probeer zo laag mogelijk te blijven. Adem heel rustig uit, richt je camera en maak de foto of foto’s.

Snoek in de Toolenburgerplas Nikon D800 -20mm – ISO 500 – 1/160 – f/10 – 2 flitsers met Dome diffusers

Welke lens kun je gebruiken?

Omdat snoeken vrij groot zijn kun je beter geen macrolens gebruiken. Als je hem dan in zijn geheel wilt fotograferen moet je te veel afstand nemen en dat kan in de meeste situaties, door het beperkte zicht, slecht uitvallen. Een groothoeklens is vaak het beste. Hiermee moet je wel proberen redelijk dicht bij de snoek te komen, maar je fotografeert dan ook mooi de omgeving mee. Als je toevallig een fish-eye lens op de camera hebt zitten kan dat ook, maar dan kan de snoek wel iets gaan vertekenen.

Mocht je toch een macrolens hebben gemonteerd beperk je dan tot een visportret.

Jonge Snoek in Vinkeveen Nikon D700 -60mm – ISO 500 – 1/80 – f/7,1 – 2 flitsers met smalle snoots

Kun je flitsen bij een snoek?

Rechtstreeks naar voren flitsen moet je bij een snoek proberen te voorkomen. De schubben van een snoek kunnen het flitslicht behoorlijk reflecteren. Probeer altijd vanuit een scherpe hoek, en dan bij voorkeur met twee flitsers, een snoek aan te lichten. Doe dat zo subtiel mogelijk, dus niet meer dan strikt nodig is. Maak zoveel mogelijk gebruik van het natuurlijke licht. Dat is diffuus zacht licht en geeft geen reflecties.

Snoek in de Toolenburgerplas Nikon D700 -15mm+1,4 conv. – ISO 400 – 1/125 – f/9 – 2 flitsers met Dome diffusers

Tijdens het gouden uurtje (uur voor zonsondergang) kun je proberen het zonnetje mee te fotograferen voordat het onder gaat. Dit levert vaak een heel sfeervol beeld op.

Jong snoekje in Vinkeveen Nikon D700 -20mm – ISO 1250 – 1/25 – f/4 – 2 flitsers met snoots

Jonge snoekjes

Op zomeravonden kun je op jacht gaan naar jonge snoekjes. Hun uiterlijk is exact die van een grote snoek, maar dan in miniformaat. Ze zitten verstopt tussen de waterplanten en verroeren zich niet. Hierbij is een macrolens wel handig, anders fotografeer je wel erg veel omgeving.  Jonge snoekjes jagen op alles. Ook soortgenoten die net iets kleiner zijn dan henzelf, vormen een prooi. Snoeken zijn sowieso gulzig. Niet zelden verslikken ze zich in een prooi die achteraf net iets te groot was.

Snoek in Vinkeveen Nikon D700 -60mm. – ISO 200 – 1/125 – f/20 – 2 flitsers met snoots

Kortom snoeken zijn een dankbaar foto-object en zijn altijd de moeite waard om te fotograferen.

Ron Offermans is professioneel (onderwater)fotograaf. Hij is ook auteur van het Handboek Digitale Onderwaterfotografie, waarvan een editie voor beginnende fotografen en voor gevorderde fotografen beschikbaar is. Regelmatig geeft hij cursussen waarin hij onderwaterfotografen weer een stap verder brengt. Op DuikeninBeeld publiceert hij verhalen en foto’s en geeft hij fototips.

We dagen je uit!
Heb je snoeken gefotografeerd? Wij kunnen niet wachten tot je de foto’s met ons deelt. Plaats ze in je album in de fotogalerie en geef ze de hashtag ‘snoek’ mee. Heb je nog geen account op DuikeninBeeld, registreer je zodat ook jij je foto’s kunt laten zien.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief