Fototips van Ron: Snoeken fotograferen
Voor fotograaf Ron Offermans is de snoek de barracuda van het zoete water. Een vis die altijd respect afdwingt. Absoluut de meest fotogenieke vis van het zoete water.
Biologie
De snoek is ook best een bijzondere vis. Biologisch gezien behoort hij tot een kleine familie die hoofdzakelijk voorkomt in Europa, Azië en Noord-Amerika. In Amerika wordt onze snoek de northern pike genoemd. Hij leeft daar samen met de Amerikaanse snoek, ook wel muskellunge genoemd, vanwege zijn vechtlust en formaat. Een musklellunge kan 45 kilo en dik 1.5 meter worden. Onze snoek heeft hier in Nederland geen directe familieleden, met de snoekbaars is de snoek in het geheel niet verwant.
Gedrag
Een snoek heeft iets arrogants over zich. Vaak lijkt hij je te negeren, alsof wij als duikers niet belangrijk zijn. Hij heeft wel wat beters te doen. Blijkbaar zonder enig inspanning blijft hij je altijd net iets voor zodat het meestal lastig is om hem schuin van voren te fotograferen. Als het je wel lukt om hem voorbij te zwemmen, wendt hij zich achteloos wat af zodat je er weer achter zit.
Een snoek fotograferen
Je hebt dus wat geduld nodig om een snoek te fotograferen, maar soms kun je ook de mazzel hebben dat je er pardoes tegenaan zwemt. Hopelijk heb je de camera vooraf al ingesteld op een oefenobject zoals een steen. Maak nooit snelle abrupte bewegingen en probeer zo laag mogelijk te blijven. Adem heel rustig uit, richt je camera en maak de foto of foto’s.
Welke lens kun je gebruiken?
Omdat snoeken vrij groot zijn kun je beter geen macrolens gebruiken. Als je hem dan in zijn geheel wilt fotograferen moet je te veel afstand nemen en dat kan in de meeste situaties, door het beperkte zicht, slecht uitvallen. Een groothoeklens is vaak het beste. Hiermee moet je wel proberen redelijk dicht bij de snoek te komen, maar je fotografeert dan ook mooi de omgeving mee. Als je toevallig een fish-eye lens op de camera hebt zitten kan dat ook, maar dan kan de snoek wel iets gaan vertekenen.
Mocht je toch een macrolens hebben gemonteerd beperk je dan tot een visportret.
Kun je flitsen bij een snoek?
Rechtstreeks naar voren flitsen moet je bij een snoek proberen te voorkomen. De schubben van een snoek kunnen het flitslicht behoorlijk reflecteren. Probeer altijd vanuit een scherpe hoek, en dan bij voorkeur met twee flitsers, een snoek aan te lichten. Doe dat zo subtiel mogelijk, dus niet meer dan strikt nodig is. Maak zoveel mogelijk gebruik van het natuurlijke licht. Dat is diffuus zacht licht en geeft geen reflecties.
Tijdens het gouden uurtje (uur voor zonsondergang) kun je proberen het zonnetje mee te fotograferen voordat het onder gaat. Dit levert vaak een heel sfeervol beeld op.
Jonge snoekjes
Op zomeravonden kun je op jacht gaan naar jonge snoekjes. Hun uiterlijk is exact die van een grote snoek, maar dan in miniformaat. Ze zitten verstopt tussen de waterplanten en verroeren zich niet. Hierbij is een macrolens wel handig, anders fotografeer je wel erg veel omgeving. Jonge snoekjes jagen op alles. Ook soortgenoten die net iets kleiner zijn dan henzelf, vormen een prooi. Snoeken zijn sowieso gulzig. Niet zelden verslikken ze zich in een prooi die achteraf net iets te groot was.
Kortom snoeken zijn een dankbaar foto-object en zijn altijd de moeite waard om te fotograferen.