Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Gezondheid

Duiken na een corona-infectie?

Een vraag die in deze tijd veel gesteld wordt: mag ik duiken na een corona-infectie? Duikerarts Thijs Wingelaar praat je bij.

Het zal je niet ontgaan zijn: SARS-CoV-2 (het coronavirus) is onderdeel van onze maatschappij geworden en dat zal, naar alle waarschijnlijkheid, nog wel even blijven. Maar nu we over de eerste piek heen lijken te zijn, komen er ook weer vragen hoe we weer ‘het normale leven’ gaan oppakken. Scholen gaan weer open, een kopje koffie (to go) halen in de stad lijkt weer te kunnen. Maar wat met duiken? Voorlopig zijn de adviezen van de diverse duikorganisaties: duik even niet. Maar er gaat een moment komen dat we weer kunnen duiken met zijn allen. Ik kijk er in ieder geval naar uit. Maar hoe zit het als je corona hebt gehad? Kan je dan nog wel duiken?

Vanuit diverse kanalen krijg ik ‘position statements’ en ‘expert opinions’ over het duiken na een doorgemaakte corona-infectie. De meest in het oog springende was die in Wetnotes “Tauchen nach Covid-19 Erkrankung” waarin op 15 april 2020 uitspraken werden gedaan over de langetermijneffecten van dit nieuwe virus – op basis van een aantal zeer valide observaties, wil ik daar wel aan toevoegen. Een ander onderzoek (over de opvarenden van het Diamond Prinses cruiseschip) laat zien dat ook mensen die niet, of maar heel mild, ziek zijn geweest, wel afwijkingen op de CT-scan van hun longen hebben. Overigens vrij snel gevolgd door een erratum omdat er wat foutjes in het artikel geslopen waren vanwege de haast van de publicatie. En een zekere president van een heel groot land adviseerde om te injecteren met reinigingsmiddelen, en toen weer niet.

Mag je nu wel of niet duiken na een corona-infectie? En betekenen die afwijkingen op de CT-scan iets op de lange termijn?
Laat ik er heel eerlijk over zijn: ik heb het antwoord niet. Sterker nog, ik denk dat niemand dit echt weet. En iedereen die dit wel claimt, begeeft zich op glad ijs. Natuurlijk zijn er hele duidelijke voorbeelden (zoals van ome Cor die net vier weken op de IC gelegen heeft, en voorlopig even niet kan duiken, maar vooral moet revalideren zodat hij weer zelfstandig koffie kan zetten zonder buiten adem te raken), maar we zien vooral dat het coronavirus een heel divers beloop kent. Sommige mensen, vooral de ouderen of diegene met ziekten aan hart en longen, worden heel erg ziek van dit virus, en bij anderen verloopt het als een pittige griep, waarna ze zich weer op en top voelen. En misschien zijn er wel veel meer mensen ‘een beetje ziek geweest’, maar niet weten  dat het COVID is geweest. En over de langetermijneffecten uitspraken doen, is denk ik onmogelijk voor een virus dat nog geen half jaar in de wereld rondgaat.

Beste advies

Het beste advies over duiken na COVID dat ik tot nu toe gelezen heb, is dat van de Underwater and Hyperbaric Medical Society (UHMS): wacht met uitspraken doen en laten we eerst gegevens verzamelen. Deel open en eerlijk gegevens met elkaar en wissel van gedachten met elkaar. Daarmee zeg ik niet dat adviezen van organisatie X of uitspraken van dokter Y onzin zijn, maar wel dat we nog even de tijd nodig hebben om tot een verstandig advies te komen. Zodat we binnenkort weer samen kunnen genieten van de onderwaterwereld.

Heb je meer vragen over duikmedische zaken, neem dan contact op met je duikerarts. Je kunt ook een vraag sturen naar de Nederlandse Vereniging voor Duikgeneeskunde (NVD) of telefonisch contact opnemen met het Duikmedisch Centrum (088 950 1417).

2 reacties

  1. Het zal toch per persoon verschillend zijn? Is de toestand van de longen niet bepalend? In dat geval zou je misschien het best een goede duikkeuring kunnen laten doen met extra aandacht voor de longen?

    REAGEREN
  2. Beste Sander,

    Je hebt helemaal gelijk. En juist omdat deze ziekte zo anders kan verlopen per persoon, is het verstandig om dat goed naar te kijken. Dat klinkt heel eenvoudig, maar dat is nog best wel lastig.
    Want hoe kijken we goed naar de longen om de schade van Covid vast te stellen? Een blaastest? Een CT-scan? Bloedtesten? En wat moeten we dan met de uitslag als er schade blijkt? Tijdelijk niet duiken? En hoe lang dan? En vanaf welk moment is het dan weer goed? Hebben deze mensen dan meer kans op duikziekten zoals IPE of zuurstoftoxiciteit?

    Zomaar wat vragen, waar ook ik het antwoord niet op heb. Laten we dus de adviezen baseren op de kennis waarover we beschikken (en dat is momenteel nog best weinig), niet op meningen.

    Hartelijke groeten,
    Thijs

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief