Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Natuur / Reizen

Duiken met zalmen

We eten zalm, we vissen op zalm en voor de originele bewoners is de zalm een mens in visgedaante die zich elk jaar laat vangen om zo voor voedsel te zorgen.

«Vorig jaar probeerden mijn vriend Chris, van de Fat Salmon Backpackers Hostel in Port Alberni, en ik met zalm te duiken maar we hadden geen geluk met timing en weer. Dit jaar ging het beter en op een zondagochtend gingen we naar Stamp Falls, 14 kilometer buiten Port Alberni. Bij aankomst zagen we hoe grote scholen zalm zich onder de waterval verzamelden maar er was te veel water en stroming om veilig te kunnen duiken.

Dus gingen we naar Robertson Creek waar we in Central Lake te water gingen. We volgden de scholen zalm naar de eerste stroomversnelling en zagen grote koningszalmen, roze zalm en zalmforel. Vele vissen hadden honderden kilometers gezwommen en zeeleeuwen, orka’s en vissers getrotseerd om hier te komen voor de voorplanting. Ongeloofelijk hoe sterk deze vissen zijn en ondanks soms zware wonden gaan ze letterlijk door tot ze uitgeput zijn en sterven. De meeste halen de beekjes waar ze eieren leggen, en worden vervolgens door arenden en beren gegeten. Maar ook de vissen die het niet halen, vormen voedsel voor onder andere de zoetwaterkreeft.

Het was een uitdaging met deze vissen in hun natuurlijke omgeving te duiken en de stroming maakte het filmen en duiken tot een uitdaging. Je masker werd soms van je gezicht geduwd en filmen met één hand terwijl je als een vlag in de stroming hangt en met je andere arm een rotsblok omhelst, doet je luchtconsumptie weinig goed. Maar ik kan het een ieder aanraden die van de platgetreden duikpaden wil afwijken. Ik heb een nieuw respect gevonden voor het roze stukje vis op toost dat we op een feestje zo vaak gedachtenloos versnaperen.»

 

Links:

http://www.rendezvousdiving.com

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief