Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Reizen

Barkley Sound – één en al superlatieven

Paul en Maria Engels reizen naar de Barkley Sound op Vancouver Island. Een koudwaterparadijs voor duikers. Hun film bewijst het!

Vancouver – 9 uur vliegen en we zijn in deze stad aan de westkust van Canada. Voor ons geen eindpunt, wij reizen door naar het prachtige Vancouver Island. Na een prachtige overtocht met de veerboot is het voor hen nog anderhalf uur rijden naar Port Alberni, een klein stadje dat leeft van de houtindustrie en de zalmvisserij. De plaats ligt aan het einde van de van Barkley Sound, een gigantisch fjord dat ver landinwaarts loopt en het Vancouver Island bijna in tweeën splitst. Een fjord dat zich leent voor prachtige duiken.  

In Port Alberni worden we opgewacht door Peter Mieras, de eigenaar van Rendezvous Dive Adventures. Het is anderhalf uur varen naar Rainy Bay, de baai waaraan de lodge staat, ver van de bewoonde wereld. Tijdens het varen genieten we van prachtig natuurschoon. De arenden omcirkelen de boot op zoek naar vis.

canada_154

 

Superlatieven schieten te kort – het is werkelijk groot, groter, grootst. Dit is een paradijs voor iedereen die ook koudere bestemmingen kan waarderen – het water is er het hele jaar door 12 graden. De zeeanjelieren van meer dan een meter hoog zijn massaal over de rotsbodem uitgestrooid. De zeedonderpadden zijn ruim 50 cm groot, we zien naaktslakken van 15 à 20 cm lengte . De grootste octopussen ter wereld met een spanwijdte tussen 3 à 4 meter – daar heb je respect voor, ook al zijn ze helemaal niet agressief. Zeewolven van 3 meter, gigantische spinkrabben, zeedahlia’s met een diameter van 50 cm of meer, bijna elke duik ratfishes  (gevlekte draakvissen). Zo kunnen we nog wel even doorgaan…

 

 

Canada_122   Canada_088

Canada_099   canada_139

Canada_091   Canada_103

Het water is er kraakhelder met een zicht van wel 30 meter – alleen in juni kan de algenbloei roet in het eten gooien, maar dan nog is het er prachtig. Tijdens het varen van en naar de duikstekken is een ontmoeting met walvissen geen zeldzaamheid. De bultruggen zijn tussen de eilanden vaak op zoek naar scholen kleine vissen. Zeehonden, zeeleeuwen en otters, je ziet ze er allemaal. Zelfs orka’s laten zich hier in het vroege voorjaar zien. Je kunt je er gewoon niet vervelen. Een tweede boot op de zelfde duikstek zal je er niet tegenkomen – de onderwaternatuur kan dus rustig zijn gang gaan.

Werkelijk een topbestemming!

Kijk zelf maar! Paul en Maria maakten deze film (helemaal onderaan) tijdens hun verblijf aan en in de Barkley Sound.

 

Canada_046

Foto’s en film: Paul Engels

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief