Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Natuur / Reizen

Orka’s

Na een periode van regen, wind en sneeuw is het eindelijk mooi weer. Ieder jaar heeft februari een periode van 7-10 dagen met blauwe lucht, zon en bijna geen wind. Ik neem de kleine skiff en ga op ontdekkingstocht.

«In een baai stop ik en laat me in de zon ronddrijven. Ik zie een aantal zeehonden hun kop opsteken en ze willen weten wie er in hun baai is. Eén van de jonge zeehonden zwemt naar me toe en hangt op een meter diepte.Hij kijkt me aan en lijkt niet bang te zijn. Ik stroop de mouw van mijn pak op en steek langzaam mijn hand in het water. De jonge zeehond zwemt naar mijn hand en laat me een minuut lang zijn buik strelen en zijn snorharen kietelen. Plotseling zwemt hij weg. Ik start de skiff, kijk om me heen en ontdek de reden voor zijn angst. Een grote zwarte rugvin breekt de oppervlakte van het water, gevolgd door een kleinere rugvin. Orka’s! Dit paar is de laatste paar jaar regelmatig te zien en deze soort jaagt op dolfijnen, zeehonden en –leeuwen. Ik vaar langzaam verder en film de orka’s terwijl ze in de baai rondzwemmen. Ze lijken geen haast te hebben noch interesse te hebben in de kolonie van zeehonden. Het mannetje heeft de grote rugvin die tot 2,5 meter kan groeien. Ik herken de orka’s aan de grijze vlekken achter de rugvin en andere witte kenmerken.

Nadat ik een aantal mooie opnames gemaakt heb, vaar ik naar huis. Drie weken later kijk uit mijn keukenraam terwijl de sneeuw in grote vlokken naar beneden komt. Dezelfde rugvinnen komen langs ons dok en tot mijn vreugde zie ik een hele kleine rugvin die tussen de volwassen orka’s zwemt. Geen wonder dat de zeehonden er deze keer makkelijk vanaf kwamen.»

Links:

http://www.rendezvousdiving.com

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief